שתף קטע נבחר

"הנטל עובר לחיילים הסדירים"

קצין מילואים ראשי מציג את השלכות התוכנית במהלכה יירד גיל הפטור ממילואים ל-40 ואומר ל-ynet: "הצבא הסדיר יתאמץ יותר" והסיבה: "האבות קודמים לבנים לעניין ההקלות". תא"ל היימן קורא להפסיק את השיח הציבורי על ה"מילואמניק הפראייר", וטוען: "זה לא מה שהמילואימניקים מרגישים". ראיון

"החיילים הסדירים יישאו מעתה בנטל במקום מערך המילואים", כך אמר היום (ב') קצין מילואים ראשי בצה"ל, תת אלוף אריאל היימן, בראיון ל-ynet בעקבות החלטת ועדת השרים לענייני מילואים להוריד את גיל הפטור ממילואים מ- 45 ל-40. קצין מילואים ראשי הדגיש כי אין בתוכנית, שהוצגה אמש, משום חלופה לנושא הנטל של הקבוצה הקטנה שמשרת במילואים, ובצה"ל עדיין מחפשים פתרונות לבעיית חוסר השיוויון.

 

"ההחלטה נובעת מתהליך משמעותי שמתרחש בצה"ל בעת האחרונה", הסביר תא"ל היימן, "מאחורי הארגון מחדש שנעשה יש שינויים משמעותיים במרחב, כמו הקטנת האיום האסטרטגי הכולל, הבשלת טכנולוגיות שיכולות להיות חליפי כוח אדם ומאילוצים תקציביים. כל הרה הארגון הזה מוביל לכך שאפשר להוריד את גיל הפטור, גם בגלל ניתן להקטין את סדרי הכוחות של מערך המילואים, מה גם שבאגף כוח אדם נעשית עבודה מאוד גדולה למיצוי טוב יותר של מערך הסדיר, כולל בנות, כולל תפקידים נוספים שניתן להטיל על חיילים, וגם רצון להטיב עם הפרט שמשרת במילואים ולהקטין את מספר השנים שהוא משרת".

 

הפטור - ליותר מ-60 אלף מילואימניקים

 

תא"ל אריאל היימן ציין כי "במהלך שנת 2004 יינתן פטור ללמעלה מ-60 אלף חיילי מילואים בגיל של 40 ומעלה. בשלב זה לא כולל קצינים ותפקידים ייחודים כגון רופאים ורבנים. לגבי קצינים, בחודשים הקרובים תעשה עבודת מטה לבחון הצערה של המגזר הזה. הייתה הנחיה שכל מי שמגיע לגיל 41 לא עושה תעסוקה מבצעית ביחידה קרבית, הכל בטל ומבוטל, כולם משוחררים בגיל 40".

 

קצין מילואים ראשי הדגיש: "זה לא שאיננו מאויימים יותר, אולם אירעו מספר מהלכים במזרח התיכון בשנים האחרונות, כמו השלום עם ירדן ומצרים והפחתת האיום העיראקי. כעת בהחלט יש הפחתה מסוימת באיום שמאפשרת, יחד עם אילוצים תקציביים והבשלה של טכנולוגיות, לעשות בצה"ל רה-ארגון שכולל בין היתר את הורדת גיל הפטור לחיילי מילואים".

 

מדבריך עולה בעצם שהחיילים הסדירים יישאו בנטל?

 

"מדובר במיצוי עמוק יותר של כוח האדם הקיים. כמו הקמת פלוגות נשים. בעת האחרונה הקמנו מספר פלוגות נוספות". 

 

אתה קורא לזה מיצוי, אבל עבור החייל הסדיר זה הרבה יותר שמירות, אימונים, פחות לצאת הביתה

 

"זה גם פונקציה של מצב הלחימה, אם יפרוץ השלום, הנטל יירד גם מהסדיר. אבל בהחלט זה תואם את תפיסתנו הכוללת שמבחינת המשימות, הבנים לפני אבות ומבחינת הקלת הנטל, האבות לפני הבנים. בתפיסת העולם נגיע למצוי עד תום של המערך הסדיר לפני שיהיה שימוש בחיילי מילואים. בהחלט, הצבא הסדיר יתאמץ יותר, זאת במסגרת פעולות הגיוניות, כדי להקל על מערך המילואים. יידע כל חייל סדיר שברגע שהוא ייצא למילואים ההקלה הזאת תבוא גם עליו. זה עולה בקנה אחד עם התפיסות של סגן הרמטכ"ל, שלי ושל רבים אחרים שמערך המילואים נועד לפעילות עיקרית בלחימה ולמינימום בשגרה".

 

אולי ההחלטה הזאת לא הייתה מתקבלת לו היה לכם את התקציבים הדרושים

 

"אני לא אסתיר את העובדה שלנושא התקציבי - הקיצוץ בתקציב הביטחון יש חלק בזירוז תכנית הזאת. אבל לא זה בלבד מה שהוביל להחלטה".

  

תא"ל היימן ביקש להדגיש כי התוכנית שהוצגה אינה באה לתת פתרון לכל נושא ההשתמטות משירות מילואים, ולכן אין לבקר את צה"ל על כך. "התוכנית", הוא אומר, "באה להקל על קבוצה אחידה בגיל הגבוה והיא ללא ספק לא זאת שתפטור את יתר הבעיות. זאת פעולה טובה אחת שניתן לעשות אותה בגלל אותם סיבות שציינתי קודם. היא אינה באה במקום טיפול בפרט גם בתוך הצבא וגם בחברה הישראלית, מול אותם חיילים שעושים מילואים. אנחנו לא פטורים מכל פעולה נוספת במישורים אחרים הקשורים למערך המילואים, ביניהם בטיפול בכל אלה שנושאים בנטל".

 

"השיח על המילואימניק הפרייאר - מזיק"

 

תת אלוף אריאל היימן מתקומם נגד המבקרים שטוענים כי ההטבות למילואימניקים לא מספיקות ומציג כדוגמה את חצי נקודת הזיכוי במס הכנסה. "מדובר בכאלף שקל בשנה. יש כאלה שעבורם זה לא מספיק, עבור אחרים - זה יותר מדי. זה כמובן עוד דרוש אישור חקיקה, אבל זהו צעד אחד במילוי אותה כוס".

 

לדברי היימן, "כל המבקרים אינם קבוצה גדולה אלא שהם מקבלים במה בכל פעם שיש משהו קטן שמציק להם. אני רחוק מלהיות שבע רצון מהטיפול הכולל במערך המילואים, אם כי אני בהחלט שבע רצון מהמגמה".

 

הוא מציין כי "השיח הציבורי על 'המילואימניק הפראייר' מזיק. זה לא מה שאנשי המילואים מרגישים. החברה הישראלית צריכה לנשוב בגבם. לתת להם רוח גבית דוחפת ולא הרגשת רוח קדמית מעכבת".

 

לסיכום, מבקש קצין מילואים ראשי להדגיש כי כל חייל מילואים שירצה להמשיך ולשרת מעל גיל 40 - מוזמן והוא מעריך כי יהיו לא מעט כאלה. "לצערי התקשורת מוצאת בקלות את כל הסיפורים השליליים, אבל בפועל אתוס השירות במילואים הוא חשוב, אנשים טובים עושים זאת באהבה רבה ומכך נובעת ההערכה הרבה שלי אליהם", אומר תת אלוף אריאל היימן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
תא"ל אראל היימן. "המילואימניק לא מרגיש פראייר"
צילום: גבי מנשה
צילום: מאיר פרטוש
מילואימניקים בשטחים. 60 אלף ישוחררו
צילום: מאיר פרטוש
צילום: דובר צה"ל
"השיח הציבורי מזיק". חיילי מילואים
צילום: דובר צה"ל
צילום: דובר צה"ל
העולם שייך לצעירים. חייל סדיר באימון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים