שתף קטע נבחר

לשכת שרון: ביקורת הממשל תיעלם כשהתוכנית תוצג

בירושלים לא מתרגשים מהביקורת שמתחו בוש ופאוול על המהלך החד-צדדי המתוכנן: "כשהתוכנית תגובש, היא תוצג בפני האמריקנים והם ישנו את דעתם". גורמים מדיניים מבהירים: אין כוונה לנקוט צעדים הסותרים את מפת הדרכים. השר לפיד: "אם יש חילוקי דעות, ניישב אותם". המהלך עצמו עדיין לוט בערפל. אפשר שיוצג לציבור השבוע בכנס הרצליה

תוכנית שרון לצעדים חד-צדדיים מול הרשות הפלסטינית שמורה עדיין עמוק במגירות לשכתו בירושלים, אם בכלל הועלתה על הכתב. עובדה זו לא מונעת ממנה להפוך מקור נוסף לביקורת מצד הממשל האמריקני, לצד "החומה" והמשך הבנייה בהתנחלויות.  

 

בסוף-השבוע התייחס נשיא ארצות-הברית לאפשרות לצעדים חד-צדדיים מצד ישראל, והביע התנגדות לכך. "על ישראל להימנע מהחלטות שיקשו על הקמת מדינה פלסטינית", אמר ג'ורג' בוש לכתבים בבית-הלבן, והוסיף: "זהו האינטרס של ישראל שתקום מדינה פלסטינית עצמאית".

 

מזכיר המדינה, קולין פאוול, שנפגש בוושינגטון עם עמיתו, שר החוץ סילבן שלום, הביע אף הוא התנגדות למהלכים חד-צדדיים, ואמר כי הממשל מחויב לתוכנית "מפת הדרכים", ומצפה שתיושם כלשונה.

 

ואולם, גורמים מדיניים בירושלים אינם נרתעים, בלשון המעטה, מן הביקורת האמריקנית. הם משוכנעים כי כאשר התוכנית החד-צדדית תגובש, היא תוצג בפני צמרת הממשל, ו"אז תגובתה תהיה אחרת".   

 

"לא נלך לעימות עם האמריקנים", אומר שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, המקורב לראש הממשלה. "גם אם ישנם חילוקי דעות, ניישב אותם. 'מפת הדרכים' אמנם קפואה בינתיים, אבל היא עדיין בתוקף. אולי היא תדעך אם יהיה ברור שהפלסטינים לא נקטו מצידם שום צעד כדי להביא לישומה".

 

דייוויד סאתרפילד, שליחו של פאוול לאזור, נועד אתמול באבו-דיס עם ראש הממשלה הפלסטיני, וחזר על מחויבות ארצו ל"מפת הדרכים". היום (א') ייפגש סאתרפילד עם ראש לשכת רה"מ, דב וייסגלס, ועם בכירים במערכת הביטחון.   

 

חד-צדדי, דו-שלבי

 

בסביבתו של ראש הממשלה מבהירים כי לשרון אין כל כוונה לסגת מ"מפת הדרכים" או לנקוט בצעדים שיסתרו אותה. בירושלים רומזים כי המהלכים אליהם חותר ראש הממשלה בשלב זה אינם כרוכים בקביעת גבול באורח חד-צדדי, אלא בפינוי חד-צדדי של יישובים, לצורך הערכות צבאית ש"נוחה יותר לישראל".     

 

במערכת הפוליטית מצפים ששרון ינצל את נאומו הקרוב בכנס הרצליה כדי לפזר את הערפל סביב תוכניתו המדינית. ככל הידוע, הוא מתכנן מהלך דו-שלבי במסגרת תוכניתו החד-צדדית: בשלב הראשון יפונו בעיקר מאחזים ואולי אף יישובים או מוצבים מבודדים, ככל הנראה ברצועת עזה. צעד זה צפוי להתקבל באהדה בקרב הממשל האמריקני. 

 

בהמשך, סבורים בסביבתו של ראש הממשלה, ממשלת אבו עלא תיכשל כפי שנכשלה זו של אבו מאזן. הצעד הבא יהיה לשכנע את האמריקנים ב"מותה" של תוכנית "מפת הדרכים", ואז יבוצע מהלך חד-צדדי נרחב יותר בשטח, שיכלול אולי קביעה היסטורית של גבולה המזרחי של מדינת ישראל.   

 

השר לשעבר יוסי ביילין, ראש תנועת שח"ר והמועמד לראשות מפלגת יח"ד, אמר כי הציפייה לנאום שרון בכנס הרצליה היא "פאתטית". לדבריו, "לא היה בהיסטוריה הישראלית מצב בו ראש ממשלה מחכה לאירוע חיצוני על מנת להציג את תוכניתו המדינית. אם לשרון יש אכן תוכנית רצינית, עליו להציגה בישיבת הממשלה ביום ראשון ולהתחיל ליישם אותה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יפזר את הערפל? שרון
צילום: איי פי
צילום:  איי פי
הזהיר ממהלך חד-צדדי. פאוול בפגישה עם שלום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פגישות מדיניות. השליח סאתרפילד
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
לא נלך לעימות. לפיד
צילום: רויטרס
צילום: ג'רמי פלדמן
מצב פתאטי. ביילין
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים