שתף קטע נבחר

המועצה העיראקית: סדאם יובא למשפט פומבי

בשבוע שעבר הכריזה המועצה על הקמת בית דין מיוחד שישפוט את בכירי המשטר הקודם בגין פשעי מלחמה שביצעו. נראה שסדאם יובא לדין בפני שופטים עיראקים, ולא יגיע לביה"ד הבינלאומי

"משפטו של סדאם יהיה פומבי. העם העיראקי והעולם כולו יוכל לצפות בו". כך הודיעו הערב (יום א') מנהיגי המועצה הזמנית בעיראק, במסיבת עיתונאים שכינסו בעקבות לכידתו של סדאם. תרחיש זה מקובל, ככל הנראה, גם על האמריקנים, שמעדיפים לראות את הרודן נשפט בפני עמו.  

 

משפטים בינלאומיים בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בוצעו לראשונה במשפטי נירנברג, לאחר מלחמת העולם השנייה. אפשר שמודל זה ייושם גם הפעם - כאשר אחת המטרות העיקריות תהיה להראות לעם העיראקי אילו פשעים חולל מנהיגו, ולגרום לקורבנות לספר על שעברו.  

 

במסיבת העיתונאים בה הוכרז רשמית על לכידתו של סדאם חוסיין נשאל מפקד כוחות הקואליציה בעיראק, הגנרל ריקרדו סנצ'ז, האם ומתי יועבר סדאם לידיים עיראקיות. סנצ'ז אמר שבשלב זה לא התקבלה החלטה בנושא ושסדאם מצוי כעת במעצר בידי ארה"ב באתר מאובטח לשם חקירה.

 

אפשרות אחת היא שסדאם יועמד למשפט בפני בית דין מיוחד, שעל הקמתו הכריזה המועצה הממונה בעראק רק לפני ימים אחדים. בית הדין הזה הוקם כדי לדון את בכירי משטרו של סדאם ובכירי מפלגת הבעת' על עבירות כגון פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם.

 

משפט בעיראק יחזק את הדמוקרטיה

 

פרשנים סבורים שאפשרות זו היא בעלת הסיכויים הגבוהים ביותר, משום שבארה"ב רוצים לחזק את סמכותה ותדמיתה של המועצה הממונה העיראקית (ובהמשך את סמכותה של הממשלה הזמנית שתוקם בשנה הבאה).

 

בעיני האמריקנים, העמדתו לדין של סדאם בעיראק בפני שופטים עיראקים, הגם שיש חשש שתהיה חשופה לרגשות נקם, תהיה נדבך חשוב במאמצים לשכנע את העם העיראקי שעידן הרודנות של מפלגת הבעת' תם, ושעיראק הפכה חופשית ודמוקרטית.

 

הפרשנים דוחים את החשש מהנקמנות. לדעתם, כאשר יתחיל בית הדין בפעילות הוא יהיה נתון תחת פיקוח בינלאומי הדוק ומעקב צמוד של כלי התקשורת העולמית, ותשומת לב רבה זו תבטיח משפט צדק.

 

"בית הדין יראה לעולם את זוועות הפשעים שבוצעו נגד אזרחי עיראק", אמר דארה נור א-דין, ראש הוועדה המשפטית של המועצה הממונה במעמד ההכרזה. הוא הסביר שבבית הדין יכהנו שופטים עיראקים "מקצועיים ובעלי ניסיון", שהדיונים יהיו פומביים ואפשר אפילו שישודרו בטלוויזיה. לדבריו, בית הדין יפעל על פי סמכות החוק העיראקי, למעט השינויים שהכניס סדאם בחוקים.

 

לגבי עונש מוות - זה בוטל בעיראק על ידי הממשל הזמני האמריקני. הממשלה הזמנית העיראקית החדשה, שתוקם ככל הנראה ביולי 2004, תידרש להחליט האם להחזיר את עונש המוות אם לאו.

 

המנהיג השיעי המתון אחמד צ'לבי, מבכירי המועצה, אמר: "סדאם חוסיין יועמד למשפט פומבי על פשעים שביצע נגד האנושות ונגד העם העיראקי. בית הדין הזה מוסמך לשפוט אותו והוא ייענש בגין הפשעים שביצע".

 

בעת ההכרזה על הקמת בית הדין, עוד בטרם לכידתו של סדאם, נשאלו בכירי המועצה לגבי המשפט הצפוי לו. אז אמרו בכירי המועצה שיעמידו את סדאם לדין בכל מקרה, גם אם יאלצו לשפוט אותו שלא בפניו.

 

ארה"ב אמרה שתעביר לידי בית הדין בכירים עיראקים, בתוכם כאלה הכלולים ברשימת 55 המבוקשים שהרכיב הפנטגון בתחילת המלחמה. בידי האמריקנים מצויים בכירי משטר, בין השאר סגן ראש הממשלה לשעבר טארק עזיז וסגנו של סדאם טהא יאסין רמדאן. כעת נותר לראות האם תעביר ארה"ב גם את סדאם חוסיין לידי בית הדין המיוחד.

 

גורמים אמריקנים מקווים שהעמדתו של סדאם לדין בעיראק תגרום לעיראקים להסגיר עוד מנאמני המשטר הקודם שפועלים בחשאי נגד כוחותיהם, וכך אפשר שיחול מפנה לטובה בגל ההתקפות הבלתי פוסק נגדם. 

 

משפט בינלאומי?

 

אפשרות נוספת היא שארה"ב תחליט להעמיד את סדאם לדין בעצמה, אולם לדעת פרשנים אפשרות זו קלושה.

 

אפשרות אחרת היא שהוא יועמד לדין בפני בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC), שהוקם על ידי האו"ם. בסמכות בית דין זה לשפוט עבריינים בעבירות של פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, בדומה לבתי המשפט שהוקמו כדי לשפוט את בכירי המשטר וקציני הצבא לאחר המלחמה ביוגוסלביה לשעבר וברואנדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sky news
סדאם. כנראה יישפט בעיראק
צילום: sky news
צילום: איי פי
ההכרזה על הקמת בית הדין. חשש מנקמנות
צילום: איי פי
מומלצים