שתף קטע נבחר

אדוני, כנראה שתפסנו אותו

הנשיא בוש ויועציו החליטו לשמור בסוד 14 שעות את הידיעה על לכידתו של הרודן העיראקי לשעבר. וושינגטון פוסט משרטט את מהלך הדיווחים בצמרת הממשל, בעקבות לכידתו של סדאם חוסיין. בבית הלבן רצו לוודא כי האיש הנכון נתפס

הממשל האמריקני שמר בסוד את הדיווח על לכידתו של הרודן העיראקי לשעבר, סדאם חוסיין, במשך 14 שעות, כדי לאפשר לצבא לזהות בוודאות שאכן מדובר בסדאם, וכדי להתכונן למתקפה התקשורתית - כך מדווח הבוקר (יום ב') ה"וושינגטון פוסט" (לפרויקט מיוחד על לכידת סדאם חוסיין - לחצו כאן).

 

העיתון משרטט את מהלך הדיווחים בצמרת הממשל האמריקני על לכידתו של סדאם. מפקד הכוחות האמריקנים במפרץ, הגנרל ג'ון אביזייד, טילפן והודיע לשר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד, על לכידת סדאם. בשלב הזה, חששו השניים שמדובר באחד מכפילו של הרודן.

 

"אביזייד היה זהיר, וראמספלד היה זהיר כפליים", אמר גורם בממשל. עוזר בכיר בפנטגון אמר: "ראמספלד העלה שורה של שאלות, שכתב לעצמו כבר לפני תקופה". אחר כך כתב מיזכר, שבו נקבע שסדאם אכן נלכד.

 

ראמפלד היה הראשון שטילפן לנשיא, ג'ורג' בוש ביום שבת ב-15:15 (שעון ארה"ב): "אדוני הנשיא, הדיווחים הראשונים אינם נכונים תמיד", פתח ראמספלד.

 

בוש השיב: "זה נשמע כאילו יש לך חדשות טובות".

 

ראמספלד המשיך: "הגנרל ג'ון אביזייד בטוח שלכדנו את סדאם חוסיין".

 

בוש השיב: "אם כן, אלו חדשות טובות. עד כמה בטוח אביזייד?"

 

ראמספלד השיב: "מאוד בטוח".

 

בוש עצמו טילפן לסגנו, דיק צ'ייני, וסיפר לו על החדשות הטובות, בשעה שצ'ייני השתתף בערב גיוס כספים למפלגה הרפובליקנית. כמו כן טילפן ליועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס.

 

שרייס תודיע לפאוול

 

גם במאורע ההיסטורי הזה נחשפו היחסים המתוחים שבין בוש לבין מזכיר המדינה, קולין פאוול. בשיחה שבין ראמספלד לבוש, ציין שר ההגנה שיש לדווח לפאוול על לכידת סדאם. בוש אמר שהיועצת רייס תדווח לו. רייס גם דיווחה לראש ה-CIA, ג'ורג' טנט.

 

בשלב הזה הוחלט להשעות את פרסום הידיעה. בוש אמר לראמספלד שיש לטפל בלכידתו של סדאם "באופן צבאי, ולפרסם את הידיעה מבגדד". גורמים רשמיים בבגדד הסבירו שביקשו לשוות לפרסום נופח של ניצחון לעם העיראקי, ולא ניצחון אישי לנשיא בוש.

 

עוזריו של בוש החליטו לבסוף לפרסם את הידיעה בשעה 15:00 (שעון בגדד, 7:00 - שעון מזרח ארה"ב). בוש ביטל את תוכניתו להגיע לכנסיית סנט ג'ונס בוושינגטון, כדי להתכונן לנאומו לאומה. 20 דקות לאחר התדרוך בבגדד נחת מסוקו של בוש בבית הלבן, וגם סגנו צ'ייני הגיע.

 

בוש הלך לישון בשבת בשעה 22:00, כשהוא אינו בטוח במאה אחוזים שאכן סדאם נלכד. בבית הלבן המשיך צוותו לעבוד כל הלילה, ולקבל עוד ועוד מידע מעיראק. בשעה 5:14 בבוקר (יום א') קיבלה היועצת לביטחון לאומי אישור סופי ממושל עיראק, פול ברמר.

 

נאם וחייך חיוך גדול

 

כשהתעורר בוש, הוא קיבל עדכון וביקש לדעת אם יש סיכוי שהחדשות יידלפו. גורם בכיר בממשל השיב: "אנחנו בטוחים למדי שזה יודלף מוקדם ממה שרצינו". בוש ורעייתו לורה צפו יחדיו במסיבת העיתונאים, שבה הכריז ברמר: "גבירותיי ורבותיי, הוא בידינו". בוש נכנס לחדר הסגלגל ב-8:00 בבוקר והחל להתכונן לנאום.

 

עד לנאום הספיק בוש לטלפן לאחד מחברי המועצה הזמנית העיראקית. כמו כן שוחח עם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, ראש ממשלת ספרד, חוזה מריה אסנאר ועם ראש ממשלת פולין, לאשק מילר. אחר כך התפנה לדבר עם קולין פאוול ושוחח גם עם מפקד הכוחות במפרץ, הגנרל אביזייד.

 

ב-10:00 נועד בוש עם כותב הנאומים שלו, מייקל גרסון, ובסופו של דבר נכתב נאום קצר יחסית, בן 500 מילה. כעבור זמן קצר עלה בוש לאוויר - ופנה לעם האמריקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בוש. המתין חצי יממה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הידיעה על לכידת סדאם נשמרה בסוד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הראשון שטילפן לנשיא. ראמספלד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
דיווחה לפאוול. היועצת רייס
צילום: איי פי
מומלצים