שתף קטע נבחר

שרון: מישהו מעלה על הדעת שנישאר בנצרים ומורג?

ראש הממשלה נפגש עם שרים וח"כים, לקראת הצגת תוכניתו המדינית. הוא דן עם לפיד בהיערכות מחודשת של צה"ל בקו ביטחון חדש. יו"ר שינוי הזהירו: הממשלה תיפול, תכניס את העבודה. בפגישה עם שלום שמחון הסביר שרון כי האמריקנים מונעים ממנו לבצע מהלכים חד-צדדיים. בינתיים, לימור לבנת מפתיעה בתמיכה במהלך חד-צדדי, כולל "העתקת יישובים"

"מישהו מעלה על דעתו שגם בעתיד יישארו יהודים במורג ובנצרים?" את השאלה הזאת הציג ראש הממשלה, אריאל שרון, לאחד הגורמים במערכת הפוליטית, עמם נפגש בימים האחרונים. בעקבות הדברים, המתנחלים הבהירו כי ייצאו למאבק בראש הממשלה.  

 

ראש הממשלה מקיים שיחות עם שרים וחברי כנסת, לקראת הצגת תוכנית מדינית בנאומו ביום חמישי ב"כנס הרצליה", שנפתח היום (ג'). אמש הוא נפגש עם שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, ודן עמו בהערכות מחודשת של צה"ל בקו ביטחון חדש. שרון ולפיד דנו בפינוי יישובים ברצועת עזה, בהעברת ערים ביהודה ושומרון לידי הרשות הפלסטינית ובהסרת מחסומים.

 

השניים הסכימו כי בסופו של דבר, התהליך המדיני יכלול גם פינוי התנחלויות מבודדות. הם סיכמו שראש הממשלה יודיע כי ירושלים רבתי, כולל מעלה אדומים, גוש עציון וכן אריאל יישארו בשליטת ישראל. עם זאת, הוחלט כי ישראל לא תוותר על יישום "מפת הדרכים", ותמשיך לעמוד בתיאום עם האמריקנים.

 

לפיד הציג בפני ראש הממשלה מפה ובה תוואי הגדר המקורי, בהתאם לקו התפר, עליו הוחלט בישיבת הממשלה ביולי 2002. אולם שרון לא הסכים לדון בשינוי התוואי.

 

"ישומן של הבנות אלה יגרום למהומה פוליטית שעשויה להביא לפירוק הממשלה", הזהיר לפיד, יושב-ראש מפלגת שינוי, "ולכן יש להיערך לצירוך מפלגת העבודה אליה". שרון השיב ללפיד כי הוא מאמין שיצליח לשמור על שלמות הממשלה.

 

"האמריקנים מונעים מהלך חד-צדדי"

 

בין העולים לרגל ללשכת רה"מ היה גם ח"כ שלום שמחון מהעבודה. לדבריו, שרון אמר לו כי בשלב זה אין באפשרותו לבצע צעדים חד-צדדיים, בשל התנגדות האמריקנים לכך. "אנחנו לא יכולים לאבד את ההבנות איתם", אמר שרון, "משום שהאירופים אינם תומכים בנו באופן עקבי. צריך לנסות את כל מהלכי המשא ומתן לפני מהלך חד-צדדי". היועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס, חזרה על התנגדות הממשל למהלך חד-צדדי בפגישה עם סילבן שלום.  

 

לפי ההבהרות האחרונות שיצאו מלשכתו של שרון, "אין לייחס חשיבות יתרה לביקורת האמריקנית, שכן כאשר התוכנית תוצג בפניהם - הביקורת תיעלם". גורמים מדיניים מבהירים כי ראש הממשלה לא יילך למשבר נוסף עם הממשל, כפי שאירע סביב הגדר.   

 

בשיחה עם ynet סיפר שמחון כי שאל את ראש הממשלה האם נבהל מהביקורת מצד חבריו למפלגה, בעקבות התוכנית שהציג, וזה השיב: "זה לא עניין של הביקורת, זה קשור באמריקנים". בפגישה העריך ראש הממשלה כי אבו עלא יסיים את תפקידו כראש הממשלה הפלסטיני בתוך מספר חודשים.

 

בפגישה לא התייחס שרון ישירות לאהוד אולמרט, אך התעניין דווקא בשלומו של אהוד אחר - אהוד ברק. זה קרה לאחר שחבר הכנסת שמחון אמר, שצריכה להיות הפרדה חד-צדדית, ושאל אם שוחח בנושא עם ברק - "אבי תורת ההפרדה". שרון השהה את תשובתו, והשיב: "באמת מזמן לא דיברתי איתו. האם הוא מתכוון לחזור בקרוב לחיים הפוליטיים?" שמחון, מקורבו של ברק, השיב: "לא בתקופה הקרובה".

 

בכירים בעבודה, המקורבים ליו"ר שמעון פרס, אמרו היום כי "אם שרון ייצא למהלך חד-צדדי של פינוי, הוא יקבל גב פרלמנטרי בכנסת, אך מכאן ועד כניסה לממשלת אחדות, הדרך ארוכה". בשיחות עם בכירים במפלגתו הבהיר פרס כי עד שלא יהיה צעד משמעותי בשטח, אין בכוונתו לרכך את נימת הביקורת והמסרים כלפי שרון.   

 

לבנת: ניאלץ "להעתיק יישובים"

 

בתוך כך, נמשך הסחרור בליכוד בעקבות התבטאותו של השר אהוד אולמרט בעניין הנסיגה החד-צדדית.

 

אמש הצטרפה שרת החינוך, לימור לבנת, לתומכים בצעדים חד-צדדיים. בפגישה עם ראש הממשלה היא הבהירה כי תתמוך בצעדים כאלה, אם אכן יתברר בתוך מספר חודשים כי התהליך המדיני אינו מתחדש, ו"מפת הדרכים" אינה מיושמת על ידי הפלסטינים. את תמיכתה התנתה בסיפוח יישובים אחרים.  

 

"על הפלסטינים לדעת שלנתק המדיני יש מחיר", אמרה לבנת. לדבריה, "יש להשלים את בניית גדר ההפרדה בתוואי שיכלול בתוכו את אריאל, גוש עציון וקטעים נוספים שנותרו פתוחים. במקרה כזה, יש להעתיק ממקומם כמה יישובים ולהחיל את הריבונות על יישובים שבקונצנזוס, כמו מעלה אדומים, גבעת זאב ויישובי גוש עציון".

 

בפגישות שערך בימים האחרונים, אמר ראש הממשלה כי תוכניותו "כרוכה בהעתקת יישובים, אך בשום מקרה, לא כצעד יחיד, אלא יחד עם צעדים נוספים". בנוסף, בשיחה עם המפד"ל הבהיר כי "יהודים לא יישבו לנצח בעזה".   

 

לאחר פגישתה עם שרון אמרה לבנת ל-ynet, כי היא תומכת בעקרון שהציג בפניה ראש הממשלה, כל עוד הם יבואו יחד עם השלמת גדר ההפרדה במלואה, כולל באזורים השנויים במחלוקת, והחלת הריבונות הישראלית באזורים שבקונצנזוס. השרה לבנת אינה שוללת את פינוי ההתנחלות נצרים.  

 

"אינני מדברת על קביעת גבול", מבהירה לבנת, "אלא על הערכות ביטחונית אחרת, כיוון שברור לי לגמרי שכל עוד ערפאת על המפה, לא תהיה אפשרות להגיע להסדר, ולכן יש צורך להיערך לתקופת ביניים, עד שתהיה הנהגה חלופית ברשות. בתקופה זו עלינו לבצע מספר מהלכים, שיבהירו להם שאין פרס לטרור. אולי ניסוג ממקומות מסוימים, אבל נחיל ריבונות במקומות אחרים".     

 

גורמים ששוחחו עם ראש הממשלה בימים האחרונים אמרו כי ישראל אינה מתכוונת לוותר על "מפת הדרכים", אך איננה מעוניינת לחכות זמן בלתי מוגבל לפלסטינים, כדי שיתחילו ליישם את חלקם. כעבור פרק זמן של כשלושה חודשים, יישום התוכנית ייבחן מחדש, ואז יוסקו מסקנות לגבי המשך הצעדים.

 

במערכת הפוליטית נמשכים הניחושים לקראת "נאום הרצליה", אותו יישא ביום חמישי בערב ראש הממשלה במרכז הבינתחומי. לקראת הנאום עורך שרון סבב שיחות עם שריו, וכן עם חברי כנסת בכירים מהעבודה. אך למרות הציפיות ששרון יפזר את הערפל בנאומו המדיני, בלשכתו מנסים להפחית ציפיות, וטוענים שהמתח שנבנה סביב הנאום נופח מעבר לכל פרופורציה.     


פורסם לראשונה 15/12/2003 18:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
האמריקנים לוחצים. שרון
צילום: איי פי
לנתק מדיני יש מחיר. לבנת
צילום: רויטרס
תכניס את העבודה. לפיד
צילום: רויטרס
צילום:ערן (יופי) כהן
לא בתקופה הקרובה. ברק
צילום:ערן (יופי) כהן
צילום: רויטרס
גב פרלמנטרי. פרס
צילום: רויטרס
התחיל את הסחרור. אולמרט
מומלצים