שתף קטע נבחר

ילדים: כריתת שקדים משפרת השינה והתפקוד בלימודים

מחקר ישראלי חדש מגלה כי הסרת השקדים והפוליפים בילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי, משפרת את איכות השינה ומכאן את יכולת הלימוד. כ-3% מהילדים סובלים מדום הנשימה הגורם להפרעות קשב ומחלות לב

כריתת שקדים ופוליפים משפרת את איכות השינה וכתוצאה מכך את יכולות הלימוד והתפקוד בקרב ילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי, כך עולה ממחקרים שביצע צוות חוקרים באוניברסיטת בן גוריון ובמרכז הרפואי "סורוקה".

 

כ-3% מהילדים סובלים מהפרעת נשימה בשינה, הנובעת מחסימה של דרכי הנשימה העליונים, תסמונת המכונה "דום נשימה חסימתי בשינה". בעוד שבקרב המבוגרים נקשרה תסמונת זו בעיקר לגברים הסובלים מעודף משקל, הרי שגורם הסיכון השכיח ביותר בקרב הילדים הוא הגדלה של רקמת השקדים והשקד השלישי – הפוליפ (אדנואיד).

 

מחקרים שונים מלמדים כי דום נשימה חסימתי בשינה עלול לגרום בילדים תסמונת שעשויה לעורר בקרב חלק מהילדים הפרעות התנהגותיות וקוגניטיביות, מלוות בהפרעות קשב וריכוז והפרעה בלימודים, וכן הפרעות בגדילה והפרעות בתפקוד הלב.

 

מחקר אחר של אותה קבוצת החוקרים, בראשותו של פרופ' טל, מלמד כי ילדים הסובלים מתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה הם צרכנים "כבדים" של מערכת הבריאות, בעיקר בכל הקשור לאשפוזים, שימוש רב בתרופות ובהפניות ליועצים שונים.

 

במחקר של פרופ' אריאל טרסיוק מבית הספר לרפואה וקבוצת החוקרים מאוניברסיטת בן גוריון, נמצא כי כריתת שקדים ופוליפים הביאה לירידה משמעותית בצריכת שירותי בריאות ובשיעור התחלואה של אותם ילדים.

 

על מנת להבין טוב יותר את השינויים בתבנית השינה בילדים עם דום נשימה חסימתי בשינה אחרי כריתת שקדים ופוליפים, נערך מחקר ביחידה לחקר השינה ב"סורוקה", בשיתוף פעולה עם המחלקות הקליניות והמחלקה לפיזיולוגיה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון.

 

36 ילדים נבדקו במעבדת השינה לפני, וכמה חודשים אחרי הטיפול הניתוחי. ההערכה כללה בדיקה של הילדים במרפאה, בחינת שאלוני שינה מפורטים אשר מולאו על ידי ההורים ובדיקות נוספות במעבדת השינה.

 

הממצאים, שפורסמו בכתב העת הרפואי Chest הראו כי הפרעת השינה החסימתית בילדים מתרחשת בעיקר בעת שנת החלום – היא שלב השינה העמוקה החשובה. בזמן זה שרירי הגוף רפויים יותר ומגבירים את הסיכוי לחסימה בדרכי הנשימה העליונים. התברר כי הטיפול של כריתת השקדים והפוליפים משפר בעיקר את ההפרעה בשנת-חלום.

 

ידוע כי בקרב ילדים הסובלים מהפרעת שינה, עלולות להתפתח הפרעות התנהגות, הפרעת קשב וריכוז, והפרעות בלימודים. הפרעות אלה עלולות להיגרם כתוצאה מירידות תכופות ברוויון החמצן בדם בשינה, אך גם מיקיצות חוזרות ונשנות במהלך השינה.

 

במחקר חדש אחר, המתפרסם בכתב העת Sleep מחודש דצמבר השנה, נבדקו 39 ילדים בגיל 5 עד 9 שנים, לפני ואחרי ניתוח לכריתת שקדים ופוליפים, בהשוואה ל-20 ילדים בריאים, ששימשו כקבוצת בקורת.

 

מתוצאות מחקר זה התברר כי בקרב ילדים בעלי דום נשימה בשינה נמצאו הפרעות התנהגות ותפקודים קוגניטיביים ירודים לעומת הבריאים, אך כמה חדשים לאחר הניתוח השתפרו כל התפקודים הקוגניטיביים והיו תקינים.

 

"המודעות לקשר בין הפרעה בשינה לבעיות בלימודים עדיין נמוכה בקרב הרופאים וההורים בישראל", אומר ל-ynet פרופ' אשר טל, מנהל מחלקת ילדים ב' במרכז הרפואי "סורוקה", שעמד בראש צוות החוקרים, "הרבה אינם מבינים שאם מטפלים בשינה ניתן לפתור את הבעיות בלימודים".

 

לדברי טל, כ-30% מהילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מטופלים שלא לצורך בריטאלין. "אם מטפלים בבעיות השינה שלהם, על ידי כריתת השקדים והפוליפים, ניתן לפתור את בעיות הריכוז שלהם במהלך היום, ואת זה רבים אינם יודעים".

 

פרופ' טל ממליץ להורים כי ילדים הנוחרים בלילות, וסובלים מהפרעות למידה, קשב, ריכוז או הפרעות גדילה, יפנו למעבדת שינה לאבחון והערכת הפרעת נשימה אפשרית בשינה. "אם קיימת הפרעת הנשימה, חשוב מאוד לטפל בה בזמן, עוד לפני הפגיעה בילד" מסביר טל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי גל
"טיפול בשינה משפר את הבעיות בלימודים"
צילום: מוטי גל
מומלצים