שתף קטע נבחר

נמצאו חיידקים קטלניים בתחליפי חלב באירופה

מדענים הולנדים מצאו שיירי חיידק בכשליש מתחליפי החלב שבדקו. החיידק "אנטרובקטר סקזאקי" גורם לדלקות קרום המוח ומעיים קטלניות בתינוקות. משרד הבריאות: "תחליפי החלב שעוברים את בדיקתנו בטוחים, אך עדיף להניק"

סכנה נוספת בתחליפי החלב: מדענים הולנדיים מצאו שיירי חיידקים קטלניים בכשליש מתחליפי החלב שבדקו. החיידקים מסוג "אנטרובקטר סקזאקי" גורמים למחלות קשות בתינוקות ולתמותה בשיעור גבוה. עם זאת מרגיע משרד הבריאות כי תחליפי החלב על המדפים בישראל בטוחים לשימוש.

 

במחקר שפורסם בגליון האחרון של כתב העת הרפואי הנחשב "Lancet" בדקו חוקרים מאוניברסיטת Wageningen בהולנד את נוכחות החיידק, אשר עלול לגרום לדלקת קרום המוח (מנינגיטיס) או לזיהומים קשים במערכת העיכול.

 

במהלך המחקר שמומן ע"י ענק המזון "נסטלה" נטלו החוקרים דגימות מ-16 תחליפי חלב המיוצרים בידי ארבע חברות. החוקרים לא מסרו באילו חברות מדובר, והאם קיים קשר לחברה המממנת. ב-5 מתוך 16 הדגימות, נמצאו שיירי החיידק הקטלני סקזאקי.

 

"נוכחות החיידק אנטרובקטר סקזאקי במוצרי חברות המייצרות תחליפי חלב ומוצרי מזון נוספים, מעידה על כך שהחיידק נפוץ", כתבו החוקרים במאמרם, "עובדה זו צריכה להילקח בחשבון, שכן יש לתכנן אמצעי מיגון נאותים".

 

עד כה דווחו מספר מקרי הדבקה בחיידק, הגורם לשיעור תמותה של עד 80 אחוז בתינוקות. רוב ההדבקות התרחשו בתינוקות בריאים בני שבועות ספורים, או בתינוקות פגים. העניין בחיידק אנטובקטר גבר בשנת 1998, לאחר מותו של תינוק בלגי שנדבק בחיידק.

 

התינוק לקה במחלת ה"מנינגו-אנצפליטיס" הפוגעת במוח וגורמת למוות. קודם לפגיעה במוח, חדר החיידק לזרם הדם, וגרם שם לזיהום כללי. מותו של התינוק עורר עניין רב בקרב חוקרים שהחלו לבדוק את הקשר בין הזיהום בחיידק לבין תחליפי החלב. בדיקות שנערכו אז, מצאו כי החיידק נמצא ב-14 מתוך 17 תחליפי החלב.

 

"אנו מודעים לבעיית זיהום תחליפי החלב בחיידק סקזאקי", אומרת ל-ynet ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, ראש שירותי המזון במשרד הבריאות, "מאז פרשת רמדיה, משרד הבריאות מבצע בדיקות שגרתיות לאיתור חיידקים בדגימות הנלקחות מכל סדרת ייצור".

 

לדברי ניצן-קלוסקי, הבדיקות הבקטריולוגיות הנערכות על תחליפי החלב בישראל כוללות גם בדיקה לנוכחות החיידק סקזאקי וכי תחליפי החלב שעל המדפים אשר עברו את אישור משרד הבריאות בטוחים לשימוש.

 

"למרות זאת, אנו ממשיכים להמליץ להניק", מוסיפה ניצן-קלוסקי, "יש לנו נדבכים רבים בכל האספקטים של תרכובות מזון לתינוקות, שמעוררים את הצורך לחזור להניק, כי תחליפי החלב, כמה שייעשו בבקרה גבוהה, הם מלאכותיים, לעומת חלב האם המצוי אצל האימהות באופן הכי טבעי".

פורסם לראשונה 04/01/2004 09:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
ד"ר ניצן-קלוסקי. הנקה הכי טבעית
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים