שתף קטע נבחר

סוריה תחילה

על ישראל להיענות להצעה הסורית וליזום תהליך להשגת הסדר. הפלסטינים יישארו מבודדים, ללא תמיכה בטרור, וייאלצו גם הם להגיע להסדר שלום סביר

הנשיא אסד הציע להתחיל במשא ומתן עכשיו, וללא תנאים מוקדמים. ישראל שפכה מים קרים על הנר הקטן שהדליקה סוריה. מה קרה? האם הזדמנויות לדיונים עם סוריה מחכות לנו מדי יום? האם היתה סוריה כל-כך פשרנית אי-פעם?

 

ישראל דוחה בנימוס את היד הסורית המושטת בטענה שסוריה פונה אלינו בצר לה, עקב הלחץ האמריקני בסוגיית הטרור הבינלאומי והסיוע למחתרות העיראקיות. איזה מין טיעון זה? האם אנחנו מצפים שהסורים יהיו פשרנים כאשר מצבם איתן? האם ילכו לקראתנו ללא לחץ מדיני או צבאי? עלינו לתפוס את השור בקרניו, להצהיר הצהרות חיוביות-מתונות, לדחוף את העגלה בערוצים חשאיים כדי לוודא עד כמה ההצעה רצינית, להשיג הסכמות על התהליך, לגשש לאילו פשרות אפשר לצפות מהסורים ולתאם היטב את מהלכינו עם ארה"ב כדי למנוע הפתעות בשלבים מכריעים. עלינו לזכור כי גם לנשיא ארה"ב יש אינטרס חזק להשיג הסדר בין ישראל לסוריה לקראת הבחירות בארצו, בעוד כשנה.

 

אפשר לשער כי במסגרת ההסדר, הסורים יסכימו להפסיק את התמיכה בטרור הפלסטיני ושל החיזבאללה, לפירוק המפקדות בדמשק, ולמעבר לעמדת תיווך דומה לזו המצרית. הסדר עם סוריה עשוי לשנות במידה משמעותית ביותר את מפת המזרח התיכון, את מפת הסכסוך הערבי-ישראלי ואת אופיו של המאבק הישראלי-פלסטיני.

 

הפלסטינים יחושו במוקדם או במאוחר כי נשארו ב"בדידות מזהרת" מול ישראל. אפילו בעלת בריתם הנצחית - סוריה - פורשת ממעגל העוינות ומצטרפת לצבא השלום. הם יבינו כי נחלשת מאוד התמיכה בהמשך המלחמה המוגבלת וכי העימות הטרוריסטי מאבד גובה מול הרצון של כל המדינות הגובלות עם ישראל לשמור על שקט ורגיעה ביטחונית, כדי לקדם את הכלכלה והחברה שלהן.

 

הפלסטינים בראשות ערפאת ובנוכחות ארגוני חמאס וג'יהאד חזקים לא יעשו הסדר כל זמן שיחשבו כי יש חלופה אלימה. אולם החלופה היחידה שתישאר פתוחה בפני העם הפלסטיני היא הסדר מלא או חלקי, שיסיים את האלימות. החולשה הפלסטינית נוכח אובדן התמיכה הסורית תגביל ותערער את מעמדם בעימות ובמשא ומתן. יתר על כן, כמו במהלך הדיונים עם הסורים בסיבוב הקודם, המו"מ ילחיץ את הפלסטינים וידרבן אותם לשבת לשולחן.

 

למקבילית הכוחות יש צדדים נוספים. הסדר עם הסורים יעניק לישראל יתרונות משמעותיים: אנחנו נהיה בעמדה טובה יותר מבחינה מדינית, ותקטן הסכנה של פתיחת חזית שנייה מצד סוריה או החיזבאללה. אם נכין את הקרקע המדינית והדיפלומטית כראוי, תהיה הבנה גדולה יותר אחרי הסכם עם סוריה, תמיכה אמריקנית בולטת יותר בעמדות ישראל, פחות הסתייגות בינלאומית מתביעות שלנו, חופש פעולה גדול יותר להסדרי ביניים או חד-צדדיים והסכמה ציבורית רחבה יותר בישראל, שכן הממשלה תוכיח בוויתורים כי היא שוחרת שלום.

 

עלינו לנצל את התפנית בעמדת הנשיא אסד, ולפתוח ביוזמה מדורגת ושקולה לכינון תהליך משא ומתן עם סוריה, שבסופו יושג הסדר ותתחזק עמדתנו במאבק ובמו"מ מול הפלסטינים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים