שתף קטע נבחר

לדבר עם אסד על הגולן?

ארבעה מפקדים לשעבר בצה"ל, ששירתו ולחמו ברמת הגולן, מנסים להעריך: האם נוצרה הזדמנות נדירה למשא ומתן עם סוריה של בשאר אסד? האם ישראל יכולה לשלם מחיר ברמת הגולן? האם זה יסכן אותה מבחינה ביטחונית? פולמוס

האם ישראל מגיעה למצב שבו תסכים לשלם מחיר ברמת הגולן תמורת שלום עם סוריה? דבריו של שר האוצר בנימין נתניהו, שפורסמו הבוקר (יום ה'), מצביעים על הערכה בקרב שרים בממשלה לפיה נוצרה הזדמנות מול סוריה.

 

אבל האם אפשר לשלם לסורים במחיר הכבד של רמת הגולן? האם ישנם פתרונות חלקיים? ואולי אסור לוותר מראש על אף שעל? ynet שוחח עם ארבעה מפקדים בכירים בצה"ל לשעבר, שלחמו ברמה ושירתו בה, כדי לשמוע את הערכותיהם. 

 

תא"ל (מיל') בני לידור פיקד עד לפני מספר שנים על עוצבת רמת הגולן. לפני שנתיים השתחרר מצה"ל, לאחר שפיקד במהלך שירותו על הכוחות ברמה. "זה ידוע מראש שבסופו של דבר נצטרך לוותר על הגולן", הוא אומר, "צריך לראות שזה נעשה בתנאים שיבטיחו שקט ושלום".

 

לידור מסכים עם ההערכה שנוצרה הזדמנות נדירה. "אנחנו כיום בעמדה יחסית טובה יותר מאשר שהיינו בתקופת אהוד ברק, אז כמעט החזרנו את הרמה, גם בגלל מה שקורה בעיראק ובלוב. הדברים משתנים, ואין ספק שהתמונות של סדאם חוסיין השפיעו על אסד. הוא רואה מה קורה בקהילה הבינלאומית וצריך לעשות חשבון נפש לגבי הכיוון אליו סוריה הולכת".

 

לידור מעריך: "כיום, אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לא להחזיר את הגולן. ישראל נמצאת בעמדה יחסית טובה. אבל תמורת תנאים הולמים - פירוז, פירוק מנשק לא קונבנציונלי שכעת זה נושא שאנחנו יותר מודעים אליו, שגרירויות, פתיחת גבולות וכל מה שקשור - לא תהיה מניעה להחזיר את השטח".

 

תא"ל (במיל') גיורא ענבר, מפקד עוצבת לבנון באמצע שנות התשעים, אומר ל-ynet כי נסיגה ישראלית לקו המצוקים שעל שפת רמת הגולן, במסגרת הסכם שלום עם סוריה, לא תסכן את ישראל מבחינה צבאית. "יש לנו", הוא אומר, "אמצעים וכלים להיות בקשר עם עין עם דמשק גם מבלי לראות אותה פיסית. יתרה מכך, אם הסכם השלום יוכיח את עצמו ניתן יהיה אפילו לפרז שטחים, מבלי לסכן את ביטחון המדינה".

 

ענבר, שלחם ברמת הגולן, מספר כי גם אביו, בנימין ענבר, שבעת מלחמת ששת הימים היה מג"ד גדוד 51 בגולני וכבש את רמת הגולן, מחזיק בדעה זהה. "אנחנו לא אנשים שאומרים את זה מישיבה בסלון בבית, אלא מהיכרות של המציאות האמיתית בשטח", הוא מציין.

 

ענבר מוסיף: "אני מניח שאם היינו יכולים, במסגרת חוזה שלום, להשאיר לכמה שנים נוכחות בחרמון זה היה נותן לכולנו הרגשת ביטחון גדולה מאוד בגלל האמצעים שיש שם. אבל בגדול צריך לזכור שהפער הטכנולוגי שפיתחנו לעומת שכנינו מאפשר לנו היום לקחת הרבה הנחות כדי להגיע להסכם כזה - ועדיין להיות מאוד בטוחים. אני יכול לומר בביטחון כי גם אם חלילה יקרוס הסכם שלום עתידי עם סוריה, יש לנו יכולת שליטה על הבירה הסורית".

 

"לא מגיע לסורים גרגיר אחד"

 

אבל לא כולם מסכימים לדעות האלו. רא"ל (מיל) רפאל איתן (רפול), הרמטכ"ל ואלוף פיקוד הצפון לשעבר, לא מוכן כלל לדבר על פשרות ברמת הגולן. "אני לא חושב שלסורים מגיע גרגר אחד", אמר הבוקר רפול ל- ynet , "הם אלו שפתחו במלחמות נגדנו ואם הם רוצים שלום, שיתנו לנו שטחים".

 

לדבריו, אין מקום כלל לדבר על קו המצוקים או על כל שטח אחר שישראל תיסוג ממנו. "קו ההגנה שקיים כיום הוא קו ההגנה הטוב למדינת ישראל וכל מי שמתחכם, מסכן את קיומנו. החרמון למשל, זאת נקודה אסטרטגית חשובה במעלה - ואסור בכלל לדבר עליה".

 

גם תא"ל (מיל') אביגדור קהלני, גיבור הקרב על הרמה במלחמת יום הכיפורים, סבור כך: "רק כשיהיה שלום אמיתי בין המדינות, יהיה בכלל על מה לדון. רק שנראה את מסעודה מדמשק מתרחצת בכנרת או את שולה מזרחי מטבריה עושה קניות בדמשק, אז יהיה על מה לדבר. רק שיהיה בסוריה צורה של משטר דמוקרטי, יהיו תנאים בסיסיים לשבת ולדבר".

 

קהלני מבחין אף הוא בכך שנוצר מצב חדש באזור, אך זה מוביל אותו למסקנה אחרת: "צריך לזכור שהסורים נמצאים כעת במצב הכי גרוע שהם היו מאז הקמת המדינה. הם במבוכה אמיתית ממה שקרה בעיראק והדרך היחידה שלהם להגיע לבית הלבן זה לעבור דרך ירושלים. אבל אין סיבה להתחיל לוותר. יש עובדות חדשות בשטח?"

 

והוא מדגיש: "אביו של אסד הרי רצה לשכשך את הרגליים במימי הכנרת. אהוד ברק הציע לו 100 מטר מהים וזה לא הספיק לו. זה רק מראה על הטירוף של מנהיג שרוצה לקבל אדמה בכל מחיר. אין שם רצון אמיתי לשלום. בתור מישהו שהצביע בעד אוסלו, אני רוצה לראות את ההסכם בשטח - מערכת יחסים תקינה, מכוניות שעוברות בין המדינות. שנראה שהשנאה נעלמת, שמפרקים את הטנקים בשני הצדדים - אז יהיה על מה לדבר. אם יהיה לנו שלום עם סוריה כמו זה עם מצרים, בלי תיירות ובלי קשרים אמיתיים - אין צורך להתחיל לסלק את האנשים מהגולן מבתיהם. צריך להתחיל להתרגל לעובדה שהגולן הוא חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
לידור. העמדה היום טובה יותר
צילום: דובר צה"ל
צילום: גבי מנשה
ענבר. נסיגה לא תסכן אותנו
צילום: גבי מנשה
צילום: אתר הכנסת
רפול. אף גרגיר
צילום: אתר הכנסת
צילום: מאיר פרטוש
קהלני. אין סיבה לוותר
צילום: מאיר פרטוש
צילום איי פי
אסד. לתת לו את הגולן?
צילום איי פי
מומלצים