שתף קטע נבחר

איך לאכול חכם ובריא (ולהיות שבע ומרוצה)

בעולם שופע אוכל רב ומגוון לא קל לעשות את הבחירות הבריאות כשבאים להחליט מה ואיך לאכול. ובכל זאת, ישנם כמה כללים שאם נוהגים לפיהם אפשר לא רק לאכול בריא, אלא גם להיות שבעים ומרוצים

אשליית הרוטב הקל בלבול התזונה הגדול אכלו פחות, 'שרפו' יותר סוד המנה הנכונה 
השומן הטוב והשומן הרע גורם התפוד בקר, סלמון או שעועית? מה צריך לדעת על דגנים ודגני בוקר 
מה צריך לדעת על בשר מה צריך לדעת על דגים ומאכלי ים 

השעה רבע לשבע בערב. אחרי יום מפרך בעבודה ונסיעה מעצבנת, עמוסת פקקים, בדרך הביתה, אתם עומדים במטבח ומתכוונים להכין ארוחת ערב בריאה ומשביעה לעצמכם ולילדיכם.

 

אתם מרוקנים שקית של ספגטי לסיר עם מים רותחים, מכניסים שלוש כוסות של שעועית ירוקה למיקרו, מפשירים בטוסטר אובן כיכר של לחם שום קפוא, ויוצקים לסיר קטן צנצנת בינונית של רוטב מרינארה. בזמן שהכל מתחמם, אתם קוצצים חצי חסה וכמה עגבניות לסלט, שילווה ברוטב קל. הקינוח יהיה שתי כפות מלאות של גלידה לאדם, וצלחת משותפת של מבחר עוגיות דלות שומן. נשמע בריא למדי, נכון?

 

לא, ממש לא. הארוחה הזאת אולי טובה יותר ממה שרוב האנשים אוכלים לארוחת ערב, אבל יש בה מזון שדי בו למשפחה גדולה כפליים משלכם. נוסף על כך, היא כוללת כמה מלכודות תזונתיות שבתרחיש הטוב ביותר ישמינו אתכם - ובגרוע ביותר יגדילו את הסיכויים לכך שתפתחו סוכרת, מחלת לב וסוגים מסוימים של סרטן. חושבים שאתם מכירים את המהמורות הללו? המשיכו לקרוא. מזומנות לכם כמה הפתעות.

פורסם לראשונה 11/01/2004 13:41

 

אשליית הרוטב הקל
הנה רק כמה מהבעיות הטמונות בארוחה המתוארת לעיל:

  • רוב הרטבים ה'קלים' לסלטים כבדים מדי בסוכר ובמלח, וקלים מדי מבחינת התזונה. בחירה טובה יותר היא רוטב פשוט של שמן וחומץ, שלמרות היותו עתיר קלוריות מכיל הרבה חומצות שומן חד בלתי רוויות ובריאות ללב - ואינו מכיל שומן רווי.
  • הארוחה כוללת יותר מדי מזונות מעובדים. המחקרים האחרונים מראים שמזונות כאלה לא ישאירו את בני המשפחה שבעים לאורך זמן, והם אף עלולים לעשותם רעבים יותר בטווח הארוך.
  • הגשת סוגים שונים של עוגיות לבחירה מגדילה את הסיכויים שבני משפחתך יאכלו עוגיות רבות יותר מהרצוי. ככל שאפשרויות הבחירה מעטות יותר, כך אנו אוכלים פחות.
  • המנות נדיבות מדי בגודלן. לפי פירמידת המזון האמריקאית, כל אחד מבני המשפחה אוכל ארבע מנות ספגטי, 112 מנות של רוטב מרינארה, ושתי מנות של גלידה. הארוחה כולה מכילה 1,500 קלוריות לאדם, או 80% מהתצרוכת היומית לעובד משרד שמרבה בישיבה.

 

בואו לא נתחיל אפילו לדון אם העגבניות צריכות להיות מבושלות או טריות, כמה מלח, סוכר ושומן יש בלחם השום, או כמה קלוריות דחוסות באותו רוטב מרינארה. זה רק מראה שקשה לאכול בריא אפילו כשאנחנו מנסים. כולנו שמענו שפירות וירקות טובים בשבילנו, שהמנות במסעדה גדולות מדי, שאנחנו צריכים לבצע יותר פעילות גופנית - אבל אפילו מבט חטוף בסטטיסטיקה שנוגעת לבריאות הציבור מראה שהאמריקאים אינם יודעים מה לעשות עם המידע הזה. שניים מכל שלושה אמריקאים סובלים מעודף משקל או ממש שמנים.

 

התחלואה בסוכרת מסוג 2 בקרב הילדים נמצאת בעלייה. וכל ההישגים שהשגנו במלחמה נגד מחלות הלב, הודות להפסקת העישון, עלולים להיעלם.

 

חזור למעלה
בלבול התזונה הגדול
מומחי הבריאות, שנחרדו לנוכח המגמות המסתמנות, המטירו על הצרכנים מבול של עצות בתחום התזונה - רבות מהן סותרות.

 

מומחה אחד אומר שבשר אדום זה דבר רע, מומחה אחר מציע לוותר על תפוחי האדמה, וחברו ממליץ לאכול את הקליפה. אבל בואו נודה על האמת - המחלוקת מוכרת את ספרי הדיאטה והמגזינים.

 

אפילו התוויות על מזוננו, שמאושרות על ידי הממשלה, יכולות להטעות. לגודל המנות הרשומות אין כל קשר למנות שבדרך כלל אנחנו אוכלים. מוצרים דלי שומן אינם בהכרח דלי קלוריות, ועכשיו מינהל המזון והתרופות האמריקאי קורא להישמר מפני שומן מסוג טראנס - סוג שומן פחות ידוע, שרע ללב בדיוק כמו השומן הרווי - אף על פי שלא נדע עד 2006 אילו מוצרים הם הגרועים ביותר מבחינה זו.

 

"אנשים יכולים להרגיש כמו כדור פינג פונג. זורקים אותם לכיוון אחד ואחר כך לכיוון השני", אומר ד”ר דייוויד כץ מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל.

 

האמת היא שלתזונאים יש מושג טוב למדי על מהותה של דיאטה בריאה, וכן שפע של ראיות מוצקות לגבות אותה. ככלל, הם אומרים לנו, אנחנו צריכים לאכול המון פירות וירקות, להעדיף דגנים מלאים על פני מוצרי דגן שעברו עיבוד רב, ולאכול בשר אדום רק מפעם לפעם במקום לעשות אותו מדי יום למרכז ארוחת הערב שלנו. ואל לנו לאכול יותר ממה שצריך גופנו.

 

הבעיה היא שגם כשאנחנו סבורים שאנחנו יודעים מה בדיוק נכלל בארוחה בריאה, לעיתים קרובות אנחנו מפספסים. יש מאכלי ירקות, מתברר, שבריאים יותר מאחרים; יש מוצרי דגנים שהם פחות מעובדים מאחרים, יש דגים בטוחים יותר מאחרים. אולי אתם סבורים שאתם אוכלים נכון, אבל באמצעות שינויים קטנים במה שאתם אוכלים ובאופן שאתם אוכלים, תוכלו להתחיל לאכול הרבה יותר בריא.

 

הגמול שווה את המאמץ. מחקרים מראים שאפשר לקשור 80% ממחלות הלב ו-90% ממקרי הסוכרת לאכילה לא בריאה ולאורח חיים לא בריא. רופאים הוכיחו שדיאטה ששמה את הדגש על פירות וירקות, וכן על כמויות קטנות של אגוזים ומוצרי חלב, יכולה להוריד את לחץ הדם ואת הכולסטרול ה'רע' באותה יעילות שעושות זאת רבות מהתרופות. ומתרבות ההוכחות לכך שהוספת סיבים לדיאטה והימנעות ממזונות מעובדים יכולות לסייע למניעתה או לדחיית התפתחותה של סוכרת מסוג 2.

 

אינכם צריכים להקריב את הטעם. אינכם צריכים לרעוב. "זה לא חייב להיות עניין של הכל או לא כלום. גישה כזאת יכולה רק להקשות", אומר ד”ר דונלד הנסראד ממאיו קליניק שברוצ'סטר, מינסוטה.

 

מה שכן, אתם צריכים להשקיע קצת מאמצים - חלק ניכר מהם במטבח - ולקבל את העובדה שאין ארוחות חינם. אבל עם מעט תכנון והבנה טובה יותר של מלכודות המזון הבסיסיות, כולנו יכולים לאכול הרבה יותר טוב והרבה יותר חכם.

 

חזור למעלה
אכלו פחות, 'שרפו' יותר
אתם זקוקים לפחות מזון ממה שאתם חושבים. 'הכל במתינות' זה מוטו נהדר, עד שמתחוור לכם שאנשים שונים מבינים בצורה שונה את המילה 'מתון'. בין שאתם צריכים לרדת במשקל ובין שרצונכם רק לשמור על הגזרה הנוכחית, אתם מוכרחים לדעת קצת על קלוריות.

 

בבסיסו, הכלל להורדת משקל פשוט: אכלו פחות קלוריות ממה שאתם שורפים. כפי שיודע היטב כל מי שניסה אי פעם להשיל כמה קילוגרמים, בדרך כלל זה יותר קשה ממה שזה נשמע. אם תאכלו מעט מדי, גופכם יוריד בהדרגה את קצב חילוף החומרים ולא יזדקק לאותה כמות של אנרגיה - ולפיכך אתם עלולים לעלות בחזרה במשקל ביתר קלות.

 

אחת מדרכי הפעולה האפשריות היא להעלות את רמת הפעילות הגופנית שלכם, כדי להגדיל את מספר הקלוריות שאתם שורפים.

 

אבל במה שנוגע לשמירת המשקל, הפעילות הגופנית - הגם שהיא הכרחית - יכולה להועיל רק עד גבול מסוים. המזון מצוי כל כך בשפע והוא כל כך זמין, שתמיד תוכלו לאכול יותר ממה שאתם מורידים בפעילות הגופנית. האמריקאי הממוצע צורך היום 530 קלוריות ליום יותר מכפי שצרך ב-1970. זה בערך מה שאתם מקבלים מאכילת שתיים-וחצי כוסות של פסטה מבושלת. כדי לשרוף את זה תצטרכו ללכת עוד שעתיים ליום.

 

אין פירוש הדבר שעליכם לשכוח מהפעילות הגופנית - היתרונות ללבכם, לעצמותיכם ולשלוות הנפש שלכם פשוט גדולים מדי - אבל פירוש הדבר הוא שעליכם להקדיש תשומת לב רבה יותר לקלוריות

שבמשוואה.

 

רק מעטים מבינינו קולטים באמת את המסר הזה. "אנשים לא מבינים את הדברים הבסיסיים ביותר לגבי הקלוריות", אומרת מריון נסטלה, שעומדת בראש החוג לתזונה, לימודי המזון ובריאות הציבור באוניברסיטת ניו יורק. "במנות גדולות יותר יש יותר קלוריות - ואכילה לעיתים קרובות יותר פירושה שאתם צורכים יותר קלוריות".

 

אפילו אם אתם מבסוטים כשאתם עולים על המשקל, אינכם יכולים לאכול כפי שאכלתם בנעוריכם - או אפילו רק לפני עשור. ככל שאתם מתבגרים כך זקוק גופכם לפחות קלוריות כדי להמשיך לתפקד. סוגים מסוימים של פעילות גופנית - כמו יוגה ואימוני משקולות - מסייעים בבלימת המגמה כיוון שהם בונים שריר, ששורף קלוריות רבות יותר משומן. אבל בשלב כלשהו, כדי להימנע מעלייה במשקל, תצטרכו לאכול פחות.

 

 

חזור למעלה
סוד המנה הנכונה
מה הן איפוא הדרכים הנבונות להקטנת צריכת המזון? התחילו בכך שתשטו הן בעיניכם והן בקיבתכם. רוצים להפחית את כמות המזון שאתם אוכלים? אל תסתפקו בהקטנת המנות שבצלחת, אלא השתמשו בצלחות קטנות יותר כדי שהארוחות לא ייראו דלות. התחילו כמה ארוחות בכל שבוע באכילת תפוח או בלגימת ספל מרק. כל אחד מהם יסייע להקטין את תיאבונכם. התפוח, מלבד זה שהוא מזין ומכיל רק 80 קלוריות, מלא סיבים מסיסים שמונעים מהקיבה להתרוקן במהירות רבה מדי. ואילו במרקם ובסמיכות של מרק - מרק רגיל, לא קרם, דל בנתרן ולא מכיל יותר מ-150 קלוריות - יש משהו שמשביע במיוחד את הקיבה.

 

ומה עם כוס קולה? נהוג אמנם לחשוב שמיצי פירות ומשקאות מוגזים - שלעיתים קרובות הם עתירי קלוריות - מדכאים אף הם את התיאבון, אלא שכמה מחקרים מרתקים הוכיחו שאין זה כך.

 

אכלו מגוון של פירות וירקות, אבל הגבילו את המבחר של כל השאר, במיוחד חטיפים. מדענים הוכיחו שאם נותנים לאנשים מגוון רחב של מזונות בארוחה יחידה, זה מעודד אותם לאכול יותר. "זה עובד אצל כל מי שנבדק - בני אדם, חולדות, דגים, חתולים", אומרת סוזאן רוברטס, פרופסור לתזונה מאוניברסיטת טאפטס בבוסטון. אם יש על הצלחת שני סוגים של עוגיות, הפיתוי הוא לאכול אחת מכל סוג.

 

בסופו של דבר, תצטרכו לדעת את מספר הקלוריות שיש במזונות שאתם אוכלים. כמה ימים של מדידת או שקילת הדברים שאתם אוכלים, וחישוב הקלוריות שאתם צורכים, עשויים להאיר את עיניכם. אינכם צריכים לעשות זאת עד יומכם האחרון, רק מספיק זמן בשביל לפתח תחושה לעניין. תזונאים רבים ממליצים על אכילת ארוחות מוקפאות בריאות, שספירת הקלוריות שלהן מודפסת על האריזה, כדרך טובה לביצוע המעבר למנות קטנות יותר.

 

כמה קלוריות עליכם להוריד? תלוי בשאלה אם ברצונכם לרדת במשקל או לשמור על משקלכם הנוכחי. 'כלל האצבע' של איגוד הלב האמריקאי הוא הכפלת משקל גופכם הנוכחי ב-29, ואם אתם עוסקים בפעילות גופנית אז ב-33. הסכום שהתקבל הוא מספר הקלוריות שעליכם לצרוך ביום. אם אתם רוצים לרדת במשקל, הפחיתו 250 קלוריות מהסכום. אם אינכם רוצים לרזות אלא רק לשמור על המשקל הקיים - הקפידו לא לצרוך יותר קלוריות מהסכום.

 

חזור למעלה
השומן הטוב והשומן הרע
במשך יותר מ-30 שנה הסכימו רוב החוקרים שהדיאטות הטובות ביותר הן אלה שבהן אחוז הקלוריות המיוחסות לשומן הוא נמוך. עכשיו הם מבינים שבדיוק כפי שיש סוגים טובים ורעים של כולסטרול, כך ישנם סוגים טובים ורעים של שומן.

 

השומנים הטובים - שנמצאים במזונות כמו דגים, שמן זית, אבוקדו ואגוזי מלך - משפרים למעשה את רמות הכולסטרול בדם ומקטינים במידה משמעותית את הסיכון שהלב יחדל לפתע לפעום.

 

אשר לשומנים הרעים, עכשיו יש שני נבלים במקום אחד בלבד. שומנים רוויים - שנמצאים בבשר אדום, חמאה וגלידה - הם עדיין אלופי סתימת העורקים. אולם שומנים מסוג טראנס - שנמצאים בראש וראשונה במזונות מעובדים, כגון מרגרינות ומזונות שטוגנו או נאפו במפעל, אך גם בחלב מלא - עלולים להיות אפילו גרועים יותר.

 

שומנים טובים לא רק מסייעים להגן על הלב. דומה שהם גם מעכבים את תחושת הרעב. "אנשים שעושים דיאטות דלות שומן ועתירות עמילן חשים לעיתים קרובות רעב זמן קצר אחרי שהם אוכלים", אומר ד”ר וולטר וילט, ראש החוג לתזונה בבית הספר לבריאות הציבור שבאוניברסיטת הרווארד. "הם יחושו יותר שבעים אם יאכלו אגוזים או סלט עם רוטב שמן. מחקרים ממושכים הראו שלאורך זמן אנשים מסוגלים לשמור על המשקל שלהם טוב יותר באמצעות דיאטה שומנית - ולא באמצעות דיאטה דלת שומן".

 

לשומנים יש יותר טעם - עובדה שלא נעלמה מעיניהם של עורכי המגזין 'קוקינג לייט'. מאז אמצע שנות התשעים הם מוסיפים מעט חמאה למתכונים שלהם. "צריך להכין אוכל שאפשר ליהנות ממנו", אומרת ג'יל מלטון, עורכת בכירה במגזין. "אם משהו לא יהיה טעים, אתה כבר לא תרצה לאכול אותו יותר".

 

רק תזכרו שיש דרך חכמה לכלול שומן בדיאטה שלכם, והרבה דרכים לא בריאות. שומנים טובים מכילים כפליים קלוריות (9 קלוריות לגרם) מחלבונים או מפחמימות (4 קלוריות לגרם). לכן אין הרבה מקום להתחכמויות: אם אתם אוכלים אגוזים, תצטרכו לאכול פחות ממשהו אחר.

 

לגבי שומן הטראנס, אתם עלולים להגזים אם תנסו להימנע ממנו כליל. אמנם יש כמות קטנה של שומן טראנס בחלב מלא, אבל חלב מלא זה מה שרוב רופאי הילדים ממליצים לתת לפעוטות מגיל שנה עד שנתיים. מוחם זקוק לכל סוגי השומנים כדי להתפתח כיאות.

 

עם זאת, אחרי שמלאו להם שנתיים, עליכם לעמוד על המשמר גם לגבי שומנים רוויים. "לא כדאי שאנשים יחשבו ששומני טראנס הם המנוולים היחידים", אומרת אליס ליכטנסטיין, פרופסור לתזונה באוניברסיטת טאפטס בבוסטון, שמשמשת לעיתים קרובות דוברת בשם איגוד הלב האמריקאי. אם בקרקר יש 2% טראנס ו-2% שומן רווי, זה עדיף על 7% רווי ו-0% טראנס. ולבסוף, לא משנה עד כמה תפחית 'מקדונלדס' את כמות שומן הטראנס בצ'יפס שלה, הוא לעולם לא יהיה מזון בריאות. מה שמביא אותנו ל...

 

חזור למעלה
גורם התפוד
זה לא שתפוחי האדמה כל כך גרועים; אנשים פשוט טועים בהם - שלא לומר מטגנים אותם טיגון עמוק ומטביעים אותם בשמנת חמוצה וגבינה. אין ספק שלתפוד הכה אהוד יש אישיות חצויה. תפוח האדמה הוא מקור טוב לאשלגן (במיוחד אם אתם אוכלים את הקליפה) ומסמיך מרקים מצוין, אבל עדיין אין לו את כל היתרונות שמעניקים ירקות צבעוניים יותר כמו ברוקולי, כרוב ניצנים ושעועית ירוקה.

 

בעיה זו של זהות שגויה קיימת בלא מעט מהמזונות שאנחנו נוהגים לכנות בשם פחמימות. אבל תחילה, נאום קטן על המילה פחמימה. כשהתזונאים יעצו לנו לראשונה להחליף חלק מהשומנים בדיאטות שלנו בפחמימות מורכבות, הם התכוונו לשעועית, פירות, ירקות, עלים ירוקים ודגנים מלאים. אלא שמה שאנחנו בלסנו היה פסטה, אורז לבן וצ'יפס.

 

טכנית, פעלנו בהתאם לכללים, אבל ההתמקדות שלנו במזונות המעובדים האלה גרמה לכך שנמנע מעצמנו הרבה נוגדי חמצון ושאר חומרי תזונה חשובים. לאסונה של גזרתנו, התברר לנו שהרבה יותר קל להגזים באכילת פסטה, אורז ותפוחי אדמה - מאשר באכילת תפוחים וברוקולי.

 

אוקיי, אז אולי המומחים היו קצת נאיבים לגבי הטבע האנושי. אבל איש לא צפה את ההתלהבות שבה תקפוץ תעשיית המזון על העגלה דלת השומן. למרבה הצער, בדרך כלל היא רק החליפה את השומן במזונות מעובדים ובסוכרים, והותירה אצל הצרכנים את הרושם שהם יכולים לאכול מהדברים האלה כאוות נפשם.

 

וכאילו לא די בכך, מתברר שחלק מהאנשים מגיבים למזונות מעובדים בצורה שונה משאר האוכלוסיה. כל הפחמימות מתפרקות בגוף לסוכר פשוט הקרוי גלוקוזה. זה טוב, כיוון שהגלוקוזה היא חומר הדלק העיקרי המפעיל את גופנו ומוחנו. ואולם כרבע מהבוגרים בארהב - כ-50 מיליון גברים ונשים - מתקשים לווסת את רמות הגלוקוזה בגופם. סימניה של הבעיה הזאת, שהתזונאים מכנים עתה בשם התסמונת המטאבולית, כוללים היקף מותניים גדול (100 ס”מ ומעלה אצל גברים, 90 ס”מ ומעלה אצל נשים), לחץ דם גבוה (למעלה מ-30/851), נטייה לסוכרת ורמות כולסטרול בעייתיות בדם.

 

הרופאים אינם יודעים בוודאות מדוע הגוף מגיב לפעמים בדרך זו, אם כי הם יודעים שאורח חיים בלתי פעיל מחמיר את התסמונת המטאבולית. מכאן ההמלצה מספר 1 שלהם לפציינטים הסובלים מהסינדרום המטאבולי - לבצע יותר פעילות גופנית ולבנות מסת שריר. אבל עכשיו הם גם מייעצים להם להחליף לפחות חלק מהפחמימות המעובדות בדיאטה שלהם בשומנים בריאים, כמו אלה שנמצאים באגוזים ובשמן זית.

 

זה לא אומר שעליכם להימנע מאכילת פירות וירקות (בצורתם הטבעית הם אינם מעובדים). רק תדאגו שהם יהיו ססגוניים ככל האפשר - כדי לקבל מגוון רחב של חומרי תזונה ונוגדי חמצון חשובים. השתדלו לשפר את בחירותיכם. הוספת תרד במקום חסה לסלט, לדוגמה, תכפיל את כמות הסיבים התזונתיים שתצרכו, תגדיל יותר מפי ארבעה את כמות הסידן והאשלגן, תגדיל יותר מפי שלושה את כמות החומצה הפולית, ותספק פי שבעה ויטמין סי.

 

מטרתכם צריכה להיות לאכול לפחות חמש מנות של ף כוס פירות וירקות ליום - ועדיף יותר. אליס ליכטנסטיין מסבירה שפירות וירקות קפואים יכולים להיות טובים אפילו יותר: היות שהם מקוררים מיד אחרי שנקטפו, לעיתים קרובות הם מכילים יותר חומרים תזונתיים מהתוצרת שמונחת על המדפים.

 

חזור למעלה
בקר, סלמון או שעועית?
לכמה חלבונים אנו זקוקים? בהתחשב בפופולריות של דיאטות עתירות חלבון, תופתעו לשמוע שאין הרבה מחקרים על היתרונות והסיכונים הבריאותיים לטווח ארוך שבאכילת הרבה חלבונים - אף שקיים חשש שיותר מדי חלבונים עלולים לגרום לבעיות בכליות ובכבד.

 

המדענים חישבו שהכמות המינימלית הדרושה כדי למנוע פגיעה בשרירים, עומדת על מעט פחות מ-70 גרם ליום לאדם במשקל 68 ק"ג. עדיין לא ברור אם רמות גבוהות של חלבונים קשורות לסיכון מוגבר לפתח סרטן או מחלת לב. מה שידוע זה שאכילת יותר מדי חלבונים מכל סוג שהוא יכולה להוציא סידן מגופכם, ושאכילת הרבה חלבון מן החי פירושה בדרך כלל שאתם מגדילים גם את צריכת השומן הרווי. לפי ההנחיות הנוכחיות בארה"ב, על הבוגרים לקבל 10% עד 15% מהקלוריות היומיות שלהם מחלבונים.

 

רוב האנשים בוחרים בדיאטות עתירות חלבון מתוך מחשבה שהן יקלו עליהם לרזות. זה אולי נכון בטווח הקצר, אבל מבחינות רבות זו בכלל לא הנקודה. אנשים שוכחים שהם צריכים לאכול תפריט בריא ומזין מסיבות אחרות, אומרת ברברה רולס, פרופסור לתזונה באוניברסיטת פנסילבניה. הם עושים את הדיאטות האופנתיות המטופשות האלה, ומתעלמים לגמרי מבריאות העצם ומבריאות המערכת הקרדיו-וסקולרית (הלב וכלי הדם). זכרו אם כך: קצת חלבונים מועילים הרבה, אך השרירים שלכם לא יתפרקו אם לא תאכלו חלבונים בכל ארוחה. אכלו נתחי בשר דקים יותר, ותנו עדיפות לשעועית, דגים ועוף על פני בשר אדום.

 

הכללים הבסיסיים לאכילה חכמה יותר ברורים כשמש: השגיחו על צריכת הקלוריות הכללית שלכם, שרפו מספר קלוריות דומה לזה שאתם צורכים, והיו בררנים לגבי המזונות שאתם אוכלים - לא רק לכמה שבועות או חודשים אלא לכל ימי חייכם. זה לא יהיה פשוט, אבל ככל שנקדים לעשות זאת - כך ייטב לנו. אז מה יש לארוחת ערב?

  

 

חזור למעלה
מה צריך לדעת על דגנים ודגני בוקר
דגנים, המכילים פחמימות מורכבות וויטמינים חיוניים כמו ויטמין B ו- C , עדיין מהווים את רוב הקלוריות הנצרכות בעולם. אך ככל שאנו טוחנים, מזקקים ומרוקנים את הדגנים ממרכיביהם, כמו סובין, שהיא השכבה החיצונית העשירה בסיבים, כך הגוף שלנו מעכל אותם יותר בקלות ולכן אנו רעבים מהר יותר.

 

יש להחליף כמה שיותר פחמימות מזוקקות בדגנים מלאים כמו אורז חום או בר, בורגול וקמח מחיטה מלאה. לחמניה שמכילה 7 דגנים אינה מפחידה כפי שזה נשמע. ואם אתם לא צורכים מנת כוסמת כתוספת למנה עיקרית, ניתן להוסיף אותה למרק או לסלט. אם אתם לא אוהבים פסטה מחיטה מלאה, אכלו את הפסטה האהובה עליכם, אך פחות.

 

חזור למעלה
מה צריך לדעת על בשר
בשר, מאז ומתמיד, נחשב כמצרך בעל ערך רב ומקור מצוין לחלבונים, ויטמינים וחומרים מזינים אחרים. בשר אדום הוא מקור עשיר של ברזל, ולו תפקיד חשוב בבניית שרירים וביצירת דם בריא.

 

מחקרים שנעשו על צמחוניים גילו שהם מסתכנים באנמיה עקב מחסור בברזל. ויטמינים מקבוצה B, שנמצאים בכמויות גדולות מאד בבשר הם קריטיים ליצירת אנרגיה.

 

 

האדם הקדמון בילה את זמנו ומרצו בצייד אחר בשר. כיום, החלבון מן החי מגיע כמעט עד לסף דלתנו. אנו צורכים כמעט כפליים מכמות החלבון לה אנו זקוקים, ובכך מסכנים את הכליות והכבד שלנו. נתחים רבים של בשר - במיוחד אלה של בשר אדום - עשירים בשומנים רוויים, שלהם קשר למחלת לב. ישנם מחקרים שטוענים שאכילת בשר עלולה לגרום לסרטן.

 

אפשר לאכול המבורגר אך לא יותר מפעמיים בחודש. אם אפשר, אכלו בשר רזה. ישנן מנות רבות, גם סלטים, שבתוכן ניתן לשלב בשר בכמויות קטנות אך משביעות. רוטב לפסטה יכול להכיל 25% בשר ו- 75% ירקות. מכון התקנים הבריטי למזון ממליץ להימנע מבשרים עתירי שומן כמו המבורגר, נקניקיות, פטה וסלמי, ותמיד להוריד את השומן מהבשר ואת העור מהעוף. מומחית התזונה הגרמנית איזבל קלר מציעה לאכול עד 2 גרם של חלבון ביום לכל קילו של משקל גוף, כלומר, נשים צריכות להגביל עצמן ל- 120 גרם חלבון ביום, וגברים ל- 140 גרם.

 

חזור למעלה
מה צריך לדעת על דגים ומאכלי ים
אלטרנטיבה דלת שומן לבשר אדום היא מאכלי ים. דגים וצדפות מכילים רמות גבוהות של שומנים צמחיים מסוג אומגה 3, והוכח שהם מפחיתים את הסיכון למחלת לב וכן מפחיתים דלקת במפרקים. הם גם יכולים להפחית את הסיכון לסרטן הערמונית.

 

ארגון הבריאות העולמי ממליץ לילדים ונשים הרות או מיניקות לאכול עד 340 גרם דגים בשבוע. עליהם להימנע לחלוטין מדגי חרב, כרישים ודגי חנית (שעלולים להכיל כספית). לעומת זאת מבוגרים בריאים יכולים לאכול עד 140 גרם בשבוע. לא ידוע אם טונה מזיקה לילדים ולנשים הרות.

 

יחד עם זאת, ניתן לדוג ולאכול צדפות, דג הסנדל, בקלה, אמנון והרבה דגים אחרים. ואל תשכחו גם את הקטנים: הרינג וסרדינים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ודלות בחומרים רעילים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
דגים. אלטרנטיבה דלת שומן לבשר אדום
צילום: מריאן הול
בשר. מקור מצוין לחלבונים וויטמינים נוספים
צילום: מריאן הול
לחם. תמיד עדיף מחיטה מלאה
צילום: מריאן הול
ד"ר רק שאלה
מומלצים