שתף קטע נבחר

שידור ניתוח חזה: בדרך לרפואה כחולה

השידור שהועבר באתר "נענע" הוא מקרה ראשון ומדאיג של רפואה מסחרית בשידור, המבוססת על סבסוד ניתוח לחולה תמורת הסכמתה להיחשף לעיני אלפי זוגות עיניים בחסות פרסומית

"יותר מדי גולשים, פחות מדי זמן", כך נימקו באתר "נענע" את "הבעיה העיקרית" בשידור הישיר של הניתוח להגדלת החזה של הזמרת אילנית שימול, שהועבר אתמול (ג') ממרפאה בתל אביב. הגופים המשדרים לא צפו את גודל ההתעניינות - כ-70 אלף גולשים ביקשו לצפות במשדר ויצרו עומס על השרתים - וכתוצאה מכך נחסם השידור החי במהלך ההליך הרפואי.

 

אך הבעיה העיקרית האמיתית שונה לחלוטין. בניגוד למידע שפורסם ב"נענע", לא מדובר בניתוח הראשון ששודר בארץ בשידור חי. בחודש דצמבר, 2000, הועבר ברשת שידור של ניתוח ראש מבית החולים איכילוב. השידור ההוא בוצע על ידי "נונסטופ" (ז"ל) עבור חברה העוסקת בייעוץ רפואי מרחוק, שביקשה לבחון אפשרות להציע את שירותיה למטופלים באמצעות האינטרנט. השידור אתמול הוא מקרה ראשון ומדאיג של רפואה מסחרית בשידור חי, המבוססת על סבסוד ניתוח לחולה תמורת הסכמתה להיחשף לעיני אלפי זוגות עיניים בחסות פרסומית.

 

העסקה: הצצה תמורת הנחה

 

שימול הסכימה להיות המנותחת הישראלית הראשונה שחזה יוגדל בשידור חי באינטרנט, ובתמורה להסכמתה סוכם כי היא לא תשלם בעבור הניתוח. אנשי המוסד הרפואי שערך את הניתוח הסבירו כי נשים ששוקלות לעבור ניתוח דומה בוודאי יתעניינו לצפות מרחוק בניתוח ולהפיג באמצעותו את חששותיהן.

 

סביר להניח כי רוב מכריע מבין עשרות אלפי הגולשים שצפו בשידור לא עשה זאת כדי להרחיב את השכלתו הרפואית אלא מטעמי מציצנות גרידא. גם לשימול היו כוונות אחרות. "כשהוצאתי את השירים שלי ופניתי לכל מיני מקומות, אף אחד לא התייחס אליי", אמרה לעיתון "הארץ", "אמרו לי 'יש עוד הרבה כמוך' והבנתי שאני חייבת לעשות משהו משוגע כדי שיתייחסו אליי".

 

המוסד הרפואי בוודאי לא הפסיד מהפרסום בעיתונות. היום כבר הוצמדה באיזור השידור החוזר באתר הצעה לגולשות: קופון הנחה לניתוח בסך 500 שקל. המנותחת זכתה בחזה גדול, הצופים מרוצים, "נענע" נהנתה מתעבורת הגולשים, המוסד הרפואי זכה בפרסומת בצורת שידור חי. אם כולם מרוצים, לא נגרם נזק, נכון?

 

האם כולם מרוצים?

 

ענף הטלה-רפואה קיים כבר 30 שנים ועניינו שירותים רפואיים מרחוק באמצעות טכנולוגיות שונות. אוכלוסיות נחשלות באיזורים בהם אין תשתיות רפואה יכולות להיעזר בטלה-רפואה לצורך קבלת ייעוץ ממומחים, סטודנטים ומתמחים במדינות אפריקה ובדרום אמריקה מסתייעים בשידורי ניתוחים בווידאו כדי ללמוד טכניקות חדשות כמו ניתוחים באמצעות זרועות רובוטיות מעמיתיהם באירופה ובארה"ב, וחולים ובני משפחותיהם משתמשים בטכנולוגיה כדי לקבל חוות דעת נוספת של מומחים וליהנות מאבחון מרחוק מבלי לשלם הון תועפות על טיסות. התפתחויות טכנולוגיות בתחום עשויות לסייע לאבחון מהיר של חיילים פצועים בשטח ולהצלת חייהם.

 

מדובר בענף ברפואה ולא בטכנולוגיה או בתקשורת המונים, שצריך להתמקד בשיפור השירות הרפואי שניתן לחולה, בהפגת דאגותיו ובתרומה להשכלת הציבור ברפואה, ספק אם השידור המציצני שהועבר בנענע קשור לחזון הזה.

 

האם החולה יכול לוותר על פרטיותו?

 

שמירה על החיסיון הרפואי וזכויות החולה הם מהכללים המנחים החשובים ביותר של הרפואה הציבורית והפרטית, אך מה קורה כאשר החולה מוותר מרצונו על זכותו לפרטיות?

 

על פי אחת הגישות המקלות, חולה יכול להתיר צפייה בניתוח שלו לכל העולם תמורת חסות. במקרה האחרון הגוף הרפואי מימן את הניתוח עבור המנותחת, אך לא ירחק היום בו ימותגו שידורים של ניתוחים רפואיים. אתרי פורנו יקפצו על ההזדמנות להעביר שידורים ישירים של ניתוחים להארכת אברי מין, למשל, בחסות יצרני קונדומים אקסטרה לארג' או ניתוחים לשינוי מין, תאגידים יפרשו חסויות על ניתוחי מעקפים של כוכבים ידועים ולידות של כוכבניות שבדרך יהפכו לנחלת הכל. רופאים יפנו שינויים צחורות כשלג, בחסות קולגייט, ויתרעננו במהלך ניתוחים קשים עם קוקה קולה.  

 

הכל שדיר?

 

האם הכל "שדיר"? סביר להניח שבאינטרנט תמיד יימצא הקהל שיתעניין בכל סוג של התערבות רפואית. העניין לציבור אינו השאלה המרכזית כאן אלא האינטרס הציבורי, והשניים אינם זהים. מי יודע, ייתכן שאילו הניתוח להצלת חייו של ראש הממשלה שנרצח, יצחק רבין ז"ל, היה מועבר בשיטת הצפייה עבור תשלום (Pay Per View), הרייטינג היה מרקיע שחקים. שידור ניתוחים אינו פסול כשלעצמו (למשל, לצרכים רפואיים או לימודיים), אך העניין המסחרי-מציצני הופך את הרפואה לכחולה, סוג של פיפ שואו אנטומי ותת זרם לפורנו המקוון.

  

"הרעיון שפרוצדורה רפואית כלשהי, ובמיוחד אינטימית מהסוג האמור, תשודר בשידור חי לכל החפץ בכך, הינו, לטעמי, מסליד", מסר לנו רובי שטיינברג, דובר משרד הבריאות, "אין בשידור מעין זה כל תועלת לציבור, שכן כל מי שמבקשת מידע בדבר ניתוחים להגדלת חזה, יכולה לקבל מידע זה במפורט בכל המרפאות העוסקות בכך. את הציבור הרחב בוודאי שהפרוצדורה להגדלת חזה של מטופלת ספציפית, אינה מעניינת, אלא אם המדובר במציצנות לשמה.

 

"בערוצי המדע של ספקי התוכן למיניהם משודרות מעת לעת כתבות ותוכניות העוסקות והמסקרות טיפולים אלה, מהיבטם המדעי-רפואי. לטעמי, אין להשוות שידורים אלה לאירוע המתוקשר והמיוחצ"ן ששודר. מבחינה חוקית, אין למשרד הבריאות דרך למנוע את האירוע". המשפט האחרון חשוב: במקום בו פורטלים לא מרסנים עצמם ומוסדות רפואיים מתנערים מניסוח כללים אתיים לרפואה מרחוק, המחוקק עלול להתערב - הפתרון הגרוע מכל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הניתוח בשידור. רפואה כחולה?
גל מור
מומלצים