שתף קטע נבחר

בכנסת: סוכלה יוזמה לנקודות אקדמיות על התנדבות

הצעת חוק שמטרתה להעלות מעורבות חברתית בקרב סטודנטים סוכלה מכיוון לא צפוי: יו"ר שדולת הסטודנטים בכנסת, ח"כ גמליאל, השר שיטרית וח"כים משינוי. יוזם ההצעה, הרצוג: הפנו עורף לסטודנטים. יו"ר אגודת הסטודנטים בת"א: כולם יודעים שבכנסת יש דינוזאורים כבדים

האם "מחויבות אישית" בקהילה ראויה להמרה בנקודות זכות אקדמיות? בכנסת, מתברר, סבורים שלא: הצעת חוק, שנועדה להכיר בפעילות חברתית של סטודנטים כשעות אקדמיות, סוכלה בקריאה טרומית. יש מי שמשוכנע שהסיבה היחידה לכך היא העובדה, שההצעה הוגשה כהצעת חוק פרטית, וללא תמיכת הממשלה.  

 

החוק , ללא עלויות כספיות למדינה, הוגש על-ידי ח"כ יצחק הרצוג (עבודה), ומטרתו לקבוע כי מוסדות ההשכלה הגבוהה יכירו בפעילות חברתית וקהילתית שיעשו הסטודנטים כנקודות זכות במסגרת החובות הלימודיות של התואר.

 

בין 39 המתנגדים לו ניתן היה למצוא חברי כנסת שהניפו לא פעם את דגל המאבק למען הסטודטים: השר מאיר שיטרית (ליכוד), ח"כ אילן שילגי והשר יוסף לפיד (שינוי), שרת החינוך לימור לבנת (ליכוד), ח"כ עמרי שרון (ליכוד), ח"כ שאול יהלום (מפד"ל) ואפילו ח"כ גילה גמליאל (ליכוד), שכיהנה בעבר כיו"ר מועצת הסטודנטים הארצית ומכהנת כיום כיו"ר שדולת הסטודנטים בכנסת.

 

בין התומכים ניתן למצוא את ח"כ ענבל גבריאלי (ליכוד), ח"כ יוסי שריד (מרצ) וח"כ עמרם מצנע וח"כים נוספים ממפלגת העבודה.

 

"התערבות בוטה בחופש האקדמי"

 

אז מה כל כך רע בחוק "המעורבות החברתית", שכל כך הרבה חברי כנסת מתנגדים אליו? לדברי אחת המתנגדות, ח"כ גמליאל, "החוק הוא התערבות בוטה בחופש האקדמי של המועצה להשכלה גבוהה. בימים אלו מתקיימים דיונים בין התאחדות הסטודנטים הארצית לבין המועצה על מנת לפתור סוגייה זו".

 

גמליאל מוסיפה ומדגישה כי "אין שום הצדקה בנקודת הזמן הזו להתערב דרך חקיקה בשיקולי החופש האקדמי".

 

בהתאחדות הסטודנטים של אוניברסיטת תל-אביב הגיבו בזעזוע לנוכח הצבעתם של חברי הכנסת נגד החוק. "כולנו יודעים שבכנסת יש דינוזאורים כבדים שחושבים שההשכלה נשענת רק על הוראה ומחקר. אנחנו טוענים שאפשר להוסיף אג'נדה חברתית ברורה, שכלל לא סותרת את בסיסי האקדמיה", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים בת"א, יפתח עצמון.

 

באגודה מפנים את כעסם בעיקר כלפי ח"כ גמליאל, סיעת שינוי והשר מאיר שיטרית, שהצהירו לא פעם על פעולותיהם למען ציבור הסטודנטים. "רק בשבוע שעבר אמר שיטרית כי הסטודנטים לא מספיק מעורבים וקרא להם לפעול למען המצב החברתי", אומר עצמון, "היום הוא התנגד להצעה". 

 

הרצוג: להוריד את המסכה של שינוי

 

ח"כ הרצוג, שיזם את ההצעה, מסביר כי הצהרותיה של גמליאל אינן רלוונטיות כי בחוק נאמר במפורש כי ההסכמות יגובשו עם המועצה להשכלה גבוהה. "ח"כ גמליאל החלה לחלק לי ציונים, אני מציע לה שתנהג ביותר צניעות" הוא אומר ל-ynet . "גמליאל הפנתה עורף לציבור הסטודנטים ואל לה להשתמש בתירוצים קלושים".

 

הרצוג מוסיף כי במהלך היום היה נתון ללחצים מצד סיעת שינוי שביקשו כי יסיר את הצעת החוק מסדר היום. לדבריו, "החלטתי שהגיע הזמן להוריד את המסכה של שינוי שמוכרת אשליות לציבור".

 

ח"כ רוני בריזון משינוי שבר בהצבעה את המשמעת הקואליציונית ובחר להעדר בגלל "המצפון". הסביר: "כללי המשחק של הקואליציה קובעים כי הצעה כזו דינה ליפול. אני חושד בהרצוג שעשה כדי להקניט אותנו ולא על מנת להעביר את הצעת החוק".

 

בכל מקרה, חברי האגודה בת"א אינם מתכוונים לפי שעה לוותר. "נמשיך להאבק למען היוזמה גם ברמה הציבורית בכנסת וגם בתוך אוניברסיטה" אומר עצמון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
סטודנטים בקמפוס. אג'נדה חברתית
צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
ח"כ גמליאל. אין הצדקה
צילום: צביקה טישלר
צילום: אתר הכנסת
ח"כ הרצוג. יוזם החוק
צילום: אתר הכנסת
עצמון. לא מוותרים
מומלצים