שתף קטע נבחר

אוכלים בריא: המזון שימנע מאיתנו להיות חולים

האם ישנם מזונות שיכולים למנוע מאיתנו הידבקות במחלות שכיחות, כמו התקררות ושפעת? והאם ויטמין C הוא באמת תרופת פלא?

האם יש קשר בין המזון שאנו אוכלים לבים איתנותה של מערכת החיסון שלנו? האם תפריט תזונה מסוים יכול למנוע הידבקות במחלות שכיחות, כמו התקררות ושפעת, ואף מחלות קשות יותר? התשובה לשאלות האלה ידועה כבר עשרות שנים: ישנו קשר הדוק בין התזונה שלנו לבין יכולתנו להתמודד עם מחוללי המחלות.

 

מהי מערכת החיסון

 

מדובר במערכת שכוללת מרכיבים שונים, שתפקידם הוא לחסל מחוללי מחלות חיצוניים, דוגמת נגיפים וחיידקים, וכן מחוללי מחלות פנימיים, דוגמת תאים סרטניים. כאשר תינוק נולד והוא יונק, הוא מקבל נוגדנים למחוללי המחלות דרך חלב האם. כאשר התינוק מפסיק לינוק, הוא צריך להתמודד בכוחות עצמו עם מחוללי המחלות. תזונה נכונה תסייע לו בכך.

 

מהם נזקי החסרים התזונתיים

 

מחקרים מדעיים מוכיחים כי חסרים תזונתיים גורמים להפרעות בפעילותה של מערכת החיסון שלנו, ובכך גורמים לנו לחלות יותר פעמים בשנה ולהאריך את משך ההחלמה. במילים אחרות, כאשר התזונה לוקה בחסר, אינה מאוזנת ואינה מכילה את כל דרישות הגוף, הדבר משפיע על יכולתו של הגוף להתמודד עם גורמים שליליים שתוקפים אותו.זו הסיבה שדיאטות רזון,שאינן מכילות את כל צרכי הגוף, משפיעות לשלילה על יכולתו החיסונית של הגוף. כדי שמערכת החיסון תפעל בצורה האופטימלית, יש לדאוג לתזונה נכונה, שמכילה את כל הוויטמינים, המינרלים, החלבונים והאנרגיה (קלוריות) שהגוף צריך, בהתאם לגיל, למין, לגובה, לסוג הפעילות ולמצב הפיזיולוגי.

 

הקשר בין ממתקים ומחלות

 

תזונה נכונה חשובה מאוד בגיל הילדות המוקדמת, אך דווקא בגיל זה ישנה נטייה לצרוך הרבה ממתקים ומיצים ממותקים. אמנם הממתקים והמיצים הממותקים אינם משפיעים ישירות על מערכת החיסון בצורה שלילית, אבל הם משפיעים באופן עקיף: כאשר ילד שותה הרבה מיץ ממותק או נזכר שהוא 'רעב מאוד' רבע שעה לפני ארוחת הצהריים ולכן מתחיל לזלול ממתקים, הסוכרים שהוא צורך משביעים אותו. במקרה כזה הילד אוכל פחות מהאוכל המזין, שתורם לבריאות הגוף ומספק את צרכיו. התוצאה הסופית היא שייתכן מחסור בוויטמינים או במינרלים מסוימים, שדווקא הם חיוניים לפעילותה התקינה של המערכת החיסונית.

 

סגולותיו של ויטמין C

 

חתן פרס נובל לכימיה, לינוס פאולינג, טען שצריכת כמויות ענקיות של ויטמין C מגינה מפני שפעת ונזלת. טענתו זו לא הוכחה, אך אין ספק שמחסור בוויטמין C פוגע במערכת החיסונית. יש לדאוג לקבל ויטמין C ברמה הדרושה מדי יום ביומו, וכדאי לדעת שבכל גיל צריך כמות אחרת של הוויטמין.

 

כולנו כבר יודעים שפירות הדר מכילים כמויות גדולות של ויטמין C , אבל לא כולם יודעים שפלפל אדום מכיל פי שלושה ויטמין C מאשר פירות הדר. גם קיווי הוא מקור מעולה לוויטמין C . חשוב מאוד לזכור שמיץ סחוט מאבד בהדרגה את הוויטמין C שהוא מכיל עקב התחמצנותו. מיץ שעמד יום שלם הוא למעשה נטול ויטמין C. זה מה שקורה גם למחית פירות או לסלט חתוך שעמדו יום-יומיים במקרר.

 

הכמות היומית של ויטמין C הדרושה לאדם מבוגר היא 60 מ"ג. כאשר אוכלים פחות מכך, משפיעים לרעה על יכולתה של מערכת החיסון. אך יחד עם זאת אין צורך להעמיס על הגוף כמויות אדירות של ויטמין C . אין הוכחות מדעיות חד משמעיות שמי שנוטל טבליות של 1,000 מ"ג ויטמין C ביום בריא יותר וחולה פחות מאשר מי שאינו נוהג כך.

 

כוס מיץ תפוזים מכילה את כמות ויטמין C שדרושה ליום. כמות זו מצויה גם בשתי עגבניות ובחצי פלפל אדום.

 

ויטמינים נוספים שקשורים לפעילותה של המערכת החיסונית הם ויטמין A (שמצוי בירקות ובפירות בצבע כתום או אדום, בביצים ובמוצרי חלב), ויטמין E , שנמצא בעיקר בשמנים צמחיים, וויטמין 5 B , שמצוי בביצים, בדגנים, בבשר ובאיברים פנימיים.

 

אבץ

 

האבץ משפיע באופן ישיר על מערכת החיסון. מחסור באבץ יכול להתבטא גם בהידבקות חוזרת ונשנית במחלות או בריפוי איטי של פצעים. פרט לזאת, יש לאבץ תפקידים חיוניים נוספים בגוף. כדי שנוכל לבדוק את עצמנו אם אנו צורכים די אבץ, הנה רשימה של מזונות שעשירים במינרל הזה לפי סדר הולך ויורד של תכולת האבץ:

 

נבטי חיטה, סובין, בשר בקר, בשר הודו, בשר עוף, עדשים, ביצים, פול, בוטנים, אפונה, גבינה.

 

גם ברזל הוא מינרל חיוני לפעילות תקינה של מערכת החיסון. מינרל זה מצוי בעיקר בבשר ובקטניות.

 

האם כדאי להימנע ממוצרי חלב

 

ישנם המאמינים בתיאוריה הגורסת כי הימנעות ממוצרי חלב יכולה לעזור להחלמה ממחלות בדרכי הנשימה העליונות. אין לכך שום ראיה מדעית, אך לדעתי, כל עוד אנשים מבוגרים מחליטים להימנע ממוצרי חלב והם דואגים להשלים את תפריטם במזונות אחרים במקום החלב, כך שהגוף יקבל את כל דרישותיו (וקשה לעשות זאת ללא חלב ומוצריו), אין בעיה עקרונית כלשהי. יחד עם זאת, יש לציין כי החלב ומוצריו תורמים לגוף כמויות גדולות של סידן, שמאוד קשה למצוא במזונות אחרים, וכן חלבונים מאיכות מצוינת.

 

כאשר מדובר בילדים, הרי שאם רוצים שיפסיקו לצרוך מוצרי חלב, יש לתכנן בקפדנות את התחליפים שעומדים לתת להם, וזאת מאחר שישנו סיכון גדול שהילדים לא יקבלו די סידן וחלבון ממקורות אחרים. חשוב לזכור שמחסור בסידן פוגע בגדילת הילדים.

 

מה לעשות כשחולים

 

בראש ובראשונה לשתות יותר מתמיד, שכן בעת מחלה מאבדים נוזלים רבים – בעיקר בגלל העלייה בחום הגוף והתגברות ההזעה. המים חיוניים לתפקוד התקין של כל מערכות הגוף, ובין היתר גם להגברת היכולת של מערכת ההפרשה לפנות מהגוף את תוצרי הפירוק של התרופות. לאדם מבוגר כדאי לשתות לפחות 12 כוסות מים בכל יום של מחלה, ואם זה קשה, אפשר ללגום כמה לגימות בכל כמה דקות או לשתות שתייה חמה. כדאי לשתות גם באמצע הלילה, אם מתעוררים במקרה.

 

שנית, לא לוותר על חלבונים. כשחולים אין תיאבון, אך לגוף דרושה מנת החלבון היומית כדי שיוכל לבנות את רקמות הגוף. במילים אחרות: כדאי לאכול מוצרי חלב שאוהבים או ביצה. את הילדים אפשר לפתות עם מילקשייק קטן או עם משקה קקאו על בסיס של חלב.

 

שלישית, לצרוך הרבה קלוריות. כל עלייה של מעלה אחת בטמפרטורת הגוף מגדילה ב-13% את כמות הקלוריות הדרושה לגוף. זו הסיבה שחולים משילים קילוגרמים ממשקלם, וכדי להימנע מכך רצוי לאכול מזונות אהובים.

 

סגולות התה עם הלימון

 

תה עם לימון הוא תרופת סבתא שמספקת לגוף נוזלים, אנרגיה (כאשר מוסיפים לתה סוכר ולא סוכרזית) וגם מעט ויטמין C שמקורו בלימון. ישנם סוגים של תה על בסיס צמחי מרפא, כמו קמומיל, מרווה ועוד צמחים שאמורים לתרום לחיזוק המערכת החיסונית של הגוף. במקרה זה, אם הצמחים האלה אינם עוזרים, הם לפחות לא מזיקים.

 

סיכום

 

תזונה נכונה מאפשרת לגוף לתפקד בצורה מיטבית ובכך תורמת באופן ישיר לתקינותה ולחוזקה של המערכת החיסונית. אם נשמור על תזונה נכונה ונמנע מהגוף מחסור, נוכל להתמודד טוב יותר עם כל התקררות, כאב גרון, הצטננות ומחלות אחרות.

 

אמנם אין תזונת קסם שיכולה למנוע לחלוטין הידבקות במחלות, אבל כאשר התזונה אינה נכונה, וחסרים בה מרכיבים כגון חלבון, ויטמינים ומינרלים, יורדת יכולתו של הגוף להתמודד עם המחלות, וכתוצאה מכך נדבקים יותר פעמים במחלות ומשך ההחלמה ארוך יותר.


פורסם לראשונה 02/02/2004 00:19

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, עמותת 'עתיד' לקידום הבריאות והדיאטה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
כוס מיץ תפוזים מכילה את כמות ויטמין C שדרושה ליום
צילום: גבי מנשה
תה עם לימון. רצוי לשתות כשחולים
כשחולים, הגוף יעריך ביצים וכל מזון עתיר חלבונים
ד"ר רק שאלה
מומלצים