שתף קטע נבחר

צה"ל רוצה להעביר את הסרבנים לכלא אזרחי

הסיבה: חשש שהם יסיתו חיילים אחרים לנהוג כמוהם. בני משפחותיהם מתקוממים: "מה, הם רוצחים?"; אמו של חגי מטר: "טרם ניתנה ההחלטה לגבי הערעור שלנו... זו התנכלות מכוונת"

חמשת הסרבנים ממשיכים להטריד את מנוחם צה"ל גם בכלא: גורמים בצה"ל מבקשים להעביר את חמשת הסרבנים, שהחלו לאחרונה לרצות את עונשם בכלא שש לבית סוהר אזרחי, בנימוק של חשש כי הם יסיתו חיילים אחרים לנהוג כמוהם.

 

הורי הסרבנים מסרבים בכל תוקף לרעיון ומביעים תדהמה על שהנושא עלה עוד בטרם ניתנה החלטה בערעור לגבי פסק הדין. "נמשך מסע ההתגרות וההתעמרות נגד בנינו", אמרו ל-ynet.

 

"מה, הם רוצחים?"

 

החמישה - נועם בהט, חגי מטר, אדם מאור, מתן קמינר ושמרי צמרת - נדונו לשנת מאסר על סירוב לשרת בצה"ל מטעמי מצפון והחלו לרצות את עונשם לפני כשבועיים. כעבור ימים ספורים הם זומנו לוועדה מיוחדת בראשות השופט הצבאי אלוף משנה אלישע כספי, במטרה לבחון את בקשת צה"ל להעביר אותם להמשך ריצוי עונשם בבית כלא אזרחי.

 

ענת מטר, אמו של חגי, אמרה ל-ynet כי הדבר גובל בהתנכלות מכוונת של המשטרה הצבאית לבנה ולחבריו. "טרם ניתנה ההחלטה לגבי הערעור שלנו ולכן פסק הדין לא חלוט", הסבירה, "דבר שמונע התייצבות בפני ועדה כזאת. אבל יותר מכך הרצון לשלוח את החמישה לכלא אזרחי הוא מעשה שלא יעשה. מה, הם רוצחים?".

 

בקרב ההורים טענות כלפי ההליך כולו והעובדה כי מועד הדיון בוועדה נעשה מבלי לאפשר להם לעשות הכנה מוקדמת, ועל אף שפרקליטם לא יכל היה להתייצב באותו יום לדיון.

 

את הסרבנים ייצג בדיון עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח בישראל. "הטענה כלפיהם היא שיש חשש שהם יסיתו את יתר הכלואים בכלא לחשוב כמוהם, דבר שלא היה בשבועות הספורים שהם מרצים את מאסרם", אמר פינצ'וק.

 

בקרב הסרבנים והוריהם שוררת תחושה קשה בכל הקשור למהלך הצפוי, והם מכנים זאת "התנכלות מכוונת לכל מה שקשור במצפון ובמוסר".

 

בסופו של דבר דחה השופט כספי את החלטתו לאמצע חודש פברואר על מנת לאפשר לפרקליטם של החמישה ללמוד את החומר שהגישו אנשי המשטרה הצבאית לוועדה.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בנושא קיימת הוראת פיקוד עליון והוראה מקצועית של קצין משטרה צבאית, המאפשרת העברת כלואים שנשפטו לתקופת מאסר של שנה ומעלה או כלואים שהתנהגותם חריגה בפני ועדה שדנה באפשרות להעבירם לבית סוהר אזרחי. חברי הוועדה מוסמכים לקבל החלטה זו. בוועדה יושבים נשיא בית הדין הצבאי, נציג משירות בתי הסוהר, נציג מפקדת קצין משטרה צבאית, נציג מפקדת קצין רפואה ראשית, ונציג יחידת בתי הדין הצבאיים. השיקולים הנבדקים בוועדה הם, בין היתר, התנהגותו של החייל בבסיס הכליאה, משך התקופה שעליו לרצות, סיכוייו לחזור לשירות תקין בצה"ל וסוג העבירה בגינה נשפט הכלוא".

 

מאסר על תנאי על היומן באינטרנט

 

בתוך כך נודע כי אחד מהחמישה, שמרי צמרת, נידון ל-28 ימי מחבוש על תנאי לאחר שנשפט בפני מפקד כלא שש על כך שהוא כותב יומן המתפרסם כבר למעלה משנה באתר אינטרנט, זאת ללא אישור רשויות צה"ל.

 

מרית, אמו של שמרי, אמרה ל- ynet: "במשך כל התקופה איש לא ציין בפני בנה על חובתו להציג את הדברים שכתב בפני דובר צה"ל או כל גורם אחר בצבא. יתרה מכך, תוכן הדברים שפרסם צמרת שימשו את הפרקליטות הצבאית במסגרת החקירה הנגדית במהלך המשפט".

 

מרית ציינה כי בנה הבטיח לבדוק מול חבריו את המשך דרכו וייתכן כי בעתיד יעביר את פרסומיו לאישור צה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
הסרבנים במשפטם
צילום: שאול גולן
צילום: פליקס פריש
הפגנת תמיכה בסרבנים. ארכיון
צילום: פליקס פריש
מומלצים