שתף קטע נבחר

התרחיש: בחירות כמשאל על תוכנית ההתנתקות

"אם העבודה לא תצטרף או תציב תנאים בלתי מתקבלים על הדעת, תיתכן הליכה לבחירות כמשאל עם על תוכנית ההתנתקות", כך אומרים בסביבת רה"מ. אבו-עלא על פינוי עזה: "חדשות טובות, אך אנו מחכים למעשים". בינתיים, ראשי יש"ע מפעילים לחץ על ח"כים מהליכוד לשגר לשרון איום חריף, "שלא יספור אותם בקואליציה החדשה". מבטיחים: "נפעיל נגד אריק את כל מה שלמדנו ממנו"

האם ישראל שוב הולכת לבחירות? זהו אחד התרחישים המדוברים בסביבתו של ראש הממשלה, מאז הטיל את "הפצצה הפוליטית" - פינוי 17 התנחלויות ברצועת עזה. ב-ynet פורסם כבר לאחר "נאום הרצליה", כי מקורבי ראש הממשלה מדברים על אפשרות של הליכה לבחירות מוקדמות כאופציה ריאלית.  

 

מקורבי שרון יודעים היטב, כי אם התוכנית לפינוי הרצועה תצא לפועל - ימי הקואליציה בהרכבה הנוכחי, עם המפד"ל והאיחוד הלאומי, ספורים. אמנם, יו"ר העבודה פרס מבטיח "רשת ביטחון", אך חבריו לסיעה אינם ממהרים לחבור לשרון.   

 

בסביבת ראש הממשלה אומרים כי "אם העבודה לא תצטרף לממשלה, או תעמיד תנאים בלתי מתקבלים על הדעת, תיתכן הליכה לבחירות, שישמשו משאל עם על תוכנית ההתנתקות של שרון. בתסריט כזה, הליכוד ושינוי עשוים לגדול ליותר מ-60 מנדטים, על חשבון קולות מפלגת העבודה".

 

הגורמים מסייגים את הדברים ומבהירים: "להכניס מדינה למערבולת של בחירות, זו ברירת מחדל. ראש הממשלה לא היה רוצה לגרור את כל המדינה לבחירות, ולפני זה, יש עדיין אופציות אחרות. האופציה המועדפת היא כניסת מפלגת העבודה לממשלה, אם שיקולים פוליטיים פנימיים לא יגברו על השיקול הלאומי". הגורמים מעריכים: "כששרון יילך במלוא הרצינות על התוכנית, מפלגת העבודה לא תוכל להישאר אדישה. גם לעבודה ברור שראש הממשלה מתכוון לבצע את מה שמפלגת העבודה בשום אופן לא תוכל לעשות".

 

על שתיקתם של רוב השרים, שמסרבים להתייחס לסוגייה, אומרים בסביבתו של שרון, שלא לייחוס: "הם נוהגים בפחדנות. נטשו את ראש הממשלה בשדה הקרב. הם פשוט פוזלים לוועידת הליכוד, מחכים לראות לאן הרוח נושבת. רק 'היורשים' מדברים. אהוד אולמרט נשכב עבור ראש הממשלה על הגדר, אבל זה בעיקר למען עצמו".

 

שר בכיר מהליכוד הסכים להתבטא בנושא: היה זה שר החוץ, סילבן שלום, שהתארח בפורום גולשי ynet והזהיר כי מימוש התוכנית עלול להביא לנפילת הממשלה בהרכבה הנוכחי, ובסיטואציה מסוימת, אף לבחירות מוקדמות.  

 

ראשי יש"ע פשטו על הכנסת

 

ובתוך כך, מאז אותה הכרזה דרמטית בנושא פינוי היישובים, הנהלת יש"ע כמרקחה. אתמול הועבר המאבק לכנסת, בניסיון לגבש גוש חוסם נגד התוכנית, ולגייס לתוכו גם ח"כים מהליכוד.

 

"אנחנו הולכים להקים מאחז בכנסת", אומרים ראשי יש"ע, שמקיימים פגישות מרתוניות גם עם ח"כים מהמפד"ל והאיחוד הלאומי. "אם ראש הממשלה יידע שאין לו 14 ח"כים מסיעתו, כלומר - שאין לו ממשלה, נוכל לחסום מהלך של איחוד עם העבודה. הח"כים צריכים לשגר אליו מכתב מפורש, 'אל תספור אותנו בחישובי הקואליציה החדשה'".  

 

ניסיון נוסף של ראשי המתנחלים הוא "להעיר משנתם את שרי הליכוד המתנגדים למהלך". לדברי ראשי יש"ע, שהגיעו לכנסת, "אף אחד מהשרים לא יצא מהארון מול אריק. אבל אנחנו נפעיל נגדו את כל מה שהוא לימד אותנו, ונשתדל להיות תלמידים טובים".

 

בינתיים, ברשות הפלסטינית מגיבים בספקנות להודעתו של שרון, ומצפים לראות צעדים בשטח. ראש הממשלה הפלסטיני, אבו-עלא, אמר כי מדובר ב"חדשות טובות", אך קרא לישראל לסגת מכל השטחים ולהוביל "מהלכים במקום דיבורים".

 

היום ייפגש ראש לשכתו, חסן אבו-ליבדה, עם ראש הלשכה של שרון, דב וייסגלס, כדי לבדוק שוב את האפשרות לקיים פגישה ראשונה בין ראשי הממשלה.  


פורסם לראשונה 03/02/2004 19:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"לא רוצה להכניס את המדינה למערבולת". שרון וסער
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"חדשות טובות". אבו עלא
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
רשת ביטחון. פרס
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
הפגנת הימין בכיכר רבין
צילום: רויטרס
מומלצים