שתף קטע נבחר

התוכנית: משאל עם לא מחייב, באמצעות הדואר

בלשכתו של שרון מתכננים לערוך את המשאל על פינוי רוב ההתנחלויות ברצועה, וכנראה גם כמה מבודדות בגדה, באמצעות שליחת טפסים מקודדים לכל הרשומים בפנקס הבוחרים. לתוצאה לא יהיה תוקף משפטי מחייב, אלא רק "ציבורי ומוסרי". השרים נתניהו ושלום ידונו היום בנושא עם ראש הממשלה. שרי שינוי מסתייגים מהמשאל. מפלגת העבודה: אין לקיימו שלא מכוח חוק בכנסת

בלשכת ראש הממשלה החלו בגיבוש התוכנית לקיום משאל העם סביב פינוי ההתנחלויות ברצועת עזה. בשלב זה נבחנות מספר אופציות לעריכת המשאל.

 

הכוונה היא לערוך משאל עם שלא באמצעות חקיקה, אלא בעקבות החלטה קונקרטית של הממשלה בנושא. לתוצאת משאל שכזה לא יהיה תוקף משפטי מחייב, אך תהיה לה השפעה ציבורית ומוסרית על חברי הממשלה והכנסת, בבואם לאשר את התוכנית.

 

הדרך שנשקלת כעת לביצוע המשאל היא שליחת מכתב לכל אזרחי המדינה בעלי זכות ההצבעה, באמצעות מאגרי המידע של משרד הפנים, על גבי טפסים מקודדים. האזרחים יתבקשו למלא את הפרטים ולשלוח את הטופס בחזרה.

 

המשאל יתבצע רק לאחר גיבושה הסופי של תוכנית ההתנתקות. בלשכת ראש הממשלה מעריכים כי מדובר בטווח זמן של חודשיים-שלושה. המשאל יתייחס ככל הנראה לא רק לנסיגה ברצועה, אלא גם לפינוי התנחלויות מבודדות בגדה המערבית.

 

המטרה: לעקוף את "המורדים"

 

ראש הממשלה שרון אמר השבוע בשיחה עם כתבים בכנסת, כי משאל העם הוא "רעיון טוב". באמצעות המשאל הוא מקווה למתן את התנגדות אנשי הימין וחברי סיעת הליכוד "המורדים", שמחתימים בימים אלה את חבריהם על עצומה נגד הנסיגה ונגד צירוף העבודה לקואליציה.  

 

על המתנגדים לצעדים החד-צדדיים נמנה גם שר החוץ, סילבן שלום. הוא נפגש לאחרונה עם ראש המועצה לביטחון לאומי, גיורא איילנד, שפועל לגיבוש התוכנית, והביע באוזניו חשש שפעולה חד-צדדית לא תביא בהכרח להקטנת החיכוך עם הפלסטינים.

 

במערכת הפוליטית מעריכים כי שלום עשוי לשנות את עמדתו אם הממשל האמריקני יתמוך בתוכנית. שר החוץ, שתמך בעבר בקיום משאל עם בעניין הסדר ברמת-הגולן, טרם גיבש את עמדתו בסוגיית משאל העם על פינוי הרצועה. 

 

היום ייפגש שר החוץ עם ראש הממשלה, וישמע ממנו על התוכנית. שרון ידון בנושא גם עם שר האוצר בנימין נתניהו, ששמר עד כה על שתיקה בכל הקשור לסוגייה, והבהיר כי ימסור את עמדתו רק בפגישה עם ראש הממשלה.  

 

ככלל, רק שרים מעטים התייחסו עד כה לסוגיית משאל העם, מאז הועלתה כאפשרות סבירה על-ידי אריאל שרון. שרי שינוי, למעט השר אליעזר (מודי) זנדברג, כבר הביעו התנגדות למשאל, בטענה כי הוא מיותר וסותר את הדמוקרטיה הפרלמנטרית הקיימת בישראל.  

 

בסוף-השבוע הצטרפה למתנגדים למשאל במתכונת זו, ללא חקיקה בכנסת, גם מפלגת העבודה. "אסור שיהיו מניפולציות", אמר חבר-הכנסת אופיר פינס, ראש צוות התגובות של העבודה. "או שיהיה משאל עם רציני או שלא יהיה כלום". פינס גם קרא לשרון להביא את התוכנית לדיון עקרוני כבר הבוקר בישיבת הממשלה. לדבריו, לא סביר שהדיון יידחה בחודשים ארוכים, ו"חשוב לדעת לאן מנשבות הרוחות בממשלה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משאל מתוקף החלטת ממשלה
צילום: דני סלומון
לקראת פינוי? נצרים
צילום: דני סלומון
צילום: אלכס קולומויסקי
פגישה עם שרון. נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: שאול גולן
מגבש את תוכנית ההתנתקות. איילנד
צילום: שאול גולן
מומלצים