שתף קטע נבחר

אחרי הרעש: תיבדק עמידות מתקני ביטחון ותשתית

האדמה רעדה הבוקר במשך חצי דקה בכל הארץ: במוסדות החינוך הברדק חגג, הורים מודאגים זינקו לבתי-הספר כדי "לשלוף" את ילדיהם. ברחובות הורגשה פאניקה אמיתית וניידות משטרה נשלחו כדי לשדר רגיעה. בתום דיון חירום, הוחלט לזרז פינוי מבנים ישנים שאינם עומדים בתקני הבטיחות. שר השיכון איתם: "זה היה תרגיל לא רע למערכות, שניתן ללמוד ממנו"

אחרי כל האזהרות ותרחישי האימה, האדמה רעדה הבוקר בכל המדינה. ישראל, כך נראה, נתפסה לא ממש מוכנה. 

 

אחר הצהריים (יום ד') החליטה ועדת ההיגוי שהתכנסה, בהנחיית שר השיכון איתם, כי בשבועות הקרובים תיבדק עמידותם של מתקני ביטחון ותשתית בעת רעידות אדמה. עוד הוחלט לזרז פינוי של מבנים ישנים שאינם עומדים בתקני הבטיחות.

 

 

מוקד הרעש, בעוצמה של 5.1 בסולם ריכטר, היה בים-המלח. במשך כחצי דקה האדמה רעדה. הזעזוע הורגש בכל רחבי הארץ וגם במדינות השכנות. ואז החל הברדק.    

 

הבלבול הרב ביותר הורגש במערכת החינוך. מוסדות רבים הוצפו בהורים מודאגים, שהחליטו על דעת עצמם "לשלוף" את ילדיהם מבתי-הספר והגנים. לאחר מכן הנחה משרד החינוך את המנהלים להוציא את כל התלמידים לחצרות בתי-הספר, מחשש לרעשי משנה.

 

גם החלוקה בין המשטרה לפיקוד העורף של צה"ל לא הייתה ברורה. בניסיון להגביר את תחושת הביטחון בקרב האזרחים, שהציפו את הרחובות בהמוניהם, נשלחו ניידות לריכוזי הערים.

 

דיוני החירום במשרדים

 

אחר הצהריים קיימו השרים איתם ופריצקי דיונים מיוחדים בנושא עם אנשי משרדיהם והגופים האמונים על הנושא.

 

בתום הדיון אמר שר הבינוי והשיכון אפי איתם כי רעש האדמה שאירע הבוקר הוא "תרגיל לא רע למערכות השונות, שניתן ללמוד ממנו". לדברי איתם, "ניתן לומר שהנזקים היו קלים והתבטאו בעיקר בסדקים במבנים. לו היתה מתרחשת רעידת אדמה עוצמתית יותר התוצאות עלולות היו להיות שונות". 
 
איתם אף קשר בין רעידת האדמה לבין תאונה שאירע הבוקר בנתניה, בה צנח פועל בניין מהפיגום עליו עבד. לדברי איתם, ייתכן והנפילה התרחשה כתוצאה מהרעידה.
 

שר התשתיות, יוסי פריצקי, סבור שמערכות התשתית תפקדו כראוי, כולל חשמל, מים וביוב. עם זאת, "התברר כי אין מערכת הסברה נכונה, ואנשים נכנסים לפאניקה לא מוצדקת". פריצקי קרא להגדיל את תקציב ההסברה, כדי לתדרך את האזרחים במקרים אלה.

 

חשש לרעידות משנה

 

לאחר הרעש העיקרי, בעוצמה של 5.1 בסולם ריכטר, שמוקדו היה בים-המלח, מתעורר חשש לרעשי משנה בימים הקרובים. במקרה של רעש אדמה, מוטב להימצא מחוץ לבניינים, ואם אין ברירה, לעמוד תחת משקופים בדירות.

 

שר הבינוי והשיכון, אפי איתם, עומד בראש הוועדה הממשלתית לטיפול בנושא ההערכות לרעשי אדמה: "הוועדה שאני עומד בראשותה", סיפר, "קיבלה החלטות חשובות רק בשבוע שעבר: להכין את הכשרת האוכלוסיה בצורה מסודרת, בלי פאניקה. נמשיך לטפל גם בצד הפיסי החל מאכיפת תקני הבניה החדשים".

 

איתם הוסיף: "יש מאות אלפי מבנים שנבנו משנות ה-50, אשר יצטרכו טיפול בצורת חיזוק או הריסה, ובניית מבנים חדשים ומודרניים תחתם. זה נעשה במרכזי ערים עם בניה ישנה נמוכה. בנוסף, נבצע בדיקה מיידית לגבי סכנת הפגיעה במתקנים, שנזק להם עלול לחולל אסון המוני, כמו מתקנים ביטחוניים ומתקני אנרגיה. הפעולה תושלם בתוך שבועות בודדים".

 

שר השיכון אינו אופטימי באשר לעתיד: "רעידה נוספת אינה שאלה של האם, אלא של מתי". השרים איתם ופריצקי עורכים אחר-הצהריים דיוני חירום מיוחדים עם אנשי משרדיהם והצוותים המקצועיים העוסקים בנושא. בפעם הבאה, אולי, נהיה קצת יותר מוכנים. 


פורסם לראשונה 11/02/2004 13:33

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 10
הבריחה הגדולה לרחוב
צילום: ערוץ 10
צילום: תומריקו
"אין תקציב להסברה"
צילום: תומריקו
צילום: ערוץ 10
פאניקה בתל-אביב
צילום: ערוץ 10
צילום: מיכאל קרמר
דיון חירום. איתם
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים