שתף קטע נבחר

השרים הכריעו: ישראל לא תשתתף בדיון בהאג

במשאל טלפוני, החליט צוות השרים בראשות ראש הממשלה, שלא להשתתף בשימוע בעניין הגדר. השימוע צפוי להתקיים ב-23 בחודש בבית הדין הבינלאומי בהאג, שייאלץ להסתפק בתצהיר שהוגש בכתב. לשכת רה"מ: "לבית הדין אין סמכות לעסוק בסוגיית הגדר". המאבק צפוי להתמקד מעתה בעיקר במישור ההסברתי, "זה שעל מדרגות בית הדין"

ישראל לא תיוצג בדיון בהאג - כך הכריע אחר הצהריים (יום ה') צוות השרים המצומצם העוסק בהיערכות ישראל לדיון בבית הדין הבינלאומי.

 

הצוות בראשות ראש הממשלה, אריאל שרון, החליט לאמץ את המלצות הגורמים המקצועיים שלא להופיע בשימוע בעל-פה במסגרת הדיון שיתקיים ב-23 בחודש.

 

בהודעת לשכת ראש הממשלה נאמר: "המלצת הצוותים המקצועיים ניתנה לאחר בדיקת עמדת המדינות המרכזיות ובהן ארה"ב, בריטניה, גרמניה, קנדה, אוסטרליה ומדינות נוספות, שטוענות כי אין לבית הדין סמכות לעסוק בסוגיה, וכי מדינות אלה, כפי הנראה, אינן מתכוונות להופיע בשימוע".

 

ההחלטה - במשאל טלפוני

 

מזכיר הממשלה, ישראל מימון, קיים משאל טלפוני בין השרים, כולל אלה שאינם נמצאים בארץ, וההחלטה התקבלה גם על דעתם. במשאל הטלפוני השתתפו: שר החוץ, סילבן שלום, שר הביטחון, שאול מופז, שנמצא בבריטניה, השר אהוד אולמרט, המבקר במזרח אירופה ושר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד.

 

צוות השרים החליט כי די בתצהיר שהגישה ישראל, לפיו לבית הדין אין סמכות לדון בסוגיית הגדר שכן מדובר בזכותה של ישראל להגנה עצמית.

 

היועץ המשפטי של משרד החוץ, אלן בייקר, הסביר: "לאחר שנבחנו גם עמדותיהן של המדינות הנוספות שהוגשו לבית הדין, איננו סבורים שיש לנו מה להוסיף. ישראל החליטה לא לקבל את ההזמנה להשתתף בשימוע".

 

שר המשפטים לפיד היה השר היחיד שתמך בהשתתפות בדיון. "אנו צריכים להופיע בהאג ולומר שבכוונתנו לשנות את תוואי הגדר ממניעים הומניטריים", אמר.

 

ירושלים: "לא מדובר בהחרמת בית הדין"

 

גורמים בירושלים הביעו הערב חשש: "אחרי שהפלסטינים שמעו את ההחלטה, הם ינסו לשכנע מדינות אירופיות להופיע בבית הדין. יש להם 24 שעות עד שבית הדין סוגר את רשימת הטוענים בעל-פה, וזה נותן להם זמן".

 

נכון לעכשיו מדינות אירופה וכן ארה"ב מתכוונות להסתפק בשליחת משקיפים לדיון, ולא להשתתף בשלב הטיעונים בעל-פה. החשש בירושלים הוא שהחלטת ישראל שלא להופיע לדיון תעורר אצל מדינות ערב ואצל הפלסטינים מוטיבציה להפעיל לחץ על המדינות, שהסכימו להדיר את רגליהן מבית הדין.

 

ההערכה בירושלים היתה שאם רק מדינות ערב והפלסטינים יטענו בחלק שבעל פה - הדיון כולו יצטייר כמופע אנטי-ישראלי, שלא יתרום לתדמית בית הדין.

.

גורמים מדיניים אמרו ל-ynet: "ישראל הציגה בפני בית הדין נייר מקצועי ומלומד שמכבד את בית הדין עם מלוא הנימוקים למה לבית הדין אין סמכות לדון בעניין. אין שום סיבה לומר דברים מעבר להודעה בכתב".

 

הגורמים מכחישים שמדובר בהחרמה של בית הדין: "זה שמסרנו הודעה בכתב - יש בזה מתן לגיטימציה למוסד הבינלאומי. העניין הוא שאנו שוללים את סמכותו לדון בכל הנושא. איננו מחרימים את בית הדין, ניהלנו איתו דיאלוג, אך בחרנו שלא להיעתר להזמנה בנוסף להגשת עמדנו".

 

בעניין הטענה על כוונת ישראל לשנות את התוואי, אומרים הגורמים: "בנייר העמדה לא התייחסו לגדר ולתואי אלא רק לטרור הפלסטיני, שאילץ אותנו לנקוט בצעד לא אלים כדי למנוע חדירת מתאבדים, מכיוון שאנו שוללים את עצם קיום הדיון, בלי קשר לויכוח על התוואי".

 

המאמץ של ישראל מופנה כעת למאבק המכריע, זה ההסברתי - שצפוי להתקיים על "מדרגות בית הדין", ובמסגרתו למשל החליט ארגון זק"א לשלוח להאג את שרידי אוטובוס קו 19, שהתפוצץ בירושלים בסוף החודש שעבר.   

 

שר פלסטיני: ישראל שמה פס

 

"בהחלטתה שלא להגיע להאג, ממשלת ישראל שמה פעם נוספת פס על כל ההחלטות הבינלאומיות הנוגעות לסכסוך", כך אומר ל-ynet שר התקשורת הפלסטיני, עזאם אל אחמד.

 

אל אחמד הוסיף: "ממשלת ישראל נותנת למעשה את פסק הדין שבית המשפט אמור לתת, והוא החלטה נגד הגדר. בהחלטה הזו מוכיחה ממשלת ישראל כי היא מבינה את מה שהקהילה הבינלאומית מבינה: מדובר בצעד לא חוקי הנוגד את החוק והאמנות הבינלאומיות וזה מוכיח גם שאין שום כוונה אמיתית, אלא כוונות לא מעודדות מבחינת ישראל בכל הנוגע לתהליך השלום".

 

השר אל אחמד אמר עוד: "שום שינוי קוסמטי של מטר ופה ומטר שם בתוואי הגדר לא יהיה מקובל עלינו, כל עוד הגדר גוזלת מטר אחד מן האדמות שנכבשו ב-1967".

 

מנהיג החמאס, השייח אחמד יאסין, הגיב הערב בשיחה עם סוכנות רויטרס לדיווח שישראל לא תופיע לשימוע בבית הדין הבינלאומי בהאג: "האויב הישראלי יודע שהוא עומד להפסיד".

 

דוברת בית הדין הבינלאומי בהאג אמרה הערב שלמרות החלטת ישראל לא להופיע בשימוע שיתקיים ב-23 בחודש, "הדיון יתקיים כמתוכנן".

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד וסוכנות איי פי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין ייצוג ישראלי. בית הדין בהאג
צילום: גיל יוחנן
הגדר השנויה במחלוקת
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
הכרעה של צוות השרים בראשות שרון
צילום: רויטרס
אתר הכנסת
בעד ההשתתפות. השר לפיד
אתר הכנסת
מומלצים