שתף קטע נבחר

ללכת את קוויבק

שלושה וחצי חודשים של דרך בוצית, גשמים ללא הפסקה, זבובים צמאי דם, מופעי שלכת ססגוניים, מקלחות מזדמנות ושקית במבה מקורית. ישראלית שהארץ קטנה עליה צעדה 1,400 קילומטרים בלתי נשכחים וחנכה את השביל הלאומי של חבל קוויבק

ראשונים אנשים אבא חיות 
אחרונים 

צעידה למרחקים ארוכים בשבילנו זה יותר מסתם תשוקה - זה החיים עצמם. לאחר שצעדנו את שביל הרי האפלצ'ים האמריקאי במלואו (3,500 ק"מ), ולקחנו פסק זמן של שמונה חודשים במונטריאול, עיר הולדתו של יאניק, לא יכולנו לחכות כבר. זרקנו את התרמילים על הגב, אמרנו שלום, והתייצבנו על השביל הלאומי של קוויבק.

 

השביל הזה, באורך 1,400 ק"מ, הוא הראשון בחבל הגדול במדינה שנועד לצעידה למרחקים ארוכים. הוא חוצה את קוויבק ממערב למזרח - מתחיל בגבול אחד ומסתיים בגבול שני. הבעיה היתה שכאשר יצאנו לדרך השביל עדיין לא היה גמור. הקטע שסימונו כבר הושלם כלל 12 שבילים בטבע, הפזורים סביב שמונה אזורים במחוז קוויבק, רובם מרוחקים מריכוזי אוכלוסייה ועוברים באזורים הרריים ובמעמקי יערות.

 

החלטנו לתת לרגליים שלנו לסמן את החסר ולחצות את קוויבק מנקודת ההתחלה הרשמית של השביל, העיר הל, ועד אדמונסטון שבניו-ברונסוויק. בנוסף לחלקים הרשמיים של השביל הלאומי, תיכננו לצעוד גם בשבילי משנה ולסיים את כל הסיפור בשלושה וחצי חודשים פחות או יותר.

 

ראשונים

 

יוצאים לדרך

 

יצאנו מהעיר הל, יאניק די-ויטו ואני, ביום רביעי בהיר אחד, 9 ביולי 2003, כששמיים כחולים מלווים אותנו. הלילה הראשון ביער נתן תחושה שהנה, חזרנו הביתה לאחר חופשה ארוכה, שסוף כל סוף היינו שם. בכלל, היומיים הראשונים היו פשוט נפלאים.

 

אבל להתמזגות עם הטבע יש גם מחיר. החרקים של יערות צפון אמריקה ידועים כצמאי דם, ואיך שהתחלנו את מסענו בקרבת היער היו רגליו של יאניק מכוסות 40 עקיצות יתושים לפחות. בנוסף, השמיים המבורכים של היום הראשון התחלפו בגשמים בלתי פוסקים, והטמפרטורות היו נמוכות מהרגיל לעונה. המבול המשיך ללוות אותנו בחמשת השבועות הבאים והפך את שטיח הטחב של היער (וגם את רצפת האוהל שלנו) לספוג ענק ואכזרי. השביל הבוצי והתלול, כמו גם ההרים המסולעים, היו לא פעם חלקים מאוד, ורגלינו הנושאות את כל כובד משקל גופנו, בנוסף לתרמילים הכבדים, החליקו לא פעם על שורשיהם הסבוכים של העצים.

 

היינו מוקפים בקביעות בעננים כבדים של יתושים תוקפניים, זבובים שחורים וזבובי איילים, כולם מתחרים על דמנו היקר. כל עצירה, אפילו רק לכמה שניות, היתה מלווה בעקיצות מכאיבות. כשהיינו מסוגרים באוהל ראינו את המפלצות האלה מתאספות בהמוניהן על הרשת, מחכות לקורבן הראשון שייצא החוצה ויתחיל להכין ארוחת הערב בזמן שהן ייהנו מהארוחה שלהן.

 

עננים, רוח, גשם וקור המשיכו ללוות אותנו גם כשעברנו מדרכים צדדיות, בהן חלפו על פנינו במהירות הבזק משאיות עמוסות בולי עצים, למעמקי היער, אליו הסתנן רק אור חלש. כמה ימים של חיים ביער, כשאנו מוקפים בצמחיה סבוכה ולחה, יצרו אווירה חונקת שגרמה לנו לפתח תחושה קלסטרופובית, כאילו צמרות העצים יוצרות תקרה מלאכותית מעל ראשינו.

 

היינו הצועדים הראשונים בשביל הזה, והתברר לנו מהר מאוד שהוא הותווה על ידי אנשים שהתנסו בצעידה למרחקים קצרים בלבד. עבור אנשים הנושאים על גבם ציוד קל לטיול של יום אחד, יתגלו השבילים התלולים כחוויה מאתגרת, אבל עבורנו הצעידה דמתה יותר לזחילה של צבים, הנושאים את בתיהם על הגב. הבידוד והריחוק שהתקבלו בברכה בשבועיים הראשונים למסע, הפכו קשים מנשוא. למזלנו הרב, היינו שניים.

 

טובים השניים

 

אחד היתרונות בצעידה למרחקים ארוכים בשניים, הוא שיש בן זוג שאפשר לסמוך עליו. מסע כזה יכול להיתפס גם כשיא רומנטי, אבל זוהי רומנטיקה שמשמעותה להיות יחד 24 שעות ביממה שבעה ימים בשבוע, לצעוד ביחד, לאכול מאותה צלחת, להזיע, לעבור מכשולים מרובים, שטפונות, סערות, התייבשות, היפותרמיה, מצבי רוח שונים ומשונים, להיות תקועים באוהל קטנטן ורטוב למשך שעות, כשמעל דופק הגשם בחוזקה ואין מקום לזוז. וכן, גם לחלוק, ברומנטיות גמורה, ניחוחות של יותר משבוע ללא מקלחת.

 

כצוות, היינו יעילים להפליא, כשכל אחד ממלא את משימותיו במיומנות.

 

חזור למעלה
אנשים

 

שירת המלאכים

 

על כל שביל צעידה למרחקים ארוכים יש אנשים שברגעים בלתי צפויים יגישו עזרה. למשל, יסיעו לעיר הקרובה, או יציעו מחסה ללילה. אנשים טובי-לב אלה מכונים מלאכי השביל, וגם אנחנו נתקלנו בהם במהלך המסע.

 

כבר ביום השלישי לצעידתנו התעקש אדם זר שראה אותנו עומדים בגשם זלעפות, לקחת אותנו ברכב שלו לאכסניית נוער שהיתה מרוחקת 40 ק"מ מהנקודה בה נפגשנו, כדי שנוכל ליהנות ממקלחת חמה. הוא אף שילם עבור השהות באכסניה וכמובן התנדב לבוא לאסוף אותנו בבוקר שלמחרת, למקום בו הפסקנו לצעוד.

 

כמה שבועות לאחר מכן, בעודנו מכינים את ארוחת הערב בכניסה לפארק וחולמים על מלאכי שביל שיציעו לנו מקלחת חמה (מה שלא עשינו כבר עשרה ימים), מכונת כביסה גואלת, ובאותה הזדמנות גם איזה המבורגר עסיסי - הופיעה לפתע, מאמצע שום מקום, בחורה קטנטונת, שחורת שיער. היא קפצה מתוך משאית וידיה היו מלאות כל טוב: סבונים, שוקולד, פירות טריים, ביצים, לחם טרי ועוגיות. אחריה יצא מהמשאית בחור בלונדיני חייכן. מהר מאוד הבנו שהיא מתאמת השביל של האזור אליו נכנסנו, ומאחר שידעה היכן נשהה בלילה, הגיעה עם חבר כדי להציע לנו מקלחת, כביסה, וכן, כן, גם המבורגרים.

 

לא פעם היו מקרים שבהם תושבי עיירות, בנדיבותם הרבה, הרשו לנו להקים את האוהל שלנו מאחורי בתי ספר, על מגרשי כדורגל, ופעם גם במרתף כנסיה. כאשר היינו צועדים על כבישים, נהגים חולפים התעקשו להסיע אותנו, מתקשים לקלוט מדוע אנו צועדים מתוך בחירה ולא מתוך צורך.

 

חזור למעלה
אבא

 

הבה נגילה

 

לאחר שבועות של התבודדות, שימחו אותנו מאוד החדשות על הגעתו של אבי, יצחקל'ה, שהחליט לקחת חופשה בת חודש מעבודתו בארץ ולבוא לצעוד בחברתנו. תפנית נוספת חלה במסענו: הגשמים פסקו והטמפרטורות החלו לטפס. השביל הביא אותנו לנהר סיינט לורנס, למקום שבו המים המתוקים ממזרח קנדה מתמזגים להם בהוד והדר עם מימיו המלוחים של האוקינוס.

 

יצחקל'ה הגיע בתיזמון מושלם - תחילתה של עונת נשירת העלווה. היתה זו תהלוכה ססגונית של עלי מייפל בצבעי כתום, צהוב ואדום, שהשרתה אווירה קסומה. יצחקל'ה הביא איתו טעמים מהבית: דבש, תפוחים ופלחי אננס מיובשים, עוגיות תוצרת בית ממולאות חלבה וכמה שקיות במבה. רק פתחנו אותן, וכבר נמוגו.

 

יומיים לאחר הגעתו, זכה גם אבי לחוות את טוב לבם של מלאכי השביל. לאחר ארוחת ערב נפלאה, במהלכה ניגן אחד המארחים, בכינור, את הבה נגילה, הוזמנו להישאר ללון בבית. ימים אחר כך עוד הדהד שמו של משה דיין, גיבור מלחמת ששת הימים, על גדות הנהר. 

 

חזור למעלה
חיות

 

שני דובים וזאב

 

אפילו בצעידה חרישית ביער, בעלי החיים מסוגלים לשמוע אותנו ממרחק של קילומטרים ודואגים להסתתר מפנינו. פה ושם התמזל מזלנו לפגוש חיות בר יוצאות דופן, והמפגשים האלה הפכו לשיאים של היום.

 

יום אחד חצו שני דובים את השביל מולנו. בהזדמנות אחרת, בשעת בין ערביים, קיפץ שועל אדום-זנב בהתרגשות כשגילה שהמחנה שלנו הוקם בטריטוריית הציד שלו. זאב הקיץ אותנו בתדהמה משנתנו כשהוא מיילל לאור ירח במרחק שלא עלה על 35 מטר מהאוהל.

 

יום אחד פסענו באזור שבו הקימו בונים סכרים בשטחים מוצפים. הבונים הכו בזנבותיהם השטוחים על פני המים, כדי להזהיר את משפחותיהם מנוכחותנו.

 

בכל יום לאורך המסע הייתי מתה לראות מוס. המשאלה התגשמה ימים ספורים לפני הסוף, כשהיינו בדרכנו למחנה, רטובים וקפואים, על סף היפותרמיה. הפתענו נקבת מוס שלא הריחה אותנו מתקרבים. בלי לזוז, שמעתי את עצמי משחררת צרחת שמחה חרישית. במשך כמה דקות בחנו זו את זו בשלווה, ואז המשכנו לצעוד, יאניק ואני, מקפידים לא להוציא הגה, מתוך כבוד למארחת האצילית שלנו.

 

חזור למעלה
אחרונים

 

סוף המסע

 

עם עזיבתו של יצחקל'ה, הגיע טעמו הראשון של החורף. הטמפרטורות צנחו באופן דרמטי ובלילות כיסתה שכבה של קרח את האוהל. היינו מתעוררים בקביעות, רועדים מהלחות שחדרה עמוק לעצמותינו. שלושה ימים לפני סוף המסע התעוררנו וראינו מחוץ לאוהל יער מכוסה בשמיכת שלג צחורה. הסימנים היחידים שנראו בשטח היו עקבותיהם הזעירים של עכברים.

 

לאחר דיון מעמיק אם להישאר בתוך שקי השינה או להמשיך לצעוד, הגענו למסקנה שאם לא נצא לדרך לא נגיע לנקודת הסיום. קמנו, ארזנו את ביתנו וחזרנו לשביל. האוויר היה קפוא וכל צעד נוסף שעשינו בשלג הכאיב יותר ויותר. הנעליים היו רטובות והגרביים קפאו. צעדנו ביער עבות במשך שעות ארוכות, מגבירים קצב מתוך כוונה לשמור על חום גופנו.

 

הקור המצמית בלם אותנו וכל עצירה קירבה אותי למצב של היפותרמיה. בשלב מסוים חלצתי נעליים ונפטרתי מהגרביים, כשיאניק מנסה לחמם את כפות רגלי בכפות ידיו. עצמותינו דאבו. איכשהו, שוב התייצבתי על רגלי. לאחר שמונה קילומטרים וחצי יום של צעידה, הגענו לנהר אותו היינו צריכים לחצות, ולהפתעתנו גילינו שהגשר שהיה מסומן על המפה עדיין לא קיים במציאות. אי אפשר היה לחצות את הנהר ברגל, בגלל הקור, עומק המים ורוחב הערוץ. גם המחשבה על איתור גזע עץ שישמש רפסודה מאולתרת נדחקה הצידה.

 

וכך, פנינו לאחור והתחלנו לצעוד לעבר הנקודה בה התחלנו ללכת באותו יום. הגענו ממש עם השקיעה, שוברים את הראש לגבי מסלול אלטרנטיבי ליום המחרת.

 

למרות היום הבלתי מנוצל, למרות התנאים הקשים - היינו מלאים הערכה לרגעים האחרונים של מסענו. זה נכון גם ליום שני, 27 באוקטובר, כשהגענו לנקודת הסיום. במשך חמש שעות, בבגדים רטובים, המתנו לחבר שהיה אמור לאסוף אותנו, ולא היה אכפת לנו למה הוא מתמהמה. את היום האחרון סגרנו בארוחת ערב מענגת מול האח המבוערת.

 

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלי חיל , יאניק די-ויטי
צועדים מתוך בחירה ולא מתוך צורך
צילום: שלי חיל , יאניק די-ויטי
צילום: שלי חיל , יאניק די ויטי
להתמזגות עם הטבע יש גם מחיר
צילום: שלי חיל , יאניק די ויטי
צילום: שלי חיל , יאניק די ויטי
נהגים חולפים התעקשו להסיע אותנו
צילום: שלי חיל , יאניק די ויטי
מומלצים