שתף קטע נבחר

דיון במועצת השלטון בעיראק: לאפשר לפואד לחזור?

ה"ניו-יורק טיימס" מדווח בהרחבה על דיונים שמתנהלים בנושא שיבת היהודים שמוצאם בעיראק לארץ מוצאם. כאשר רוב חברי מועצת השלטון הזמנית מתנגדים לשיבת יהודים - כל עוד נמשך הסכסוך עם הפלסטינים. חבר במועצה, שכנראה שכח להתעדכן, תהה: "האם נאפשר גם לשר הביטחון העיראקי בישראל לחזור?". שר הביטחון לשעבר: "אשמח לבקר עם המשפחה במקום בו נולדתי"

האם יהודים שעזבו את עיראק בשנות ה-50 יוכלו לשוב אליה? שאלה זו עמדה במוקד דיונים שהתנהלו בשבועות האחרונים במועצת השלטון הזמנית במדינה. לפי ה"ניו יורק טיימס", רוב חברי המועצה משיבים לשאלה בשלילה, אך הסוגייה עדיין פתוחה לדיון.  

 

בסוף 2003 דנה המועצה בהצעה, לפיה יוכלו אלפי עיראקים שעזבו את המדינה בשל המלחמה לשוב ולדרוש את אזרחותם, אלא אם כן מדובר ביהודים. בהצעה לא דובר במפורש ביהודים, אך הגבילו את האפשרות לבקשת אזרחות חוזרת רק ממי ששימרו את שפת אמם העיראקית. ההצעה מתייחסת לכורדים ולשיעים שהגלה סדאם חוסיין מארצם.

 

"לתחושתי, כל עוד המאבק עם הפלסטינים נמשך, אל לנו לאפשר ליהודים לשוב לעיראק", אמר מוחמד בחאדין סלאדין, חבר במועצה. "שר הביטחון בישראל הוא ממוצא עיראקי, האם עלינו לאפשר לו לחזור"? תהה והטעה האיש. ייתכן כי בדבריו התייחס לשר הביטחון הקודם, בנימין בן אליעזר, שכן השר מופז הוא כידוע ממוצא איראני דווקא.

 

פול ברמר, המושל האמריקני בעיראק, לא אישר את ההצעה בכללותה, אך ציין כי כלל לא הובאה בפניו. עוזרו של ברמר הסביר, כי החוק הבינלאומי אינו מאפשר לו לחתום על הצעות חוק מסוג זה. אך ישנם עיראקים הטוענים, כי האמריקנים נוטלים תפקיד בניסיון לאפשר ליהודים לשוב לעיראק. מספר חברי מועצה אף אמרו, כי דנו עם ברמר בהצעת החוק.

 

דובר קהילת היהודים שמוצאם בעיראק בארה"ב אמר, כי ביקר בבגדאד בחודש דצמבר האחרון ושוחח בעניין חזרתם של יהודים לשם עם גורמים אמריקניים רשמיים.

 

על פי ההערכות, חיים כיום בישראל בין 250 אלף ל-400 אלף יהודים שמוצאם בעיראק, ועוד כ-40 אלף בתפוצות, רובם בצפון אמריקה ובריטניה.

 

בן אליעזר: "רוצה לחזור כאיש שלום"

 

בתגובה להזכרת שמו בדיוני המועצה בבגדד, אמר ל-ynet חבר-הכנסת ושר הביטחון לשעבר, בנימין בן אליעזר, כי ישמח לבקר עם משפחתו במקום בו נולד וגדל. "אני מאוד שמח ששמי עלה במועצה הזמנית, וודאי כששמי מוזכר כאחד המוזמנים לחזור. אני באמת מחכה לרגע שייווצרו התנאים כדי שאוכל לקחת את משפחתי, בעיקר את ילדיי ואת נכדיי, כדי לראות להם את הבית בו נולדתי וגדלתי, ומין הסתם אולי אמצא חלק מהעיראקים שלמדו איתי באותו בית ספר. זה יהיה מעניין לפגוש אותם, ולראות מה עלה בגורלם".

 

לדבריו, "זאת תהיה חוויה לחזור לשם. עזבתי בגיל 12, גיל מבוגר יחסית. אני זוכר את הנוף, את הנהרות, את המאכלים, את הרובע שבו גרו היהודים, אני זוכר הכל. אני רוצה לחזור כאיש שלום.

 

"אני מת להיות האיש שיחדש את הקשר בין ישראל לעיראק. אני מאמין כי אחד כמוני, או כמו רענן כהן, יכולים לעשות זאת. מבעד לערפל הלוגיקה קיים גם משחק רגשי, ויכול להיות שהוא יפעל".


פורסם לראשונה 28/02/2004 19:32

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים כורדים. יוכלו לשוב לעיראק?
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פול ברמר. בסוד העניינים?
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בן אליעזר. "מה, נאפשר לו לחזור?"
צילום: איי פי
מומלצים