שתף קטע נבחר

דורנר: אכריע ביום ד' על מועד הבחירות

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית החליטה כי תכריע בסוגיה ביומיים הקרובים, שכן "ברור לגמרי שלא הכנסת ולא הממשלה יכולות לפרש את החוק". היום התכנסה ועדת הבחירות לדיון בסוגיה, לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה מזוז לא קבע עמדה חד משמעית. ומה לגבי דיון בוועדת החוקה? כלל לא ברור מי יגיע

השופטת דליה דורנר, יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, תודיע מחר על החלטתה בנושא מועד הבחירות - כך הבהירה בתום הדיון שהתקיים אתמול בצהריים (יום ב') בוועדה.

 

"ברור לגמרי שלא הכנסת ולא הממשלה יכולות לפרש את החוק. גם היועץ המשפטי לממשלה לא רואה עצמו כמוסמך לפרש חוק ולתת חוות דעת מחייבת. מדובר בפרשנות חוק ללא כל היבט פוליטי", אמרה דורנר.

 

היא העריכה, עם זאת, כי על כל החלטה שתציג - תוגש מייד עתירה לבג"ץ, שייאלץ להכריע. "תמיד יהיה צד שאינו מרוצה".

 

דורנר הודיעה כי אין בכוונתה להגיע לישיבת ועדת החוקה שתדון בנושא. לדבריה, "מדובר בסוגייה משפטית - ואיני רוצה לערב עצמי בדיון שאינו כזה".

 

יו"ר ועדת חוקה של הכנסת ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) קבע כבר לפני מספר שבועות דיון בועדה בנושא "מועד בחירות לכנסת ה17".

 

ח"כ איתן הזמין לדיון את יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, את היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ושורה ארוכה של אנשי אקדמיה ביניהם ד"ר סוזי נבות, פרופסור קלוד קליין, פרופסור אמנון רובנשטיין ופרופסור אשר מעוז. 

 

בש"ס הביעו אמש תרעומת על שלא הוזמנו לדיון שכינסה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופטת דליה דורנר. למרות זאת הודיעו כי יגיעו לדיון שיתקיים מחר בועדה. גם נציגת סיעת מרצ בוועדה, ח"כ זהבה גלאון, הודיעה כי תופיעה בועדה כדי להביע את התנגדותה להתערבות הכנסת בנושא המשפטי. סיעת העבודה הודיעה תחילה כי לא תגיע לדיון, אולם נראה שבסופו של דבר יגיעו נציגיה.

 

בדיון ועדת הבחירות השתתפו נציג היועץ המשפטי לממשלה, מלכיאל בלס, המשנה ליועצת המשפטית של הכנסת עו"ד אתי בנדלר, היועצת המשפטית של ועדת החוקה עו"ד סיגל קוגוט ועורכי הדין מטעם הליכוד והעבודה.

 

הדיון התקיים יום לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, עו"ד מני מזוז, הודיע כי החליט לקבל את הפרשנות המשפטית לפיה יש לקיים את הבחירות כבר בנובמבר 2006 - אך מנגד אינו פוסל על הסף גם את הפרשנות המשפטית השנייה, לפיה יש לקיימן בנובמבר 2007.

 

התסבוכת המשפטית

 

מומחי משפט מצאו כי דינה של הכנסת הנוכחית עשוי להיגזר מתיקון ל"חוק יסוד: הממשלה" הקודם, שלפיו, אם ראש הממשלה פיזר את הכנסת היוצאת, כפי שאכן היה ערב הבחירות האחרונות, הרי שכהונת הכנסת הנכנסת תהיה בחודש חשון שכעבור ארבע שנים.

 

הפרשנות המשפטית לקיצור כהונת הכנסת התבססה על חוות דעתו של היועץ המשפטי לשעבר של הכנסת, צבי ענבר, ועל חוות הדעת של ד"ר סוזי נבות מהמכללה למנהל.

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, הטיל על הח"כ לשעבר אמנון רובינשטיין, שכיהן בשעתו כיו"ר ועדת החוקה של הכנסת, לבחון את הסוגייה המשפטית. רובינשטיין אישר כי אם לא ישונה המצב החוקתי כיום, יש לקיים את הבחירות הבאות לכנסת בשנת 2006 ולא בשנת 2007.

 

יו"ר הכנסת ריבלין אמר כי חוות דעתו של רובינשטיין מקובלת עליו. הוא העריך עם זאת שבהצבעה חשאית יתמוך רוב חברי הכנסת בקיום בחירות בשנת 2007 : "אם היה הדבר תלוי בחברי הכנסת כל אחד ואחד בעצמו, ואם זה היה הצבעות חשאיות, אין לי כל ספק שהחוק הזה היה מקבל תמיכה של הרבה יותר מ-80 חברי כנסת".


פורסם לראשונה 01/03/2004 13:35

 

בהכנת הכתבה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
דורנר. ראש הוועדה
צילום: זום 77
צילום: סבסטיאן שיינר
מזוז. עדיף 2006
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים