שתף קטע נבחר

בישראל כבר בוחנים: כיצד לבצע התנתקות כלכלית

תוכנית ההתנתקות של שרון עוד לא עברה לשלב הביצועי, ובישראל מתכננים כבר את השלב הבא - ניסיון להתנתק מאחריותה הכלכלית ברצועה ובגדה. לפי התכנון, מצרים וירדן אמורות לשחק תפקיד, יחד עם הקהילה הבינלאומית. ח"כ סנה מהעבודה: זה רעיון מטומטם או מרושע

עוד לפני שתוכנית ההתנתקות הביטחונית של ראש הממשלה אריאל שרון הגיעה לשלב ביצועי כלשהו, בישראל בוחנים כבר כיצד ייראה השלב הבא שלאחר הנסיגה, שעיקרו - התנתקות כלכלית מהפלסטינים.

 

בשיחות שניהל בתחילת השבוע בוושינגטון ראש לשכת שרון, דב וייסגלס, עם בכירים אמריקנים, הוא הבהיר כי בשלב ראשון ההתנתקות תהיה ביטחונית בלבד, ובהמשך, תוך הידוק קשרי המסחר עם השכנות שמעוניינות לתרום לתהליך, מצרים וירדן, ישראל תתנתק בהדרגה מאחריותה הכלכלית. זאת, מתוך ההערכה שלאורך זמן, בשיתוף פעולה מצרי-ירדני, התלות הכלכלית של הפלסטינים בישראל תקטן.

 

גורמים מדיניים אמרו כי הנושא המרכזי בשיחות עם האמריקנים הוא להשיג גיבוי בינלאומי לקו שאליו ישראל תיסוג, וכן שיתוף פעולה בינלאומי תומך במהלך המתוכנן, כדי להסתייע גם בתמיכה כספית בינלאומית. 

 

ישראל בוחנת: קיצור תוואי הגדר  

 

ישראל גם בודקת את עמדת הממשל בנושא העברת מתנחלים מהגדה, לגושי ההתנחלות הגדולים.

 

בניגוד לעמדה האמריקנית הנחרצת נגד העברת מתנחלים מהרצועה לגדה, לא הובעה עמדה נחרצת נגד העברת מתנחלים מן הגדה לגושי ההתנחלויות שיישארו בידי ישראל במסגרת הסדר קבע.

 

מדובר באחת הסוגיות ה"רגישות" מבין הנושאים שנבחנו בשיחות שניהל וייסגלס בוושינגטון. בירושלים מקווים שהמשך ההידברות בנושא יוליד, בתנאים מסוימים, הסכמות.

 

המחיר אמור להיות קירוב גדר הביטחון לתוואי הקו הירוק (באזור אריאל, כביש 443 ושדה התעופה). לפי התסריט הזה, הגדר לא תכלול את גושי ההתיישבות הגדולים, והם ימוגנו בנפרד, כפי הנראה בגדר נפרדת, או ב"חליפת מיגון" אחרת.

 

גורמים מדיניים אמרו בהקשר זה: "אף אחד לא אומר למתנחלים שיפונו מה לעשות. הם יבחרו מבין אופציות שיועמדו בפניהם".

 

בירושלים דוחים את הטענות המושמעות בקרב הקהילה הבינלאומית כי נסיגה חד צדדית תיצור אנרכיה ברשות, ותהפוך את עזה למחנה טירור לצידה של ישראל. הגורמים אמרו כי "אין הבדל משמעותי בין המצב הקיים, למצב שיהיה ברשות לאחר נסיגה, למעט הקטנת החיכוך עם המתנחלים והצבא".

 

בנוגע להעברת מתנחלים מהגדה לגושי ההתיישבות אמרו הגורמים: "מבחינת התפיסה הישראלית, מקומות שנישאר בהם בהסדר קבע – השאלה אם יעובו או לא היא פחות קריטית". 

 

ח"כ אפרים סנה מהעבודה אמר ל-ynet בתגובה: "זה רעיון או מטומטם, או מרושע, או שניהם. מי שמדבר על התנתקות כלכלית איננו חושב ברצינות על הסדר ישראלי-פלסטיני, אלא על טרנספר כלכלי של פלסטינים לירדן ואולי גם למצרים. כשגרים באותה משבצת קרקע עם 3.5 מיליון פלסטינים, מישהו באמת מאמין שניתן לכלוא אותם כמו עזים במכלאות?"

 

סנה משוכנע: "לא ניתן לקיים באותו חבל ארץ פער כזה של רמת חיים. אין הסדר בלי שילוב הכלכלות. ההכנסה לנפש בירדן ובמצרים אינה מסוגלת להרים למעלה את הכלכלה הפלסטינית. רמת החיים הפלסטינית תוכל לצמוח רק אם תהיה קשורה לכלכלה מפותחת יותר כמו זו הישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שרון. השלב הבא
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
בוש. בירושלים מקווים להסכמות
צילום: איי פי
סנה. רעיון מטומטם או מרושע
מומלצים