שתף קטע נבחר

פרצה לטרור? יותר ישראלים מוכרים דרכונים במזרח

מדובר במכה של ממש: יותר ויותר צעירים ישראלים מחליטים למכור את הדרכון שלהם בשוקי המזרח, שם יכול מחירו להגיע עד 3,000 דולרים. למי מגיע הדרכון? בעיקר לגורמים פליליים - אבל יש חשש שיזלוג גם לטרור. מה עושה המדינה? דורשת 500 שקל תמורת דרכון חדש. העסק המשתלם הזה, אומרים במשרד החוץ, עוד יכול לעלות לנו הרבה מאוד

סיפור ידוע בקרב הישראלים בטוקיו מתאר איש היי-טק ישראלי, שביקר ברובע רופונגי (רובע השעשועים של טוקיו), והופתע מאוד כאשר צעירים דוברי עברית הציעו לו שם הצעה מפתה: 1500 דולרים תמורת דרכונו הישראלי. הוא לא היה היחיד.

 

התאווה לדרכונים ישראלים, שהתגברה לממדים מדאיגים בשנה האחרונה, הפכה למגפה של ממש, כך מודים גורמים ישראלים בשיחה ל-ynet. הסיבה: גורמי טרור להוטים יותר מאי פעם להניח את ידיהם על דרכון ישראלי. הם מוכנים לשלם - וארגוני פשע שונים נזעקים כדי "לעשות קופה".

 

בשנת 2003 בלבד "נעלמו" 480 דרכונים ישראלים באסיה. במקום הראשון: בנגקוק (תאילנד), עם 153 דרכונים שנעלמו. במקום השני ניו דלהי (הודו) עם 136, ולאחריהם קנברה (אוסטרליה) עם 74 וטוקיו עם 49.

 

הפרופיל של "מאבדי הדרכונים": רובם גברים בשנות העשרים לחייהם. הצעירים האלה מרוויחים בין 1000 ל-3000 דולרים תמורת הדרכון שלהם, בהתאם ל"טריות הכניסה" ליפן. לאחרונה נרשמו בטוקיו שבעה מקרים שבהם נעצרו אזרחים איראנים ופקיסטנים, כשהם נושאים דרכון ישראלי מזויף.

 

שיחה קלילה עם "אנשי הבאסטות" (ישראלים העובדים בדוכני רחוב למכירת מוצרים, בד"כ מזויפים) מעלה כי אכן יש סחר בדרכונים. לדבריהם, דרכון ישראלי יכול להשיג מחיר של עד 3,000 דולר. "המדינה מחייבת ב-500 שקל תמורת דרכון חדש - אבל זה משתלם", הם אומרים.

 

הדרכונים עוברים מיד ליד. הישראלים מספרים על שיתופי פעולה ברחוב, על רקע המסחר בסמים. סוחרי סמים איראנים, למשל, מעוניינים בזהות אחרת כאשר הם יוצאים מיפן. לאיפה הדרכון מגיע לאחר מכן? לא ידוע.

 

מיהו המוכר הטיפוסי? "אחד שלא עושה כסף במכירות", אומרים בבאסטות, "לא חרוץ, מחפש כסף קל". רבים אומרים, מנגד: "אנחנו לא רוצים להסתבך בדבר כזה. זה יכול לשרוף את העסק, נקודה".

 

וכמה קל לזייף דרכון ישראלי? רוב הנשאלים מגחכים. מסתבר כי מדובר באחד הדרכונים הקלים ביותר לזיוף. ולא חסרים גורמים שיודעים איך לעשות את זה. זו רק שאלה של כסף.

 

התירוצים: הדרכון נרטב בכביסה

 

האבטלה והמצב הכלכלי רק מגבירים את המוטיבציה של הצעירים הישראלים, חוששים בקונסוליה. לדבריהם, כל מקרה חשוד מדווח לנספח המשטרה בבנגקוק.

 

מהי המדיניות הרשמית של מדינת ישראל בנושא? במשרד החוץ מבהירים כי למטייל שיאבד דרכונו - תונפק תעודת מסע חליפית. בקונסוליה הישראלית ביפן מצרים על כך שבמדינות מערביות כמו ארצות הברית, על האזרחים לנסוע לבירה (כן כן, עד לוושינגטון) על מנת לקבל דרכון חדש. ואצלנו? הכל קלי קלות.

 

מישל הראל, קונסול ישראל בטוקיו: "סוג התעוד ניתן בהתאם למקרה: דרכון חלופי, או תעודת מסע במקום דרכון, המאפשרת למשתמש לחזור אך ורק לישראל. היא ניתנת כאשר אנחנו חושדים בהשחתה מכוונת או באובדן רציף וסדרתי של דרכונים, על ידי מה שאנחנו קוראים "מאבדים סדרתיים".

 

הראל מכיר כבר את כל הסיפורים. "יש חבר'ה שמגיעים עם סיפור 'בלי רגליים'. בן-אדם ממוצע לא מאבד דרכון כך סתם. מגיעים כמה ביחד, עם אותו הסיפור: כיבסו בטעות את הדרכון, שחו בטעות עם הדרכון בבריכה, הדרכון רטוב... זו ממש מגפה".

 

אבל אחרי התירוצים, מגיע החשש הביטחוני: "לצערי, הדרכון הישראלי מאוד פופולרי באסיה", אומר הראל. "הוא קל לזיוף, ומשיחות עם באסטיונרים עולה שישנה מעבדת זיופים בטוקיו וגם בבנגקוק. כך שולחים את הדרכון ומחליפים תמונה, ואז האדם חי בדמות אחרת. הרושם שלנו הוא שהדרכונים מגיעים לידיים פליליות, ומה שיותר חמור - ידי טרור, שעלולות לבצע איתו פיגוע".

 

המחיר: היפנים כועסים

 

ל"משחקי הדרכונים" האלה, אומר הראל, חייב לבוא סוף. "הדרכון הישראלי באסיה איבד את האמינות שלו. מסתכלים על הדרכון בחשד. צעירים שבאים בפעם הראשונה ליפן מוחזרים ומעוכבים. היפנים כבר עייפים מהסיפור הזה. ממשלת יפן החליטה להקטין בחצי את מספר השוהים הבלתי חוקיים".

 

יצחק ליאור, עד לפני כמה חודשים שגריר ישראל ביפן, נזכר: "כשגריר, הייתי מודאג מהתדמית והסטריאוטיפים שהיפנים פיתחו בענייננו. החשש שלי הוא שנהפוך להיות בעיני היפנים כמו הסינים והקוריאנים, שמחזיקים את המאפיות הגדולות ביפן. מעבר לכך, צעירים תמימים שמגיעים ליפן מעוכבים בשדה התעופה לעיתים שעות... גם בני משפחה שלי עוכבו שלא לצורך".

 

במהלך השיחה, מגיעים לחלון הקבלה של המחלקה הקונסולרית שלושה מקרים: אחד שנראה "נורמלי" - איש עסקים ישראלי חנוט בחליפה, שהגיע לתערוכת תכשיטים בינלאומית ואיבד את דרכונו. אבל שני הצעירים הישראלים שלצידו עונים להפליא לסטריאוטיפ של "מעלימי הדרכונים" וכבר מצויידים בכל המסמכים הדרושים: צילום דרכון, אישור משטרה וכו'. נראה שמישהו כבר תידרך אותם...

  

תגובות

 

במשטרת ישראל אומרים בתגובה כי הם מטפלים בנושא: "מרבית מאבדי הדרכונים הנם תרמילאים, בשנות ה-20 המוקדמות וכן צעירים השוהים תקופות ארוכות בחו"ל ומעוניינים לטשטש שהייה בלתי-חוקית. למיטב ידיעתנו מחיר הדרכון משתנה ממקום למקום על-פי טיבו".

 

ממשרד הפנים נמסר ל-ynet כי כל נושא זיוף הדרכונים הישראלים נמצא כעת בעבודת מטה. אלי לוי, סגן ממונה מרשם ודרכונים במינהל האוכלוסין: "במשרד הפנים קיימת מגמה לשינוי באופן הדרכון הישראלי. המשרד נמצא כיום בתהליך לימוד של התקלות והבעייתיות בדרכון הישראלי ומציאת פתרונות ליצור דרכון איכותי יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר קלימובסקי
הבאסטות בטוקיו. מסחר בדרכונים?
צילום: אמיר קלימובסקי
קל מאוד לזייף... (אילוסטרציה)
היפנים כועסים (אילוסטרציה)
צילום: אמיר קלימובסקי
"הדרכון נרטב בכביסה". הבאסטות
צילום: אמיר קלימובסקי
מומלצים