שתף קטע נבחר

"הממשל לוחץ על אירופה בעניין ההתנתקות"

ה"פיינשל טיימס": קונדוליזה רייס אמרה לגורמים באירופה כי חשיבותו ההיסטורית של המהלך "גדולה אף מזו של נפילת חומת ברלין". הנשיא בוש, לפי העיתון, עומד על כך שכל הסוגיות ילובנו עוד בטרם יגיע שרון לוושינגטון. השאלה המרכזית: האם הנסיגה תיעצר בעזה, או שתמשיך גם לגדה?

ארצות-הברית גמרה אומר לאמץ את "תוכנית ההתנתקות", ומאחורי הקלעים, היא מפעילה לחץ על המדינות המובילות באירופה לקבל את התוכנית. כך עולה מדיווחים בכלי-התקשורת האמריקנים והבריטים. 

 

התוכנית, כפי שהוצגה בקווים כלליים על-ידי ראש הממשלה שרון, ומגובשת בצוות בראשותו של האלוף (במיל') גיורא איילנד, אמורה לכלול פינוי כמעט מוחלט של רצועת עזה, וככל הנראה גם נסיגה ממספר התנחלויות מבודדות בגדה.

 

עד עתה, נמנע הממשל מלאמץ את התוכנית, ודרש הבהרות מישראל. יועצי הנשיא שהתבטאו בנושא אמרו כי מדובר ב"צעד בכיוון הנכון". אולם מזכיר המדינה, קולין פאוול, אמר בלשון דיפלומטית, שמוטב היה לו תואם המהלך עם הרשות הפלסטינית.  

 

לפי ה"פייננשל טיימס", המגעים שמתקיימים בעניין בין הממשל לממשלת ישראל החלו לשאת פרי, והמגמה משתנה.

 

לפי הדיווח בעיתון הלונדוני, היועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס, עידכנה השבוע גורמים רשמיים באירופה בפרטי התוכנית, כפי שנמסרו לה באמצעות ראש לשכת רה"מ, עו"ד דב וייסגלס. היא כינתה את התוכנית "הזדמנות היסטורית" להשבת תהליך השלום למסלולו.

 

אחד הגורמים האירופים, שסירב להזדהות בשמו, ציין כי רייס אמרה באוזניו שנסיגה ישראלית מעזה תהיה בעלת חשיבות היסטורית רבה אף מזו של נפילת חומת ברלין.

 

מנוף לנסיגה גם בגדה?

 

בסוף החודש, או בתחילת החודש הבא, אמור ראש הממשלה לצאת לביקור רשמי בוושינגטון. המועד לביקור טרם נקבע. לפי הדיווח ב"פייננשל טיימס", הנשיא בוש עומד על כך שפרטי התוכנית ילובנו בין ירושלים לממשל עוד בטרם ייצא הביקור לפועל.

 

ביום חמישי הקרוב אמורים לשוב לאזור שלושת השליחים האמריקנים - האדלי ואברהמס מהמועצה לביטחון לאומי, וברנס ממחלקת המדינה. הם ישמעו מהצד הישראלי על הפרטים הנוגעים לתוכנית ההתנתקות, יעדכנו את בכירי הממשל - וכפי הנראה, רק אז ייקבע סוף-סוף מועד פגישת הפסגה בין שרון לבוש.

 

בכתבה נרחבת אודות תוכנית ההתנתקות מציין כתב ה"פייננשל טיימס", כי מספר סוגיות מרכזיות דורשות עדיין הבהרה, בטרם יסמוך הנשיא את ידיו על התוכנית.

 

כך, למשל, לא נמצא עדיין מענה לוואקום הביטחוני שיווצר ברצועה עם נסיגת כוחות צה"ל ממנה, כאשר בממשל הביעו חשש מהתחזקות החמאס. כמו כן, לא ברור עדיין מה יקרה לאורך הגבול עם מצרים, בציר "פילדלפי". גם הרמטכ"ל הזהיר לאחרונה מפני פינוי הציר.   

 

סלע המחלוקת העיקרי בין ישראל לממשל הוא הצעדים הבאים, לאחר פינוי הרצועה. גורמים פלסטינים וערבים מפעילים לחץ על הבית-הלבן, שלא לאמץ את התוכנית כל עוד היא לא כוללת מהלך דומה גם בגדה המערבית. בוושינגטון חוששים מכך שהנסיגה תשמש מנוף להגברת ההתיישבות ביהודה ושומרון, ובכירי הממשל כבר הבהירו שלא ישלימו עם יישוב מפוני הרצועה בהתנחלויות בגדה.  

 

להיכן יפנו את המתנחלים?

 

בתוך כך, המועצה לביטחון לאומי הקימה ועדה בראשות גדעון ויתקון, לשעבר ראש מנהל מקרקעי ישראל, שאמורה להכין חלופות להתישבות עבור מתנחלים שיפונו מעזה, תוך התמקדות בהצגת חלופות שיביאו לפיתוח הנגב. התכנון יושלם עד מאי 2004 וזמן היעד לתחילת הביצוע הוא קיץ 2005.

 

מדובר בצוות לתכנון ההתישבות מבחינה פיסית, שיבחן לאן אפשר, כדאי, ורצוי להעביר את המתיישבים. הצוות יאתר שטחי קרקע ואזורים בישובים קיימים שיש עניין להציע למתישבים לעבור אליהם. אחד האזורים שיבדקו הוא חולות חלוצה, שהתוכניות לגביהם נמצאות בשלבים מתקדמים.

 

בוועדה יהיו חברים נציגי משרדי החקלאות והשיכון, וכן נציגי גופים כמו הסוכנות והרשות לפיתוח הנגב.

 

ארה"ב הבהירה לישראל כי היא מתנגדת נחרצות להעברת מתישבים באופן יזום מעזה לגדה, ולכן הוועדה תשים דגש על יישוב בתחומי הקו הירוק. גורמים מדינים הדגישו, כי "ישראל לא יכולה לחייב את המתישבים לגור במקום מסויים, בפרט אם מדובר במגורים בהם בניה קיימת". 


פורסם לראשונה 06/03/2004 18:23

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן-חורין ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
היסטורי יותר מנפילת חומת ברלין. רייס
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הביקור ממתין להסכמות. שרון ובוש
צילום: איי פי
צילום: דני סלומון
לקראת פינוי. נצרים
צילום: דני סלומון
מומלצים