שתף קטע נבחר

שר החוץ ידון עם המצרים בהתנתקות ובשחרור עזאם

השר שלום יבדוק בביקורו: האם מצרים תהיה מוכנה לקחת אחריות על ציר פילדלפי ואיך היא תשתלב בתוכנית ההתנתקות. במקביל, מקווים בישראל להתקדמות בנושא שיחרורו של עזאם עזאם, הכלוא במצרים

שר החוץ סילבן שלום ייצא מחר (יום ה') בבוקר למצרים לסדרת פגישות עם בכירי הממשל, ובראשם, הנשיא חוסני מובארק. במרכז סדר היום - תוכנית ההתנתקות, כשבישראל מעוניינים לבדוק את תגובת מצרים לתסריטים שונים של נסיגה מעזה. במקביל, מקווים בישראל להתקדמות בעניין שיחרורו של האסיר עזאם עזאם.

 

השר שלום צפוי להיפגש עם הגעתו לקהיר עם הנשיא מובראק, לאחר מכן, עם ראש שירותי המודיעין המצריים עומר סולימאן ולבסוף, עם שר החוץ המצרי אחמד מאהר. השניים צפויים לקיים מסיבת עיתונאים משותפת בתום המפגש. פגישה אפשרית נוספת היא עם בנו של הנשיא מובארק, ג'מאל.

 

גורמים מדיניים בכירים אומרים כי מצרים חוששת ממהלך חד צדדי והיתה מעדיפה שהמהלכים ייעשו בתיאום עם הפלסטינים. שר החוץ סילבן שלום סבור שתיאום עם הפלסטינים בנושא התוכנית יגרור אחריו תמיכה בינלאומית של אירופה ושל ארה"ב בעוד שהיעדר הסכמה פלסטינית ומצרית תביא להסתייגות בינלאומית מן התוכנית. יצוין כי למרות התנגדותו של שלום לצעדים חד צדדיים, בפגישותיו המדיניות הוא נוהג להציג את עקרונות "התוכנית של ראש הממשלה".

 

מי ישלוט על "פילדלפי"?

 

אחת הסוגיות החשובות בה יעסוק הביקור היא ציר "פילדלפי", שנע לאורך הגבול בין מצרים לישראל. גורמים מדיניים אמרו ל-ynet: "חשוב לדעת מה העמדה המצרית כדי להחליט על איזו תוכנית ללכת בנושא ציר פילדלפי", שכיום ישראל שולטת עליו למניעת הברחת נשק, בהסדר שמגובה בהסכם השלום.

 

התסריט המועדף על ראש הממשלה הוא נסיגה מלאה מעזה כולל מציר פילדלפי, זאת בניגוד לעמדת חלק מגורמי הביטחון.

 

לדברי גורמים מדיניים, ישראל תבחן את עמדת מצרים לגבי האפשרויות השונות: שליטה ישראלית על הציר, ויתור עליה, או שליטה למשך זמן מוגבל בציר עד ללקיחת האחריות על ידי המצרים. "איננו מבקשים שהם יפרסו כוחות בעזה, אלא שיגנו על הגבול כמו שצריך. לא ניתן להשאיר את הציר פרוץ".

 

בירושלים העריכו שהמצרים, שאינם מתלהבים מלקיחת אחריות על הציר וחוששים שישמש כמלכודת למצרים אשר תגרור אותה לעימות עם הפלסטינים, יסכימו בנסיבות מסוימות לקבל את האחריות, אולי עבור תמורה אמריקנית (כלכלית או מדינית).

 

אפשרות נוספת שתיבדק עם מצרים היא יצירת אפשרות של תעסוקה לפלסטינים, בין היתר באמצעות הקמת אזור סחר משותף. נושא נוסף שצפוי לעלות הוא הנושא הביטחוני – מעורבות מצרים בעידוד הפלסטינים לקחת אחריות ביטחונית.

 

בנוסף, צפוי לעלות עניין שיחרורו של עזאם עזאם, שעולה בכל מפגש ישראלי-מצרי. במישור הכלכלי – השר שלום צפוי להעלות את נושא השלמת עסקת הגז עם מצרים.  

 

משרד החוץ נגד פגישת אולמרט -בלייר 

 

במשרד החוץ לא רואים בעין יפה את פגישת מ"מ ראש הממשלה, השר אולמרט עם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר היום, 10 ימים לאחר שנפגש עמו שר החוץ. גורמים במשרד אומרים: "ישראל מצטיירת כרפובליקת בננות. פגישות עם ראשי מדינות מקובלות יותר בדרג שרי חוץ והדבר מצטייר כניסיון לקיים פגישות בתחומו של שר החוץ וגם מצטייר כמינהל לא תקין", אומרים הגורמים.

 

ממשרדו של השר אולמרט נמסר בתגובה: "אולמרט כממלא מקום ראש הממשלה יצא ללונדון בראש משלחת של עשרות חברות בינלאומיות בתחום קרנות הון סיכון וזאת בלוח זמנים שנקבע עוד לפני זמן רב. הביקור אצל ראש ממשלת בריטניה נעשה על פי הזמנתו ובתיאום עם משרד החוץ".

 

אולמרט הציג לבלייר את עקרונות תוכנית ההתנתקות שתתבצע כתהליך חד צדדי והדגיש את הלחצים הפוליטיים המופעלים על ראש הממשלה בנושא בתוך הליכוד ובקואליציה. בנוסף, הדגיש את החשיבות לתמיכת הקהילה הבינלאומית בתוכנית לצורך מימושה. מחר צפוי אולמרט להיפגש עם שר החוץ הבריטי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פגישה במצרים. השר שלום
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
עזאם. התקדמות?
צילום: איי אף פי
מומלצים