שתף קטע נבחר

עודף המשקל הכולל בישראל: 30 אלף טון

"אם המצב יימשך, השומן יגבר על הטבק כגורם התמותה מספר 1 בארה"ב", התנבאה אתמול עורכת המחקר שמדאיג את האמריקנים. בין הנזקים שעודף המשקל גורם: מחלות לב, סרטן ומחלות של כלי הדם. בישראל, 62 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מעודף משקל. "מדובר במחלה שמקצרת את אורך החיים", אומר פרופ' ניר ברק מביה"ח "בילינסון"

הקשר בין השמנת יתר והסיכון המוגבר לתמותה קיבל אתמול חיזוק נוסף: דו"ח חדש, שמומן על-ידי ממשלת ארצות-הברית, מגלה כי השמנת יתר ה והרגלי אכילה גרועים הפכו בעשור האחרון לגורם התמותה מספר 2 באמריקה, אחרי עישון. מהדו"ח עולה, כי 400 אלף אמריקנים מתים מדי שנה כתוצאה מסיבוכים הקשורים בהשמנת יתר, בעוד 435 אלף מתים מנזקי העישון.

 

"אמריקה אוכלת את עצמה למוות", זעקו אתמול כותרות כלי התקשורת בארה"ב. ואילו עורכת המחקר, ד"ר ג'ולי גרברדינג, אמרה בצער: "המצב טראגי ממש. הפחדים האיומים ביותר שלנו התממשו".

 

גם האוכלוסייה בישראל, שאינה מפגרת בהרבה אחרי ידידתה האמריקנית, סובלת בשנים האחרונות מהשמנה עקבית. מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה, כי עודף המשקל של הישראלים מוערך בכ-30 אלף טון. על-פי נתוני משרד הבריאות, סובלים 62 אחוז מהאוכלוסייה מהשמנת יתר, בהם 65 אחוז מהגברים ו-59 אחוז מהנשים.

 

יותר אמריקנים שמנים

 

"אין ספק שמדובר בבעיה קשה מאוד, שהולכת ומחמירה", אומר פרופ' ניר ברק, מומחה בתזונה קלינית ורפואה פנימית בבית-החולים "בילינסון". "עוד לא נמצאה המדינה המערבית שמגמת ההשמנה בה נבלמה.

 

"הדבר שהכי מדאיג אותנו, כרופאים, הוא שלמרות שהידע כיצד לפתור בעיה של השמנת יתר קיים ברמת הפרט, ברמה הלאומית אין אליו היענות באוכלוסייה. אנחנו לא מרימים ידיים אבל אם להודות באמת, האמצעים שלנו כיום להצליח הם מאוד מוגבלים".

 

הדו"ח האמריקני, שעורר אתמול הדים בעולם כולו, ניתח מידע משנת 2000 בנושא גורמי התמותה המובילים בארה"ב והסיבות שהביאו להם – שהן בנות מניעה. סיבות המוות המובילות בארה"ב, כפי שנרשמו בשנת 2000, בסדר יורד, הן: מחלות לב, סרטן, שבץ מוחי ומחלות כלי דם אחרות, פגיעות לא מכוונות, סוכרת, שפעת ודלקות ריאה, מחלת האלצהיימר, מחלות כליה ולחץ דם.

 

בדומה לעישון, השמנת יתר ואורח חיים נטול פעילות גופנית מעלים את הסיכון לשלושה גורמי תמותה עיקריים: מחלות לב, סרטן ומחלות של כלי הדם בהן שבץ מוחי. השילוב הקטלני בין השניים מעלה את הסבירות גם להתפתחות מחלת הסוכרת, שמוגדרת כיום כגורם התמותה השישי בשכיחותו בארה"ב.

 

הסיבות להשמנה הן רבות. בין השאר, היא נובעת מאכילה בלתי מבוקרת, חוסר פעילות גופנית, גנטיקה של השמנה, עלייה בגיל, גמילה מעישון והריונות. סיבוכים נוספים שלה הם שומנים בדם, בריחת סידן ונדודי שינה.

 

המחקר האמריקני מגלה, כי במהלך העשור האחרון עלה באופן משמעותי מספרם של האמריקנים השמנים, שמתו כתוצאה ממחלות הקשורות בשומן העודף שלהם. אם בשנות ה-90 עמד מספר מקרי המוות כתוצאה משומן יתר בארה"ב על 300 אלף בשנה "בלבד", שהם 14 אחוז מסך מקרי המוות השנתיים, הרי שכיום הוא עומד על 400 אלף מקרים – עלייה של 25 אחוז.

 

"אם המצב יימשך, השומן יגבר על הטבק כגורם התמותה מספר 1 בארה"ב", התנבאה אתמול ד"ר ג'ולי גרברדינג. "אנחנו מתייחסים להשמנה כמחלה כרונית וחייבים להפוך אותה למטרה מספר 1 שלנו במאבק לשמירת בריאות הציבור".

 

בתגובה לפרסום הממצאים הקשים, הודיע אתמול משרד הבריאות האמריקני כי בכוונתו לצאת במסע פרסום הומוריסטי, שימחיש לציבור את סכנות ההשמנה וחוסר הפעילות הגופנית.

 

נתפסים כחסרי כוח רצון

 

במשך שנים לא עקב משרד הבריאות הישראלי באופן קבוע אחר מצב ההשמנה של האוכלוסייה. לפני ארבע שנים נערך סקר מצב הבריאות והתזונה הלאומי הראשון, שגילה ממצאים מדאיגים: 62 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מעודף משקל. כמעט שני שלישים מהגברים במדגם סבלו מעודף משקל, לעומת כ-60 אחוז מהנשים.

 

עם הגיל, ניכרת מגמת עלייה באחוז הלוקים בהשמנה, הן בקרב נשים והם בקרב גברים. כשליש מהנדגמים היו בעלי יחס מותניים-ירכיים גבוה, המהווה סמן להשמנה באיזור הבטן. יותר ממחצית הנשים שהשתתפו במדגם סבלו מיחס גבוה כזה.

 

"צריך וחשוב לדעת: מדובר במחלה", אומר פרופ' ברק. "היא מקצרת את אורך החיים ופוגעת משמעותית באיכות החיים. מחקרים שנערכו בארצות-הברית ובאנגליה מצאו כי מצבם הסוציו-אקונומי של אנשים שמנים נמוך יותר משל אנשים במשקל תקין. ההישגיות שלהם נמוכה יותר, שנות ההשכלה פחותות, המשכורת הממוצעת של אנשים שמנים נמוכה יותר ועוד.

 

"גם האספקטים החברתיים והנפשיים של תופעת ההשמנה אינם קלים. העובדה שיש היום יותר אנשים שמנים באוכלוסייה לא מובילה בהכרח ליחס טוב יותר כלפי אנשים הסובלים מהשמנה. יש משרות שחסומות בפני אנשים שמנים, כיוון שמעסיקים מעדיפים להעסיק אנשים רזים.

 

"גם הציבור תופס אנשים שמנים כחסרי כוח רצון. מחקרים מצאו שאפילו רופאים מתייחסים לאנשים שמנים כאילו אין להם כוח רצון מספיק, ולכן לא יעמדו בטיפולים כאלו ואחרים. מדובר בסטיגמה שמתחילה כבר בגיל הגן".

 

פרופ' ברק חזר לפני כשנתיים מהתמחות בנושא תזונה קלינית בארצות-הברית. למרפאה שלו לטיפול בהשמנת יתר ב"בילינסון" מגיעים האנשים עם הסיבוכים הקשים של המחלה: דום נשימה בשינה, סוכרת בלתי-נשלטת, פגיעה במפרקים וכבד שומני. "גם בארץ, כמו בכל חברה מערבית, תופעת ההשמנה הולכת וגוברת", הוא אומר. "אני רואה את מגמת ההשמנה המתגברת בארץ כמדאיגה מאוד.

 

"בשנים האחרונות המצב החמיר עד כדי כך שבמרפאת הכבד ב'בילינסון' נאלצנו לפתוח מרפאה ספציפית, שמתעסקת אך ורק עם כבד שומני. השמנת יתר אינה מהווה בהכרח גזר-דין מוות, אלא אם מדובר באדם ששוקל מעל 200 קילוגרם, אבל המחלות השונות הכרוכות בהשמנה פוגעות מאוד באיכות החיים. אנשים שמגיעים למרפאה שלי, שמסת הגוף שלהם – שמבטאת השמנה – עוברת את הרמה הגבוהה ביותר, כבר מבינים שהם זקוקים לטיפול.

 

"במהלך עבודתי בארה"ב הגיע אלי לטיפול גבר בן 29 ששקל 290 ק"ג. מצבו היה כל-כך קשה, שאי-אפשר היה לנתח אותו, כיוון ששולחן המנתחים יכול היה להחזיק עד 250 קילוגרם בלבד. הוא הסתובב בכיסא גלגלים כיוון שלא יכול היה ללכת ונשם בעזרת בלון חמצן בלבד. הוא נפטר זמן קצר אחרי שהגיע בשל אי-ספיקת לב, לאחר שהלב שלו פשוט לא עמד במעמסה שהגוף הטיל עליו.

 

"בארץ עדיין לא ראיתי מקרים כל-כך קשים. למזלנו, התזונה היומית בישראל שונה מזו שבארה"ב. ישראלים אוכלים יותר פירות וירקות, וצורכים פחות בשר ושומנים רוויים. אבל אין ספק שבתחום הזה אנחנו מצויים במגמת החמרה.

 

"זו מגיפה שהולכת ומתפשטת, אבל ההיענות לטיפול בה נמוכה. היא דורשת התנתקות יום-יומית מהתשוקה למזון, עמידה בפיתויים ומאמץ עצום. הרבה אנשים לא יכולים לעמוד במחויבות הזו. אנשים לא הפנימו את העובדה שאם הכרס שלהם משתפלת, המשמעות היא שהם אנשים חולים. הם אומרים: 'לא נורא, יש לי כרס, אני נראה פחות טוב, אז נוסיף כמה חורים לחגורה'.

 

"אבל זה לא עניין של יופי, זאת בהחלט מחלה. ייתכן שבעתיד יפתחו תרופות לטיפול בהשמנה ובמחלות הנלוות לה. אבל בינתיים, לצערי, התחזית היא שהמצב רק ילך ויחמיר".

 

לומדים להכין ארוחה

 

מגמת ההשמנה העולמית, המחמירה כאמור עם הגיל, לא פסחה גם על קבוצות גיל צעירות יותר, ובראשן ילדים. על-פי ההערכות, כל ילד רביעי בישראל סובל ממשקל עודף. סגן נשיא האגודה הישראלית לסוכרת, ד"ר חוליו ויינשטיין, אמר לאחרונה בנושא זה: "ילדים אוכלים כי האוכל מרגיע. מאז גיל הינקות, כל פעם שתינוק בוכה, אמא שלו ממהרת לדחוף לו אוכל לפה.

 

"מאז ועד לגיל הזיקנה אנחנו נוטים לקשר באופן טבעי בין אוכל לתחושה של רוגע וביטחון. אני מקווה שעוד כמה שנים אנשים יבינו סוף-סוף שאוכל הוא בעצם האויב שלנו, כשהוא ניתן בכמויות גדולות ובעיתוי תכוף מדי, ושהם צריכים לאכול כדי לחיות ולא ההיפך".

 

"כשמדובר בילדים, אפילו לא צריך להסתכל על המספרים אלא די פשוט ללכת ברחוב", אומר פרופ' ניר ברק. "הילדים היום שמנים בהרבה מהילדים לפני 10 שנים. במקרה כזה הסכנה חמורה יותר, כיוון שברוב המקרים ילד שמן יגדל להיות מבוגר שמן".

 

על-מנת לטפל בבעיה מהשורש, יזם משרד הבריאות לפני שנתיים בשיתוף עם משרד החינוך תוכנית מיוחדת לתלמידי כיתות א' ו-ב' הנקראת "תפור עלי". התוכנית מופעלת כיום ב-400 בתי ספר ברחבי הארץ. "העיקרון שהנחה אותנו לא היה לדבר עם ילדים על הצורך לרזות אלא לחנך אותם לתזונה נכונה, להכיר את סוגי המזון השונים, מאיזה מזון יש להישמר וכדומה", אומרת חווה אלטמן, דיאטנית ארצית לבריאות הציבור בשירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות.

 

לצורך כך הוכנה ערכת לימוד מיוחדת שכוללת גם משחקי מחשב, משחקי שולחן ורעיונות להפעלת הכיתה. "כל מערך כזה הוא בסיס למספר שיעורים, במסגרתם הילדים לומדים גם להכין ארוחה בריאה בעצמם", אומרת אלטמן. "הוחלט לפנות דווקא לילדים בגילים האלו, כיוון שההשפעה על חינוך בגיל צעיר גדולה יתר ונמשכת זמן ארוך יותר. חשוב להעלות את המודעות של הילדים, שידעו שיש מידע על תזונה נכונה וידעו איך למצוא אותו גם כשיתבגרו".

 

החל מהשנה מופעל פיילוט מיוחד של התוכנית גם לילדי הגנים בתל-אביב, ובמשרד הבריאות מקווים כי החל מהשנה הבאה תופעל בגני הילדים התוכנית הקבועה.

 

טיפים לתזונה נכונה

 

אכלו גבינות רזות, שתו הרבה מים צחי כנען, דיאטן קליני, מומחה להרזיה של "מכבי" שירותי בריאות, ממליץ כיצד לשמור על תזונה נכונה:

 

  1. מומלץ לאכול 5-7 מנות פירות וירקות בכל יום יחד עם הקליפה. הם עשירים במים, במינרלים ובוויטמינים נוגדי חימצון למניעת מחלות לב.
  2. רצוי לאכול 50 גרם אגוזים מדי יום (אגוזי מלך, פקאן, שקדים, פיסטוקים, בוטנים) התורמים לבריאות טובה ולהפחתת הסיכון למחלות לב.
  3. להשתדל לאכול דגנים מלאים כגון לחם מחיטה מלאה, אורז מלא וקטניות (שעועית לבנה, גרגרי חומוס, פול וכו') ופחות דגנים "ריקים" (לחם לבן, פסטה, פתיתים).
  4. מומלץ לאכול 3 פעמים בשבוע דגים. עדיף לאכול דגים מבושלים או מאודים מאשר דגים שטוגנו.
  5. יש להימנע ממזונות עשירים בשומן רווי כגון חמאה, בשר בקר ואברים פנימיים, ובמיוחד ממזונות העשירים במרגרינה כמו בורקסים, עוגות ועוגיות.
  6. מומלץ לשתות 6 כוסות מים בעונת החורף ו-10 כוסות מים בעונת הקיץ. רצוי לשתות מים או סודה ולא מיצים ממותקים.
  7. מומלץ לבצע פעילות גופנית בת 200 דקות בשבוע. ישנה חשיבות לזמן הכולל מבחינה בריאותית ופחות חשיבות לעוצמת הפעילות.
  8. יש להגדיל את צריכת השומן מסוג חד בלתי-רווי כגון שמן זית, אבוקדו ואגוזים.
  9. יש לאכול מוצרי חלב עד 5 אחוזים ויוגורט מסוג "ביו" העשירים בחיידקים ש"טובים" לבריאות.
  10. הקפידו על ארוחות מגוונות ומסודרות. אין לדלג על אף ארוחה, במיוחד לא על ארוחת הבוקר. אין צורך לאכול רק כש"מורעבים".

פורסם לראשונה 11/03/2004 15:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שמנים. המצב לא מעודד
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מומלצים