שתף קטע נבחר

"בגילוי 'סדנה' אין כל חידוש מהפכני"

"לגילוי יש חשיבות בעיקר לגבי אנשים שרוצים להיכנס להיסטוריה כמי שגילו כוכבי לכת, ורוצים להשיג תקציבים נוספים", מסביר ד"ר נוח ברוש, אסטרונום ומנהל מצפה הכוכבים בת"א. "לדעתי, עכשיו יגברו הקולות להוצאתו של פלוטו מרשימת כוכבי הלכת, כך שהמספר יצטמצם ולא יגדל"

"בגילוי עליו עשויה סוכנות החלל האמריקנית להכריז היום, אין כל חידוש מהפכני", כך אומר ד"ר נוח ברוש, מנהל מצפה הכוכבים של אוניברסיטת תל-אביב וחוקר בתחום האסטרונומיה. "כיוון שהגילוי לא התפרסם עדיין, אני יכול רק לנחש שהם יתייחסו לגילוי של עצם חללי הנמצא בתוך חגורת קוייפר, מעבר למסלולו של פלוטו סביב השמש. מדובר בסך הכל בעצם אחד מיני רבים", אמר ברוש בשיחה עם כתב ynet.

 

לפרוייקט מיוחד של ynet בנושא גילוי ה"סדנה", לחצו כאן.

 

"לפני כחודש", מסביר ברוש, "התגלה גוף חללי הנמצא במרחק של פי 40 ממרחק כדור הארץ מהשמש, בערך 10 מיליארד קילומטרים. מדובר בגוף גדול למדי, בגודל של 1,500 או 2,000 קילומטר - אך עדיין קטן יותר מפלוטו".

 

מהאופן שבו אתה אומר את הדברים, ניתן להבין שלא מדובר בגילוי בעל משמעות כפי שניתן היה להבין מהדרמטיות שבה הודיעה נאס"א על הדברים.

 

"לגילוי יש משמעות בעיקר לגבי אנשים שחושבים שצריך להגדיל את מספר כוכבי-הלכת משום שכך הם נכנסים להיסטוריה כמגלי כוכבי-לכת. בסך הכל", אומר ברוש, "זה עוד גוף אחד מיני רבים מסוגו הנמצאים באזור של פלוטו. אין בכך חידוש מהפכני".

 

לפני כחודש הודיעה נאס"א על גילויו של גוף חללי שכונה "פלנטואיד", "חצי כוכב לכת", במערכת השמש. לדברי ברוש, הקביעה מהו כוכב-לכת מורכבת מאוד ואינה חד-משמעית. "קשה להגיד מה זה כוכב לכת ומה לא. לפני שנתיים היה ויכוח בשאלה האם ניתן לקרוא לפלוטו כוכב לכת. יש הרבה מאוד אנשים, ואני ביניהם, שלא חושבים שאפשר לקרוא לפלטו כוכב לכת. הוא חלק ממשפחה גדולה של גופים מעבר לפלוטו שמכילים כמות גדולה מאוד של קרח. פלוטו הוא אמנם הגדול ביותר שידוע עד כה, אך הוא בסך הכל חבר באותה המשפחה".

 

"בסך הכל, אני מציע שלא להתחיל ולמכור מגרשים על כוכב הלכת החדש, משום שהכל בנוי מקרח", אמר ברוש. "החברים האלה (שהודיעו על הגילוי) חייבים לגלות כוכבי לכת - משום שאז הם יכולים להגיע לתורמים ולבקש עוד עשרה מיליון דולר. הלוואי על הצוות הישראלי גילוי כזה, אולי נצליח פעם אחרת", הוסיף.

 

מי מאשר את הקביעה שאכן מדובר בכוכב לכת?

 

"מי שצריך לקבוע כאלה דברים זה האיגוד הבינלאומי לאסטרונומיה שמאגד את כל האסטרונומים הפעילים, בסך הכל חברים בארגון כ-7000 או 8000 אסטרונומים, מתחומי מחקר שונים. במסגרת האיגוד, פועלת ועדה שממונה על שמות, מיונים ודברים מהסוג הזה. זה הגוף הרשמי היחיד שיכול לקבוע מה יהיה השם של כוכב הלכת וכיוצ"ב".

 

וכיצד בוחרים את שמו של כוכב הלכת?

 

"למגלה הגוף יש זכות לקרוא לגוף בשם כרצונו - אך הדבר כרוך באישורה של הוועדה. במקרה והעצם שהתגלה הוא אכן כוכב לכת, ישנם כללים מסוימים לגבי השם שאפשר לתת לו. אני לא יכול לתת לכוכב לכת שאני מגלה את השם של הכלב שלי, לדוגמה".

 

"בדרך כלל", אומר ברוש, "השמות הניתנים לכוכבי הלכת מגיעים מהמיתולוגיה היוונית או הרומית. לירחים של כוכבי לכת נוטים לתת שמות מיתולוגיים, הקשורים לשמות של כוכב הלכת עצמו. אי אפשר לתת שמות של פוליטיקאים ומצביאים אף פעם, ולא ניתן לקרוא לכוכבי הלכת על שמם של אנשים שעדיין בחיים".

 

הגילוי החדש מעלה שאלה נוקבת לגבי "זכותו" של פלוטו להשתייך לרשימת כוכבי הלכת.

 

"כאמור, יש משפחה של גופי קרח בגדלים שונים הנמצאת מעבר לנפטון. פלוטו הוא האב טיפוס של המשפחה הזו. במקרה של פלוטו אמנם מדובר בגוף שמכיל כמות גדולה מאוד של קרח, ויש לו ירח גדול, אבל ייתכן שיש עוד כאלה, ולמעשה יכול להיות שיש כאלה יותר גדולים מפלוטו הנמצאים במסלול רחוק יותר מן השמש ולכן טרם התגלו".

 

" בטוח שיש כאלה נוספים - רק שהם קטנים. פלוטו הוא הגדול במשפחה הזו (הידוע לנו), השאלה אם צריך לעשות אותו כיוצא מן הכלל או שהוא בעצם שייך למשפחה. פלוטו ויתר העצמים שהתגלו עד כה שונים מאוד מכוכבי הלכת הענקיים בסוף מערכת השמש. במבנהו והרכבו, פלוטו דומה לעצמים שבחגורת קוייפר - תקרא לו אסטרואיד גדול, תקרא לו קרחון חללי - אבל לא כוכב לכת".

 

"אפשר לקרוא לו כוכב לכת קטן, אבל אז צריך להבין שיש הרבה כאלה. כמו בחגורת האסטרואידים בין מאדים לצדק, שבה אף אחד לא חושב לקרוא לעצם החללי ל"קרס" בשם כוכב לכת, למרות גודלו".

 

אז כיצד יחליטו האם מדובר בכוכב לכת חדש?

 

"לדעתי בכנס הבא של האיגוד הבינלאומי לאסטרונומיה, שייערך בעוד כשנתיים או שלוש שנים, יהיו רבים שיקומו ויגידו שפלוטו הוא לא כוכב לכת ויבקשו להוציא אותו מהרשימה. האמריקנים גילו את כוכב הלכת, והם יתנגדו לדרישה הזו. צריך לזכור שפלוטו הוא למעשה כוכב הלכת היחיד שהאמריקאים גילו, האחרים התגלו על ידי האירופים או שהיו ידועים למין האנושי משחר ההיסטוריה, וסביר להניח שהם לא יסכימו לוותר על הגילוי, למרות שכנראה לא באמת מדובר בכוכב לכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כוכב הלכת לכת סדנה
צילום: רויטרס
מומלצים