שתף קטע נבחר

מי מאושר?

סקר שנערך במימון הממשל האמריקני השווה בין אנשים שטענו שהם "מאוד מאושרים" לכאלה שהגדירו עצמם כ"לא מאושרים". אחד ההיבטים בסקר עסק בעניין שיווקי - האם צריכה של שירותים וחפצים שאנחנו רוכשים עשויה להשפיע על מידת האושר שלנו? לא בטוח

תאמינו או לא, יש ענף בפסיכולוגיה שעוסק בחקר האושר. החוקרים הללו מנסים להבין באמצעות כלים מדעיים, מה זה אושר, מה גורם אושר, למה הוא מביא ועוד מיני שאלות חשובות שכאלה.

 

בסיסית, התפתחו שתי גישות די סותרות בנושא מהות האושר ולעת עתה אין הכרעה ברורה ביניהן. האחת, אומרת שהאושר הוא התייחסות קבועה לחיים של אנשים מסוימים שהגשש החיוור בשעתם אולי היו מכנים "בלתי עציבים". להיות מאושר, גורסת הגישה, זו תכונת אישיות או (אופטימי יותר) ראיה שאדם מסגל לעצמו. הגישה השניה אומרת שהאושר הוא תוצאה של נסיבות חיצוניות. יש מצבים שעושים לנו טוב, שבהם אנחנו מאושרים. אחד ההיבטים הבולטים של הוויכוח היסודי בין שתי גישות אלה הוא סוגיית העושר. האם עושר מביא אושר? היבט אחר קשור לנושא מדור זה, לנושא השיווקי. האם צריכה של שירותים וחפצים שאנחנו רוכשים עשויה להשפיע על מידת האושר שלנו?

 

כדי לשפוך אור על סוגיות אלה, ניתחה לאחרונה חברת הייעוץ קופרניקוס מימצאים מה- General Social Survey (GSS), הסקר הדו-שנתי במימון הממשל האמריקני שנערך מאז 1972. זהו סקר מקיף הכולל ראיונות פנים-אל-פנים אשר נערך ב- 48 ממדינות ארה"ב בקרב מדגם מייצג של האוכלוסיה. אנשי קופרניקוס ביקשו להשוות שתי קבוצות מרואיינים, כאלה שטענו שהם "מאוד מאושרים" וכאלה שטענו שהם "לא מאושרים". כך שהמדד לאושר בו השתמשו אנשי קופרניקוס הוא פשוט, עדות המרואיין עצמו, גם אם בעייתי. למה בעייתי? כיוון שאם האושר הוא מצב רגשי מסוים, הרי ש"מידת האושר" היא שיפוט. ניקח אנלוגיה. עוצמת כאב מסוימת יכולה להיתפס כ "מאוד כואב" על ידי אדם אחד וכ"כואב אבל לא נורא" על ידי אדם אחר. כל זה בהנחה שיש בכלל מצב רגשי מסוים שאפשר לכנות בשם אושר. אבל בואו נעבור למסקנות.

 

המאושרים הם בעלי הכנסה גבוהה יותר מהלא-מאושרים. למעשה, ההכנסה הממוצעת שלהם גבוהה בכ- 26%. הם גם מרוצים יותר ממצבם הפיננסי, כמעט פי 1.5 מהלא-מאושרים (פער גבוה יותר מהפער בהכנסה ממש). המאושרים חוו אבטלה פחות מלא-מאושרים. 29% לעומת 42%. כשלושה רבעים מהמאושרים מעידים שרמת החיים שלהם גבוהה יותר מזו של הוריהם, לעומת שני שלישים מהלא-מאושרים.

 

המאושרים הם משכילים יותר, אם כי הפער בין הממוצעים הוא שנת לימוד אחת בלבד. המאושרים מוצאים שהחיים מלהיבים (84%) יותר מהלא-מאושרים (68%). המאושרים מאמינים בעצמם יותר מהלא מאושרים. 26% מתוכם מאמינים שדברים טובים או רעים קורים להם בגלל מזל או מקרה מוצלח ולא בזכות מעשיהם, לעומת 42% מהלא-מאושרים.

 

המאושרים מאמינים יותר באלוהים ובסדר החברתי ומנהלים אורח חיים נורמטיבי. הם דתיים פי שניים מהלא-מאושרים. רבים יותר מתוכם נשואים - 65% לעומת 40%. רבים יותר מתוכם נותנים אמון בממשל האמריקני - 40% לעומת 27%.

 

וכאן אנחנו מגיעים למאפיינים מפתיעים (ואולי לא) של המאושרים. הם שמרניים יותר, כך מסתבר, בכל מובן. יש ביניהם יותר רפובליקנים פעילים (39%) מאשר בקרב הלא-מאושרים (25%). הם די פריקים של ביטחון וצבא. לרבים יותר מתוכם (47% לעומת 38%) יש נשק בבית. הם גם מאמינים שהממשל צריך להוציא יותר על הגנה (53% מול 42%) ופחות על תרבות (34% מול 45%). רבים יותר מהם מתנגדים למין לפני הנישואין (46% לעומת 23%) ולשימוש חוקי במריחואנה (18% בעד, לעומת 36%). 38% מהמאושרים מאמינים שתפקיד הגבר לדאוג לפרנסה ותפקיד האשה לטפל בבית ובילדים, למול 23% מהלא-מאושרים. רק 19% מתוכם תומכים באפליה מתקנת לעומת 29% מהלא-מאושרים.

 

אז מה אנחנו לומדים מזה? האם נוכל להסיק שעושר בכל זאת מביא אושר וכך גם נסיבות חיצוניות אחרות כמו תעסוקה וחיי נישואין ואולי גם דירה נאה וכלים נאים כמאמר חז"ל? האם נוכל לומר שאם נאמין באלוהים וננקוט בגישות שמרניות (כלומר, נהיה מרוצים מהדרך שבה דברים מתנהלים והתנהלו) ונהיה שוחרי ביטחון אשר מעורים יותר במרקם החברתי – זה יהפוך אותנו למאושרים יותר?

 

לא פשוט. כיוון הקשר הסיבתי בניתוחים הסטטיסטיים הללו הוא תמיד לא ברור. באותה מידה ניתן לטעון שאנשים מאושרים מטבעם, נוטים להיות מרוצים יותר מהקיים, פחות מהפכניים, יותר הולכים בתלם ולכן הם גם מתוגמלים יותר בשכר וביציבות תעסוקתית ומשפחתית.

 

ועוד דבר: ההבדלים הללו בין הקבוצות, גם כשהם גדולים למדי 20-25%, הם סטטיסטים. הם לא אומרים הרבה על הפרט ויש מסתבר לא מעט פרטים שאינם משקפים את התמונה הרחבה.

 

ד"ר דן הרמן הוא מנכ"ל הרמן – יועצים אסטרטגיים ( What's Next? ) ושותף בפרסום אליקים-רגב. באינטרנט: www.danherman.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים