שתף קטע נבחר

האם המיתוסים על פירוק השומנים באמת נכונים?

לקחנו 13 עצות מקובלות של דיאטות פופולריות והעמדנו אותן במבחן הביקורת הנוקבת: מה באמת עובד? מתי חייבים לציית? מה אומרות ההמלצות החדשות על הטיפים הישנים? הקרב על הקלוריות: מבחן המציאות

שיטות דיאטה שונות מפרסמות רשימות ארוכות של המלצות "עשה" ו"אל תעשה", הנראות, לפחות לחלק מאיתנו, מוזרות, קיצוניות, לעיתים, סותרות המלצות אחרות או מעוררות תמיהה: למה התכוון המחבר? מה ההיגיון שעומד מאחורי ההמלצה?

 

ובכל זאת, בכל דיאטה, גם המוזרה ביותר, אפשר למצוא משהו, עיקרון אחד שאפשר לאמץ לטובת הדרך וההצלחה. פעמים רבות העיקרון "עובד" ולא מהסיבה אותה ציינו המליצים, אלא מסיבות אחרות הקשורות בהתאמת הדיאטה באופן ספציפי: לנו, לאורח החיים שלנו, לאופיינו, לתרבות האכילה, לטעמים האהובים עלינו ובעיקר לאמונתנו.

 

לפניכם מקבץ הנחיות פופולריות שמקורן בשיטות דיאטה שונות, כוונת המחבר (החשיבה שעומדת מאחורי ההמלצה) ודעתנו, לאחר שבחנו באיזו מידה ההמלצות מבוססות על מחקר מדעי, אינן מסכנות בריאותנו, הגיוניות לביצוע, ו"עובדות בפועל". בשורה התחתונה: לגבי כל הדיאטות באשר הן, תרומתן להרזייה נובעת בראש ובראשונה בזכות יצירת מאזן אנרגיה שלילי, כלומר, פחות קלוריות. כל שאר ההנחיות עוזרות לנו לשרוד בדרך להרזייה. כדאי להזכיר רק שבתהליכי הרזייה ההתמדה היא העיקר ולא ההצטיינות הנקודתית.

 

הימנעו משתייה במהלך הארוחה, ובאופן כללי - שתו רק כשאתם צמאים

 

הכוונה: שתיית מים "מדללת" את מיצי העיכול ומעודדת את קצב התרוקנות הקיבה.

הביקורת: אין ביסוס מדעי לכך ששתיית מים במהלך ארוחה מדללת מיצי עיכול ולכן פוגעת בתהליך עיכול תקין. שתייה מספקת של כ-8 כוסות מים ליום (לאנשים שאינם עוסקים בספורט אינטנסיבי על בסיס יומי) חשובה לבריאות טובה (לתפקוד תקין של מערכת העיכול, למניעת היווצרות אבני כליה ועוד). בדיאטת הרזייה השתייה דווקא בארוחה, או ממש לפניה, תורמת לתחושת שובע.

 

בשלבים מסוימים בדיאטה אסור לאכול אפילו קצה של בטטה או תפו"א (פחמימות) אבל בהחלט מותר לאכול כבש שמנמן (חלבונים ושומנים)

 

הכוונה:

- בדיאטה דלה בפחמימות רמות האינסולין המופרשות לדם בעקבות ארוחה נמוכות יותר, ולכן התיאבון מופחת וגם אחסון השומן.

- הפחמימות משמשות מקור אנרגיה לגופנו. כאשר אנו לא מספקים לגופנו פחמימות, גופנו מפרק רקמת שומן כמקור אנרגיה חליפי.

- ובנוסף, אכילת שומן גורמת לתחושת שובע.

 

הביקורת: לא הוכח במחקר רפואי מבוקר כי בטווח ארוך יש לדיאטת החלבונים יתרון על פני דיאטות אחרות. בנוסף, אנו מסכימים עם ארגוני בריאות הטוענים כי גרסה זו של דיאטת החלבונים עשירה מדי בשומן רווי ובכולסטרול, דלה בדגנים (פחמימות), ירקות ופירות, ולכן חסרה בוויטמינים ומינרלים וסיבים תזונתיים.

 

אולם, חשוב להדגיש כי דיאטה עשירה בחלבונים ודלה בפחמימות ובשומנים יכולה לתרום לתהליך ההרזייה בנקודות משבר: לאחר ירידה גדולה במשקל, כאשר המחוג על הסקלה אינו זז, ודקה לפני ההסתערות על המקרר (מתסכול) כדאי לקבל החלטה אמיצה בנוגע לשבוע חלבונים. לסובלים מרמות גבוהות של אינסולין בדם יתכן מאוד כי הדיאטה הדלה בפחמימות תצליח לעזור. אמנם מקורה של הירידה במשקל תהיה בעיקר בנוזלים, אבל יהיה די בכך כדי להמריץ אותנו להמשיך קדימה, גם אם בשבוע שלאחר מכן תופיע שוב האטה.

 

הערה: דיאטה כזו אסורה לאנשים שאינם בריאים, לנשים הרות או מיניקות, לילדים ונוער, לספורטאים ולמבוגרים מעל גיל 65. היא מותרת לאנשים בריאים בלבד ולפרק זמן קצר. לנשים לא כדאי להתמודד עם דיאטת חלבונים בשבוע שלפני קבלת המחזור החודשי.

 

אין לאכול ארוחות ביניים בין הארוחות, מומלץ להסתפק ב-2-3 ארוחות גדולות

 

הכוונה: אכילת ארוחות קטנות לעיתים קרובות משבשת את איתותי הרעב הטבעיים של הגוף, וגורמת לכך שתהיו רעבים כל הזמן.

הביקורת: בעיקר בדיאטה, מומלץ להקפיד לאכול כל כמה שעות. ארוחות קטנות כל כמה שעות תורמות לרמות נמוכות יותר של ההורמון אינסולין בדם ולכן לתיאבון מופחת ולנטייה נמוכה יותר לאגירת שומן. אם נדלג על ארוחה, ההשפעות ההורמונליות החיוביות המושגות לאחר הארוחה יפחתו.

 

השומן הוא אוייב הדיאטה. חיוני שהמזון הנבחר לא יכיל שומן

 

הכוונה: אין להוסיף אפילו שמן צמחי לסלט: דיאטה כמעט ללא שומן בריאה הרבה יותר. כאשר נוציא מתפריטנו את השומן המכיל הרבה קלוריות (9 קלוריות לגרם) תישאר מכסה גדולה של קלוריות לטובת הרבה מזון עשיר בחלבונים ופחמימות. בנוסף, בדיאטה, על מנת לבנות חומצות שומן "חיוניות" הגוף מסתפק ב-5 אחוז שומן מסך הקלוריות (בהשוואה לקצת פחות מ-30 אחוז המומלצים על-ידי ארגוני בריאות) ואם נאכל הרבה מזון צמחי נשיג את מעט השומן הזה.

הביקורת: שומן אינו מילת גנאי ובבחירה נכונה, בכמויות מוגבלות, הוא נחוץ לתפקוד תקין של גופנו. השומן מסייע לעיכול תקין של קבוצת ויטמינים וחומרים נוספים. חשוב להקפיד מדי יום על צריכה מינימלית של חומצות שומן חד בלתי רוויות (בשמן הזית ובאבוקדו, למשל) התורמות גם לשיפור רמות הכולסטרול הטוב. בנוסף, ארוחה המכילה גם שומן משביעה יותר, משום שהשומן מאוד משמעותי בהשפעתו על הורמונים המאותתים למוח על מצב של שובע.

 

מותר לאכול מנת בשר ומותר לאכול תפו"א, אולם לא באותה ארוחה

 

הכוונה: אלה מזונות המתעכלים בקצב ובדרך שונה, ושילובם בארוחה אחת יפגע בתהליך עיכול תקין וכתוצאה מכך יעודד אגירת שומן.

הביקורת: העיקרון לקוח מתוך דיאטה המתבססת על צירופי מזון שונים, והוא שגוי, כי המזונות השלמים שאנו אוכלים אינם טהורים: תפו"א ולחם וקטניות, הנחשבים למזונות פחמימתיים, מכילים גם כמות לא מבוטלת של חלבון. הירידה במשקל המושגת על-פי שיטה זו נובעת מגירעון קלורי ולא מצירוף כזה או אחר. ארוחת צהריים המכילה מנת בשר וירקות, במקום אותה מנת בשר בתוספת תפו"א או צ'יפס, מכילה הרבה פחות קלוריות.

 

לא מומלץ לצרוך בדיאטת הרזייה קפאין (קפה, תה ומשקאות קלים)

 

הכוונה: קפאין גורם לקיבה לייצר עודף חומצה וכתוצאה מכך להגביר את התיאבון. בנוסף, הקפאין גורם לאיבוד נוזלים. אם שתיתם כוס קפה, אין להחשיבה ככוס נוזלים.

הביקורת: אכן, צריכת קפאין מוגזמת גורמת להפרעות בעיכול, עלייה ברמות הכולסטרול, עליית הדופק ולחץ הדם, ולכן היא בעייתית לחולי לב, למשל. אולם, הקפאין הוא משתן עדין (כאשר שותים כוס קפה בכל זאת חלק מהנוזלים אינו מופרש בשתן מייד) הקפאין גם תורם לדיכוי התיאבון ועליית המטבוליזם. שתיית קפה לפני פעילות גופנית, תעלה את הדופק ואת קצב חילוף החומרים במהלך הפעילות ולאחריה, כלומר, גופנו "ישרוף" יותר קלוריות.

 

הישקלו מדי יום

 

הכוונה: השקילה היומית מהווה היזון חוזר להתקדמותכם בתהליך ההרזייה ובנוסף, "תזכיר" לכם מדי יום מהי המטרה וכמה חשוב לחתור אליה.

הביקורת: שקילה על בסיס יומי בדרך-כלל אינה מעודדת, אלא מתסכלת. לא ניתן לראות מדי יום שינויים משמעותייים במשקל, ומי שמשקיע את מיטב המאמצים עלול להתאכזב ולהרפות מאחיזתו בתהליך ההרזייה.

 

אכלו כמעט כל מה שאתם רוצים, אבל בכמויות קטנות: מלאו את הצלחת לכדי מחצית בלבד

 

הכוונה: בדרך זו תתרגלו לאכול מעט בכל ארוחה, ממזון שאתם אוהבים, תצרכו פחות קלוריות ותרדו במשקלכם.

הביקורת: זו שיטה שתגרום לכם תסכול, חוסר סיפוק ותחושת חסך שתוביל מהר מאוד לסופה של הדיאטה. בחיי היומיום כדאי לבחור דווקא במנות גדולות ומשביעות המכילות את אותם ערכים קלוריים כמו המנה הקטנה מדי של המזון האהוב עלינו.

 

הגבילו ככל האפשר צריכת נתרן (מרכיב במלח) בדיאטה

 

הכוונה: הנתרן שבמלח מפריע להרזייה.

הביקורת: אכילת מזון עשיר בנתרן עלולה לגרום לאצירת נוזלים ועלייה במשקל, אולם אינה תורמת להשמנה. בנוסף, תוספת של מעט נתרן למזון משפרת את טעמו ולכך חשיבות רבה כאשר התפריט היומי שלנו מתבסס על אוכל דיאטטי העלול להיות פחות טעים. אם אינכם סובלים מלחץ דם גבוה, מבצקות (מסיבות רפואיות שונות) או אם לא הונחיתם אחרת על-ידי רופאכם, אכלו מזון המכיל מלח בצורה מתונה ובהתאם לטעמכם.

 

השתדלו לא לאכול לחם, תפו"א, פסטה ואורז, או הגבילו אכילתם לארוחה אחת בלבד

 

הכוונה: לחם, תפו"א, פסטה ואורז מכילים הרבה פחמימות. ובקיצור, גם כאן מסתתרת הפילוסופיה של דיאטות ה"אנטי-פחמימה" (כמו בסעיף 2).

הביקורת: השתדלו לאכול הרבה לחם ("קל") ופזרו את פרוסות הלחם על פני שעות היום. לאכילת פחמימות עשירות בסיבים השפעה רגשית ופסיכולוגית טובה, תוך הפחתת תחושת רעב וגם דיכאון. אכילת פחמימות מעודדת במוח ייצור מוגבר של סרוטונין. רמות גבוהות יחסית של סרוטונין במוח מעודדות תחושת שובע, ריכוז, רגיעה, מצב-רוח טוב ושינה טובה.

 

קחו 60 דקות ביום לארוחת "כיף" גדולה המכילה את כל תאוותיכם

 

הכוונה: גם אמירה זו מקורה בבית היוצר המגביל פחמימות. יחד עם זאת, על-פי יוצרי השיטה, לאחר שהגבלנו את תכולת הפחמימות בשאר הארוחות מותר פעם ביום להתענג, והעונג נובע מאכילת מזונות שאנו אוהבים, שאינם דיאטטיים ומכילים גם פחמימות. עיקרון זה תקף כל עוד הארוחה נאכלת במסגרת זמן מוגבלת של כשעה. מאחר ורוב היום אנו אוכלים מעט מאוד פחמימות, גופנו "רגיל" להפריש מעט אינסולין לדם לאחר ארוחה.

 

אם נתחום את ארוחת הכיף בשעה, עדיין גופנו יפריש לדם את אותה כמות מוגבלת של אינסולין. אולם אם נאריך את הארוחה מעבר לשעה, גופנו יספיק "לזהות" את החריגה בכמות הפחמימה ויפריש לדם כמות נוספת של אינסולין. עודף אינסולין בדם תורם לתחושת רעב ומעודד הפיכת עודפי הסוכרים לשומן נאגר.

 

הביקורת: יש הקלה מסוימת בידיעה כי כל ההקרבה במשך רוב שעות היום – תשתלם בלילה. ובכל זאת, כדאי לדעתנו להקפיד שארוחת ה"כיף" תהיה מבוקרת ולא תכיל יותר מדי שומן רווי וכולסטרול, משום שבכל דיאטה המטרה היא לשנות לתמיד, ללמוד לאכול נכון ולא רק לרדת במשקל.

 

הימנעו כמעט לחלוטין מאכילת ירקות (בעיקר כתומים אדומים) ופירות

 

הכוונה: על-פי דיאטות ה"אנטי-פחמימות" המקדשות חלבונים ובדרך-כלל גם שומנים, ברוב הירקות הכתומים-אדומים יש כמות לא מבוטלת של פחמימות.

הביקורת: הרבו באכילת ירקות ופירות המכילים הרבה ויטמינים ומינרלים שונים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. הירקות והפירות תורמים לתחושת שובע וסיפוק בדיאטה. בדיאטת הרזייה איכלו ירקות באופן חופשי ו-2-3 מנות פירות ליום. למעשה, אחד הטיפים הטובים ביותר נוגע להמלצה לפתוח כל ארוחה בסלט ירקות גדול. ארגוני בריאות שונים ממליצים על צריכה של לפחות 5 מנות ירקות ופירות ביום.

 

אלכוהול - מחוץ לתחום

 

הכוונה: אלכוהול מגביר את התיאבון.

הביקורת: מחקרים עדכניים מצביעים על כך שיש יתרון בריאותי בשתיית כוסית יין (בעיקר אדום יבש) ליום. בחנו את עצמכם: אם כוסית היין חשובה לכם, ונראה לכם כי בארוחה בה אתם שותים אלכוהול אתם אוכלים יותר, נסו לשלב את שתיית האלכוהול עם שתיית מים. כלומר, שתו לסרוגין, אלכוהול ומים. ההחלטה בידכם.

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית (MSC).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
להישקל מדי יום? לא חובה
צילום: סי די בנק
צילום: עטא עוויסאת
יין מחוץ לתחום? לא בהכרח
צילום: עטא עוויסאת
הפרזה במלח מעודדת השמנה?
ד"ר רק שאלה
מומלצים