שתף קטע נבחר

דיון ח"כים בליכוד: איך נאבקים בהתנתקות

השרים לנדאו, שרנסקי וח"כים נוספים התכנסו לדיון: איך משכנעים את חברי הליכוד להתנגד להתנתקות. וגם: מה הם התסריטים של השר שלום, שכבר הביע התנגדות לתוכנית ומה קורה עם נתניהו. לקראת הכרעה

צעד אחר צעד, יום אחר יום, מתכוננים הצדדים המנהלים את הקמפיינים לקראת משאל מתפקדי הליכוד ליום המכריע. היום התכנסו בלשכתו של השר עוזי לנדאו בתל אביב כמה מחברי הכנסת של הליכוד המתנגדים לתוכנית ההתנתקות, לישיבת צוות ראשונה ומשמעותית מבחינתם.

 

 

בוועידת הליכוד השבוע הצהיר ראש הממשלה, כי החלטת המתפקדים "תחייב את כל החברים ואני בראשם". אולם היום ידונו בלשכת השר לנדאו חברי כנסת רבים מהליכוד, בהם אהוד יתום, גלעד ארדן, גילה גמליאל, נעמי בלומנטל, יולי אדלשטיין, השר נתן שרנסקי וח"כים נוספים, בדרכים הנחוצות כדי להקים את הפלטפורמה שעליה יתבסס הקמפיין כולו.

 

חבר הכנסת מיכאל גורלובסקי הודיע כי לא יוכל להשתתף בפגישה אולם הביע את תמיכתו במהלכים, ובאשר לח"כ דוד לוי, שהביע התנגדות חריפה לתוכנית ההתנתקות - עדיין לא ברור אם הוא יגיע.

 

לפי שעה נראה כי אף אחד מהפוליטיקאים המעורבים לא יעמוד בראש המטה שיוקם, על מנת לא להעניק את התחושה כי מדובר במאבק אישי או פוליטי של מי מהם. מקורביו של השר לנדאו הבהירו כי על אף שהישיבה תתקיים במשרדו של השר, "לא מדובר במרוץ אישי של עוזי".

 

איך מקימים עמותה נגד התנתקות?

 

בישיבת הצוות יוצגו נושאים כמו הקמת המטה, איושו במתנדבים, דרכי הפעולה האפשריות וכן, יהיה ניסיון לקבוע מי יעמוד בראש המטה. לפי שעה, נראה כי הכוונה היא להקים צוות היגוי שיורכב מאישים רבים ובהם חברי הכנסת והשרים, ולהעמיד בראשו אדם בעל ניסיון בניהול קמפיינים פוליטיים, שתחתיו יפעלו אנשי לוגיסטיקה, סוקרים ופעילים שיהיו אחראים על איסוף תרומות. בשל מגבלות תקציביות, לא נראה כי יושכרו שירותיו של אסטרטג פוליטי מקצועי.

 

מאז ישיבת ועידת הליכוד ביום שני, נפגש השר לנדאו עם יועצים משפטיים, כדי לבחון כיצד ניתן יהיה לאסוף כסף לקמפיין נגד ההתנתקות, האם באמצעות הקמת עמותה או שמא בדרכים אחרות. אתמול נערך אצל לנדאו כנס בהשתתפות 12 פעילי שטח בליכוד, ובימים הקרובים צפויים להתקיים כנסים נוספים מסוג הזה.

 

במקביל, ייעשה ניסיון לגייס למאבק גם אנשי אקדמיה המזוהים עם הימין, דוגמת חוג הפרופסורים לחוסן לאומי, וכן דמויות ציבוריות המתנגדות לתוכנית ההתנתקות. "רוצים שיהיו כמה שיותר אנשים", אומרים המתנגדים, "כדי שלא יהיה מצב שרק פוליטיקאים ואנשי שטח בליכוד יסבירו את מסוכנות התוכנית". בקרב המתנגדים מבינים גם כי משימתם לא תהיה קלה, שכן לדבריהם "התקשורת היא לצד ראש הממשלה ונצטרך להילחם".

 

התסריטים של סילבן

 

בתוך כך, לאחר שבסביבתו של השר בנימין נתניהו הבהירו כבר בעבר כי הוא לא יעמוד בראש המתנגדים לתוכנית, וכי הוא לא מתכוון להוביל מאבק נגד ראש הממשלה, הרי שבליכוד עדיין מחכים לראות כיצד ינהג שר החוץ, סילבן שלום. שלום הביע ביום ראשון את התנגדותו לתוכנית, אולם סירב לתקוף את שרון בפומבי. "צריך להמתין כדי לראות מה יהיה בהמשך", אמר שר החוץ לכאלף פעילים שגדשו את אולמי רסיטל בתל אביב.

 

השר שלום קיים בימים האחרונים התייעצויות עם מקורביו באשר לדרך לפיה הוא צריך לנהוג. העצות שהוא קיבל היו מנוגדות: חלק קראו לו לצאת למאבק חזיתי בראש הממשלה ובתוכנית ההתנקות, ואחרים דווקא ייעצו לו לעמוד מהצד, ורק להביע את דעתו, כפי שעשה עד כה.

 

לרשותו של סילבן שלום לפחות שני תסריטים, שמהם הוא יצטרך לבחור באחד: תסריט אקטיבי ותסריט פסיבי. אם יבחר באקטיבי, הרי ששר החוץ ייאלץ לצאת במתקפה חזיתית משמעותית נגד תוכנית ההתנתקות. במקרה כזה, אם דרכו נדחית על ידי מתפקדי הליכוד, הרי שהוא ייאלץ להתפטר, סיטואציה לא רצויה מבחינתו.

 

התסריט הפסיבי אומר כי שלום מביע את דעתו בפומבי, אולם אינו מוביל התנגדות ועומד כצופה מן הצד. למעשה, הוא נוהג כמו נתניהו.

 

לפי שעה שר החוץ טרם קיבל החלטה סופית, אולם ההערכה היא כי בסופו של דבר יבחר לעמוד מהצד ולא להוביל מתקפה חזיתית נגד אריאל שרון ותוכניתו. אחרי הכל, הוא לא באמת רוצה לעזוב את הממשלה ואת משרד החוץ.

 

ומה קורה עם נתניהו?

 

כפי שזה נראה כעת, לא זאת בלבד שהשר בנימין נתניהו לא מתכוון לעמוד בראש המתנגדים, כפי שהוא כבר הבהיר, אלא שמבחינתו, לו היה יכול להיעלם לחלוטין בחודשיים שלושה הקרובים, זה היה אידאלי.

 

נתניהו יעדיף, כפי שזה נראה, להתחפר בשלוש העמדות אותן הציג בישיבת שרי הליכוד לפני כשבועיים, ולא יוסיף. לא בעד, ולא נגד. לצידו של השר עוזי לנדאו אף אחד לא יוכל למצוא את שר האוצר. 


פורסם לראשונה 01/04/2004 23:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
השר לנדאו. "לא מדובר במאבק אישי"
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: איי פי
שלום. התסריט הפסיבי והאקטיבי
צילום: איי פי
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו. לו יכול - היה נעלם
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים