שתף קטע נבחר

צה"ל נערך לנסיגה - וליום שאחרי

כלפי חוץ משדר הצבא "עסקים כרגיל". אך בחדרי הדיונים, מפקדיו נערכים ליום פקודה. איך יתנהגו המפונים ומה יעשו ארגוני הטרור? האם ייבנו מוצבים חדשים עוד לפני הפינוי? כיצד ייפרסו הכוחות ביום שאחרי? מי יטפל בקסאמים וב"פצצות מתקתקות"? אלה רק חלק מהשאלות שמעסיקות את ראשי הצבא, שמבהירים: נוכל לעמוד בלוח הזמנים של שרון

קציני צה"ל בכלל, ובאוגדת עזה בפרט, נזהרים כמו מאש כשהם שומעים את צמד המילים "תוכנית התנתקות". הם נעים בחוסר נוחות, זורקים כמה מילות נימוס שאין זה מתפקידם לדבר על כך, ורק מדגישים את הפעילות המבצעית העניפה שנעשית ברצועת עזה. גם הרמטכ"ל, שכבר נכווה בעקבות התבטאויות בפורומים שונים, מעדיף לומר שכרגע, אין עדיין תוכנית מסודרת, ואת מה שיש לו לומר - הוא אומר למי שצריך לשמוע.

 

אך למרות השתיקה העמומה, רמיזותיו של רב-אלוף יעלון, כמו גם דבריו של אלוף פיקוד הדרום דן הראל לפני מספר שבועות, בטקס החלפת מפקד אוגדת עזה, על כך שתוכנית ההתנתקות הופכת את המצב "למורכב, מסובך ואתגרי יותר", אינן אמירות שווא. הן מעידות על העובדה שגם בצה"ל הבלבול רב. ואם כלפי חוץ הקצינים הבכירים שומרים את דעותיהם האישיות לעצמם, בחדרי הדיונים - האווירה מעט סוערת יותר.

 

כלפי חוץ משדר צה"ל "עסקים כרגיל". רק אמש הועבר קרוואן למגורים לתוך אחד מבסיסי צה"ל ברצועה, דרך מעבר כיסופים. "זה נוהל רגיל", מיהרו להסביר בצבא, ואולי אף לרמוז בכך שבשטח אין כרגע כל שינוי.

 

אז בשטח, אולי, לא נראים עדיין דחפורים, או כל שינוי מבני אחר. אבל על רקע "פסגת ההתנתקות" בוושינגטון, בצה"ל מתחילים לחשוב על הצעד הבא. לוחות זמנים מסודרים עדיין אין, וגם המקומות המדויקים שיפונו לוטים עדיין בערפל. עם זאת, בכירים בצה"ל מדגישים כי אם שרון יקבע שעד 2005 העניין מאחורינו - לצה"ל לא תהיה בעיה לפעול במסגרת זמנים זאת.

 

לאט ובזול, או מהר ויקר

 

השאלה המרכזית היא, כמובן, כיצד ינהגו התושבים המפונים. האם צפוים עימותים סוערים נוסח ימית, או שהרוב המכריע ייעתר לקבלת הפיצוי החומרי? גם התנהגות ארגוני הטרור השונים, שינסו להציג את הנסיגה כהישגם האישי, מטרידה את מפקדי צה"ל.       

 

את הנסיגה בפועל ניתן לבצע בשתי דרכים עיקריות: האיטית והזולה יותר - פינוי בשני שלבים, תחילה התושבים ורק לאחר מכן המוצבים. ברצועה פזורים מאות בסיסים, מוצבים ועמדות (פילבוקסים), וכן פזורים אמצעים טכנולוגיים שונים.

 

במסגרת אפשרות זו, יוכל צה"ל להשתמש בחומר הגלם שפורק מהמוצבים שהיו ברצועה לבנייתם של מוצבים חדשים, מעבר לגדר ההיקפית. רק כאשר המוצבים החדשים ייבנו ויושלמו, ייצאו הטנקים והנגמ"שים מתוך הרצועה, ובכך למעשה יושלם המבצע.

 

הדרך השנייה היא מהירה יותר, אך כרוכה בהוצאה כלכלית גבוהה: בעוד צה"ל מפנה את המתנחלים, הוא בונה מוצבים חדשים לאורך הגדר. רק לאחר מכן מפונים גם המוצבים מתוך הרצועה, וכך נותר חומר גלם רב שאינו מנוצל.

 

היום שאחרי: מה עם הקסאמים?

 

גורלו של ציר "פילדלפי" הדרומי עדיין אינו ברור. בשלב זה יישאר צה"ל פרוס לאורכו, בעקבות דרישת מערכת הביטחון. אולם ראש הממשלה, שהעדיף לפנות את הציר כבר עתה, רמז שאפשר שהציר יפונה בעתיד הקרוב. עדיין לא ברור אם מצרים תסכים לקחת אחריות על הציר, ולסכל הברחת אמצעי לחימה דרכו.

 

דבר נוסף שיש לקחת בחשבון, הוא כיצד בדיוק ייפרסו הכוחות לאורך הגדר, לאחר הפינוי. חטיבת גבעתי על ארבעת גדודיה, שנמצאת כיום בתוך הרצועה, תיפרס מחדש לאורך הגדר, ולכל כוח תוקצה גיזרה חדשה.

 

סוגיה נוספת שטעונה בירור, היא מי יקבל את האחריות לשטח, לאחר הפינוי? מיהו הגורם שיטפל במקרי "פצצה מתקתקת"? מי ישמיד את מחסני הקסאמים? ומי בכלל יבטיח שהאזור, שרק אתמול צה"ל שלט בו, לא יהיה מלא מחר במוקשים ובמטענים, שיקשו על צה"ל גישה אליו.

 

בצה"ל ממתינים להוראות הדרג המדיני, כדי לצקת תוכן למבצע הפינוי המורכב. לפי הצהרותיו האחרונות של ראש הממשלה, עד סוף 2005 - המהלך כבר יהיה מאחורינו.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נכווה. יעלון
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: דובר צה"ל
מסובך ואתגרי. האלוף הראל
צילום: דובר צה"ל
צילום: איי פי
פריסה חדשה לאורך הציר
צילום: איי פי
צילום רויטרס
מי יטפל בקסאמים?
צילום רויטרס
מומלצים