שתף קטע נבחר

לקראת המנגל: בשר על האש עלול לסרטן

על פי מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, אכילת בשר עשוי על גחלים עלול לגרום לסרטן. גם מוצרים משומרים, מעושנים או כבושים מכילים חומרים הידועים כמסרטנים. מומלץ: להימנע מהחלק השרוף, ולבחור בירקות טריים. עצות בריאות לחג

עם ישראל אוהב לכבוש כל פיסת דשא ביום העצמאות, לטובת המנגל הלאומי, אלא שרבים אינם יודעים כי התפריט הזה עלול להיות מסוכן. האגודה למלחמה בסרטן מזהירה לקראת החגיגה על האש כי בשר על גחלים, חמוצים, ואף צ'יפס מכילים חומרים רבים מסרטנים, וכי צריכתם עלולה להיות מסוכנת.

 

על פי מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, בתהליך שריפת המזון על הלהבות עלולים להיווצר חומרים מסרטנים, דוגמת "אמינים הטרוציקליים" הגורמים לשינוי בחומר התורשתי בתאי הגוף, ולהיווצרות כמות רבה של תאי סרטן וגרורות סרטניות.

 

מחקרים נוספים הוכיחו כי אכילת מאכלים משומרים, מעושנים, כבושים ומומלחים, מכילים ניטרטים – חומרים המגבירים את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים. לאחרונה פורסם גם כי שמן הטיגון מכיל אף הוא חומרים מסרטנים. רשויות הבריאות בארצות הברית כבר שוקלות להוסיף תווית אזהרה בדוכני מימכר טוגנים.

 

עדיין לא ברור איזו כמות של מזונות הנצרכים בארוחת המנגל עלולה לגרום לתחילתו של התהליך הסרטני. אולם למשנה זהירות, ממליצים באגודה למלחמה בסרטן להקפיד על הכללים הבאים:

 

  • הכינו את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו, ולא בתוך להבות האש הגלויה אשר גורמות ליצירת החומרים המסרטנים.
  • במידה והבשר נחרך, כלומר נשרף והפך לשחור, זרקו אותו.
  • המעיטו באכילת מאכלים משומרים, מעושנים, כבושים ומומלחים.
  • המעיטו באכילת מאכלים מטוגנים כמו צ'יפס, אשר בתום תהליך הטיגון מכיל חומרים העשויים לגרום לסרטן.
  • הימנעו מחשיפה לשמש, והשתלדו להשתמש בנדיבות בקרם הגנה בעל מקדם הגנה של 15 ומעלה.
  • אל תעשנו ליד הילדים ובני המשפחה. גם כששוהים באוויר הפתוח קיימת חשיפה לעישון פסיבי שסכנותיו ידועות.
  • אם אתם צורכים אלכוהול, אל תגזימו: צריכה מרובה של אלכוהול עשויה גם היא לגרום לסרטן.
  • צריכה של ירקות ופירות, המכילים סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרליים, היא תוספת נהדרת למזון, ואף בריאה: מחקרים רבים הוכיחו כי בכוחם של הסיבים למנוע סרטן.

 

וכדי לסייע לג'ינס להיסגר בצאת החג, ממליצה הדיאטנית אולגה רז על מספר טיפים, שימנעו עלייה במשקל:

  • קנו בשר רזה כמו חזה עוף, שיפודי פרגיות או הודו. אם בכל זאת חפצתם בבקר, העדיפו סינטה או פילה.
  • כדאי להימנע מסוגי בשר שמנים, כמו אנטרקוט, צלעות, כבש, כבד, קבב, המבורגר וכדומה. 
  • לאכול ירקות ללא הגבלה, גם טריים, גם על האש (מאוד טעים) ובכל צורה אחרת. 
  • להגביל את כמות הפיתות: אם ממש אי אפשר להתאפק, פיתה אחת תספיק, ומי שיכול לוותר - תוותרו. מס' הקלוריות בפיתה - 200. 
  • לא לשכוח לשתות הרבה שתייה ללא סוכר, כמו מים ומשקאות דיאט.
  • הימנעו ככל האפשר מאכילת מתוקים. 

 

חג שמח!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
מנגל. זרקו את החלק השרוף
צילום: רוני שיצר
ד"ר רק שאלה
מומלצים