שתף קטע נבחר

דיון חירום במועצת הביטחון על המצב במזה"ת

מדינות ערב דרשו לכנס את הדיון כדי לגנות את ישראל בשל ההתנקשות ברנטיסי, ולדון בשינוי המדיניות של ארה"ב באזור. כ-40 דוברים גינו את ישראל ורק ארה"ב, שהודיעה כי תטיל וטו על החלטת גינוי, עמדה לצד ישראל. שגריר ארה"ב נגרופונטה, אגב, מסיים את דרכו באו"ם - ועובר לעיראק

ההסלמה במזרח-התיכון שוב עוברת למוסדות האו"ם בניו-יורק: מועצת הביטחון התכנסה הלילה (יום ג') לדיון חירום, בעקבות ההתנקשות במנהיג החמאס רנטיסי ולאור תוצאות "פסגת ההתנתקות" בוושינגטון.

 

הדיון התקיים לבקשת גוש המדינות הערביות, שזעם על ההתנקשות - ומנסה להשיג גינוי במועצת הביטחון. בעולם הערבי שורר זעם רב גם בעקבות "הצהרת בוש", שכללה הכרה מרומזת בגושי ההתיישבות בשטחים ובצורך בוויתור על זכות השיבה.  

 

השגריר הפלסטיני באו"ם, נאסר אל-קידווה, אמר במהלך הדיון כי העובדה שבעבר לא גינתה מועצת הביטחון את ההתנקשויות שביצעה ישראל, היא שעודדה את ישראל להרוג את ראשי החמאס.

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, הסביר כי ההתנקשות ברנטיסי היתה "צעד הגנתי הכרחי למניעת פיגועים כנגד אזרחים חפים מפשע". לדבריו, "לו ההנהגה הפלסטינית הנוכחית היתה שותף אמיתי לשלום, צעדים הגנתיים כמו אלו שנכפה על ישראל לנקוט - לא היו נדרשים".

 

כולם גינו - מלבד ארה"ב

 

לבד מגילרמן ואל-קידווה התייחסו בדיון כ-40 דוברים להתנקשות ישראל ברנטיסי. כולם, למעט סגן השגריר האמריקני, ג'ון קאנינגהאם, דיברו בגנות ישראל.

 

עבדאללה באלי, שגריר אלג'יריה באו"ם, הציג בתום הדיון טיוטה להצעת החלטה המגנה את ההתנקשות ו"כל פעולה אלימה של ישראל בשטחי הרשות הפלסטינית, הנוגדת את החוק הבינלאומי". ההצבעה על הצעת ההחלטה תתקיים ככל הנראה הערב.

 

גם אם תזכה הצעת ההחלטה לגינוי ברוב בקרב 15 חברות המועצה, לא צפוי להיות לכך כל תוקף - לאור וטו אמריקני, שוודאי יוטל גם הפעם. קאנינגגהאם עצמו אמר בדיון כי ארה"ב צפויה להטיל וטו. לפני שלושה שבועות הטילה וושינגטון וטו על הצעת החלטה דומה, שביקשה לגנות את ישראל בעקבות ההתנקשות בשייח' יאסין.

 

11 מדינות הצביעו אז בעד ההצעה, בהן הנשיאה הזמנית צרפת, רוסיה, סין, פקיסטן, ספרד, אלג'יריה, בנין, ברזיל והפיליפינים. בריטניה, גרמניה ורומניה נמנעו. ארה"ב נימקה אז את הווטו בכך שהצעת גוש המדינות הערביות לא כללה גינוי גם לפיגועים שיזם והוציא לפועל ארגון החמאס, בראשו עמד יאסין.

 

אגב, נשיא ארצות הברית בוש הודיע היום על מינויו של השגריר האמריקני באו"ם, ג'ון נגרופונטה, לשגריר ארה"ב בעיראק. בוש חלק שבחים לנסיונו ויכולותיו של השגריר בן ה-64. לא נמסר מי יחליף את נגרופונטה בתפקידו באו"ם.


פורסם לראשונה 20/04/2004 00:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון (צילום ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הנציג הפלסטיני, נאסר אל קידווה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מהאו"ם לעיראק. נגרופונטה
צילום: רויטרס
מומלצים