שתף קטע נבחר

מצבה בצורת סימן שאלה לזכר הטירון שמת אחרי טרטור

הוריו של אהוד שניאור ז"ל, חייל "דובדבן" שמת לאחר "טרטור" במתקן אדם בספטמבר 2002, הציבו במקום מצבה מיוחדת לזכרו - לאחר שקיבלו היתר לכך מן הצבא. הם לא הורשו להציב ליד שלט עם הכיתוב: "לזכר חייל חדור מוטיבציה שהיה מוכן להשקיע מעצמו עד אין קץ - ולא שם לב למגבלות גופו"

שולה ויעקב שניאור, הוריו של אהוד ז"ל, בחרו בדרך מיוחדת להנצחת זכרו של בנם: ערב יום הזיכרון הם הציבו מצבה בצורת סימן שאלה במקום בו נפל ומת: בסיס הטירונים "מתקן אדם". "זהו סימן שאלה לכל ההתנהלות החריגה שהובילה למותו של בני", הסביר ל-ynet האב השכול. שלט שביקשו ההורים להציב ליד הספסל, לא אושר על ידי צה"ל.

 

פרשת מותו של החייל אהוד שניאור ז"ל, חייל יחידת דובדבן שנפטר באוגוסט 2002 לאחר "טירטור" במהלך אימון במתקן אדם, היתה אחת הקשות ביותר בצה"ל וחשפה נורמות פסולות שהובילו לצעדים קשים נגד קצינים בכירים.

 

לפני כחודשיים הוגשו בבית הדין של מפקדת זרוע היבשה כתבי אישום נגד שני מ"כים. אחד מהם הואשם בגרימת מוות ברשלנות וחברו בהתעללות. הדיון המשפטי לא היה סוף הפרשה עבור ההורים השכולים והם החליטו להנציח את זכרו של אהוד.

 

"לפני שנה וחצי התחלנו במאבק להקים מצבה מיוחדת במקום בו נפל הבן", סיפר יעקב, אביו של אהוד. "זה היה מאבק לא קל להשיג את כל האישורים ממשרד הביטחון ומצה"ל. התקדמנו כל פעם קצת והיו פעמים של נסיגות. האישורים לספסל היו מלווים בהרבה אכזבות ובעוגמת נפש".

 

המכשולים בהם נתקל יעקב היו בגלל אופי הספסל שביקש להקים. הוא התעקש כי הספסל יהיה בצורת סימן שאלה ולידו יוצב שלט.

 

"סימן השאלה צריך לתאר את כל השאלות הפתוחות בפרשה הקשה הזאת. מהדרג הנמוך ביותר של המפקדים עד לגבוה ביותר. הוא גם צריך להזהיר מפני הישנות תופעות שכאלה. כתבי האישום שהוגשו בשבוע שעבר לא מספקים מבחינתי. זה רק פסיק קטן ממכלול האשמים בפרשה".

 

לאחר שיחות רבות שניהל שניאור עם גורמי משרד הביטחון וקצינים בכירים בצבא, ביניהם ראש אגף כוח אדם, האלוף גיל רגב, ומפקד זרוע היבשה, האלוף יפתח רון-טל, קיבל את האישור להקים את הספסל.

 

בשבוע שעבר הגיע יעקב בעצמו למתקן אדם יחד עם מספר חברים שעסקו בעבודה. "מדובר בספסל שדומה לזה שהקמנו בכרמיאל, אבל הפעם מדובר באבן פירית ובמבנה מהודר יותר. בסופו של דבר הספסל שאושר לי אינו לאות הנצחה אלא לקידום הבטיחות באימונים ובשיחות שהיו לי עם מפקדים בבסיס הבטיחו כי יביאו את החיילים לספסל, יעבירו להם תדרוכים בנושא בטיחות ויזכירו להם את האירוע בו מצא בני את מותו".

 

בעוד מספר שבועות תיחנך האנדרטה היוצאת דופן באופן רשמי בטקס שיתקיים במקום, אבל עד אז מתכוון שניאור להילחם גם על הצבת השלט במקום. נוסח השלט שהציע:

 

"לזיכרו של חייל חדור מוטיבציה שהיה מוכן להשקיע מעצמו עד אין קץ על מנת להמשיך את המסלול במסגרת היחידה המובחרת - ולא שם לב למגבלות גופו!

לזיכרו של חייל שמפקדיו ראו את המטרה שממול אך לא הנמיכו לראות את מצוקות החייל תחת-אפם!

לזכרו של חייל שאנשי הבריאות, באשר הם, שתפקידם לדאוג לבריאותו של החייל ולא להאציל אחריות זו על מפקדיו או על החייל עצמו!

שנזכור וננצור ומי יתן ולא עוד"

 

לדבריו, בצה"ל ובמשרד הביטחון לא מוכנים לאשר את הצבת שלט זה במקום, אך הוא לא מתכוון לוותר על מנת להשיג את מטרתו.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה, כי "פקודות הצבא אוסרות על יחידות צה"ל לנקוט בפעולות להנצחה פרטית של חללי צה"ל. העיקרון העומד מאחורי איסור ההנצחה הפרטית, הוא השוויון בין חללי צה"ל. על צה"ל להקפיד כי זכרם של כל חלליו יונצח בצורה אחידה, ולא לסייע למצב בו משפחה, או אפילו יחידה, תורמים להנצחה פרטית של חלל מסוים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האנדרטה שנחנכה במתקן אדם
צילום: יעקב שניאור
אהוד שניאור ז"ל
צילום: יריב כץ
ההורים. "סימן השאלה מתאר את כל השאלות הפתוחות"
צילום: יריב כץ
מומלצים