שתף קטע נבחר

המשאל במגזר הערבי: אדישות במפלגה וגם אצל הבוחרים

במגזר הערבי מעריכים כי יהיה רוב לתוכנית ההתנתקות, למרות הטענות על על חוסר בתקציב להסעות, ועל השקעה מועטה מדי של המפלגה בקמפיין ועל אפליה מתמשכת כלפי המגזר. במקביל, טוענים שם כי המצב הכלכלי, יוביל לאחוזי הצבעה נמוכים

בניגוד לקמפיין הגדול והרועש המתנהל בקרב מתפקדי הליכוד בציבור הרחב, במגזר הערבי בולט בעיקר השקט.

 

הטלפון לא מפסיק לצלצל במשרדו של יוסף פארס, חבר מרכז בליכוד שתומך בתוכנית ההתנתקות. לאחר פרסום הסקרים הבוקר (ה') הוא מודאג ומתוח. לדבריו, "עד שלשום הייתי בטוח שתוכנית ההתנתקות תעבור ברוב אבל כעת יש סימן שאלה גדול מאוד. המתנגדים לתוכנית עובדים חזק, הם יבואו להצביע, אבל בצד שלנו, כל אחד יסמוך על האחרים. אם לא נחרוש בימים גורליים אלה, לא נצליח".

 

לדבריו, במגזר הערבי יש מאות חברי מרכז ליכוד שתומכים בתוכנית. "אבל לצערי הרב יש גם מתנגדים לתוכנית, למרות שזה נשמע לא הגיוני שערבי יתנגד לנסיגה מעזה. הם רוצים תשומת לב, רוצים שיבואו ויתחננו אליהם. הייתי לפני יומיים בישיבה בכפר עוספייה ואנשים אמרו שהם יצביעו נגד התוכנית כנקמה במישהו מחברי הסיעה הערבים שיצביע בעד. הם לא חושבים על התוכנית הגורלית הזו, וזה מקומם אותי. זה חלק מהמציאות המטורפת של מדינת ישראל שאנשים מצביעים נגד האינטרס שלהם. להצביע נגד התוכנית זה נגד מצפוננו. זה לא מתיישב עם המוסר, זו ההזדמנות ההיסטורית האחרונה שלנו לצאת משם".

 

פארס סיפר עוד שמתנחלים התקשרו אליו כדי לשכנע אותו להצביע נגד. "אמרתי להם שהם לא צריכים להיות בעזה, זה לא הבית שלהם, שיבואו לגור בגליל, אין להם מה לעשות בלב עזה".

 

הוא מותח ביקורת על דרך התנהלות הקמפיין במגזר הערבי. "לא נעשו סקרים, לא היתה עבודה כדי להביא גם את הערבים להצביע בעד".

 

"הרוב השפוי תומך בתוכנית"

 

הח"כ מג'לי והבה מהליכוד נשמע פחות מודאג. "יש 2,000 חברי מרכז ערבים ועוד 7,000 מהמגזר הדרוזי. הרוב השפוי תומך בתוכנית. מחר יש כנס גדול בעכו אליו מוזמנים כל פעילי המפלגה, במיוחד במגזר הדרוזי".

 

והבה מודה כי אין אותה התלהבות שהיתה בתקופת הבחירות הכלליות במפלגה, "אבל אין בעיה בגיוס מצביעים בעד התוכנית. מובן מאליו שאצלנו הרוב המכריע מאמין שטוב לצאת מעזה משום שזה משרת את התהליך המדיני".

 

עפוו ג'אנם, מנהל סניף הליכוד בכפר מג'אר בגליל, תומך בתוכנית אך טוען: "צריך להיות משאל שכולל את כל המדינה ולא רק חברי הליכוד. למה מפלגה אחת צריכה לקבוע את התוכנית?".

 

גם ג'אנם אומר כי ניכרת אדישות כלפי המגזר הערבי במפלגה. "אצלנו בכפר כ-70 אחוז מהמתפקדים לא קיבלו מכתבי הזמנה להצבעה בדואר לפי החוק, ואני ביניהם. במגזר היהודי, המפלגה טרחה ולכל חבר הגיע מכתב. אינני יודע אם זה נעשה בכוונה. חברי המפלגה בכפר אומרים לי שהם יודעים על ההצבעה רק מכלי התקשורת".

 

כמו כן ציין ג'אנם כי יהיה קשה להביא את המתפקדים הערבים להצביע, גם מסיבות כלכליות. "אין תקציב מטעם המפלגה להסעות. חלק מהאנשים לא יכולים לשאת בעלות לבד".

 

המתנגדים: לא שלום ולא ביטחון

 

נדאל אברהים מכפר סג'ור, אחד המתנגדים המובילים לתוכנית ההתנתקות במגזר הערבי, מסביר את הסיבה להתנגדות. "התוכנית לא תביא לא לשלום ולא לביטחון, בניגוד להבטחתו של ראש הממשלה בבחירות".

 

לדבריו, "שרון ויתר על הערבים ועל הדרוזים בתוך הליכוד. אנו חשים על בשרנו את האפליה וחוסר ההתייחסות אלינו כדרוזים. קיבלנו הרבה הבטחות שלא יושמו. הבטיחו לנו עזרה כלכלית. ולמה צריך לספח את כפר סג'ור לכפרים אחרים? ולא נשכח את חוסר ההתייחסות לחברי הכנסת הערבים בליכוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
פתקי ההצבעה לקראת המשאל
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
הקלפיות למשאל
צילום: תומריקו
מומלצים