שתף קטע נבחר
 

תורת השכנוע

על אף השליטה שהבטיחו לעצמם אנשי שרון בתקשורת באמצעות מינויים, ניצח מחנה המתנגדים במשאל. אם שאוחזת דרדק בזרועותיה משכנעת יותר מאוטובוס נודד

כל מערכה המתנהלת לפי האסטרטגיה בעבר – דינה נחרץ מראש לכישלון. תובנה זו, המוכרת לכל מצביא, נעלמה מעיניו של אריאל שרון לקראת משאל המתפקדים בליכוד.

 

ראש הממשלה על עוזריו ויועציו ביקשו גם הפעם לשחזר את ההצלחה בבחירות האחרונות לכנסת. כאז גם הפעם, הם ניהלו מערכה שנשענה לפחות על שני עקרונות: מסר מתומצת ועמום, ושימוש אינטנסיבי בתקשורת המונים. בנוסף, גם הפעם רווחה הקונספציה שדי לחזור על המסר העמום אין ספור פעמים – אז "שלום וביטחון", והפעם "תוכנית ההתנתקות" - כדי לשכנע את הציבור לתמוך בשרון.

 

המסר העמום נזקק לתקשורת אוהדת, ואמנם, אנשי שרון הקדימו והבטיחו שליטה בתקשורת ההמונים, ובעיקר בערוצי הרדיו והטלוויזיה ברשות השידור. אנשי לשכתו של ראש הממשלה דאגו מבעוד מועד למינויים "נוחים" בצמרת רשות השידור, לרבות מנכ"ל הרשות, היו"ר ומנהל הרדיו. אחד מחבריו הנאמנים של שרון מופיע מדי ערב שבת על המסך הקטן ובמהלך השבוע ברדיו ומדברר בנאמנות את ידידו. חברי מפלגה הוצבו בתפקידים בכירים ברשות השידור, והשר אהוד אולמרט אחראי על כל מערך השידור בישראל. כל זאת לקראת שעת מבחן.

 

אלא ששליטה ארוגנטית באמצעי השידור אינה מבטיחה השפעה על מוחותיהם של אנשים. בשונה מכלל הבוחרים, מתפקדי הליכוד הם ציבור קטן והומוגני יותר. דעותיו מגובשות למדי, ושקשה לשנותן במערכת בזק.

 

הסקרים האופטימיים בראשית המערכה, שהצביעו על יתרון לתומכי תוכנית ההתנתקות, התעלמו ממגמה ידועה וחוזרת על עצמה – השיבה הביתה. ככל שמתקרב יום ההכרעה, המצביעים שבים להעדפתם המקורית. שני המחנות ניצבו אפוא בפני משימות שונות: בעוד שהמתנגדים היו צריכים לחזק את עמדות המתפקדים, נדרשו ראש הממשלה ותומכיו לעמול ולשנות דעות מושרשות וספוגות בוורידיהם של חברי הליכוד.

 

קל יותר לחזק דעות רדומות וקיימות מאשר לשנות אותן. טקטיקה של תעמולה אמוציונלית תאמה להפליא לצורך זה, בייחוד באקלים גדוש יצרים ואמוציות. אם שאוחזת דרדק בזרועותיה ופונה לעזרה מעוררת תמיד אמפתיה, בין אם היא מבקשת סיוע כלשהו ובין אם היא מבקשת להסיח את הדעת מן ההקשר הקולוניאלי הרחב. אפילו "שילוט חי", שיטה שהתחבבה על תועמלנים מקצועיים, נראה הפעם אותנטי יותר, ולו רק משום שנערות ונערים הניפו כרזות וחילקו סטיקרים.

 

אם אמנם רוב המתפקדים בליכוד שייכים לציבור המסורתי, הרי שהם נוהגים להסתייע יותר בתקשורת בין-אישית – שיחות, מפגשים, ביקורים, תפילה בצוותא וכדומה. התועמלנים שניהלו מסע נגד תוכנית ההתנתקות היטיבו להבין זאת.

 

המתיישבים הרבו במגעים עם המתפקדים בליכוד, שוחחו עמם, וברוח הימים האחרונים, השתמשו בטקטיקה של "אישית-לוחצת", אחד-על-אחד. המחנה של שרון, לעומתם, בחר ב"שיטה האזורית": אוטובוס נודד ברחבי הארץ, שיטה אמריקנית ידועה אך מנכרת ומנוכרת לזירה המקומית. אמנם התקשורת הבין-אישית מורכבת ויקרה יותר מאשר הופעה בטלוויזיה או ראיון עיתונאי, אך היא גם יעילה יותר להשיג תוצאות של שכנוע.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים