שתף קטע נבחר

מנהיגי ערב גינו פגיעה באזרחים ישראלים ופלסטינים

מנהיגי מדינות הליגה הערבית שהתכנסו בטוניס קיבלו החלטה המגנה פגיעה ב"אזרחים באשר הם", נוסח המכוון לישראלים ופלסטינים. בנשימה אחת, גינו המנהיגים את פעילות ישראל בשטחים. המנהיגים התייחסו למחלוקות הפנימיות הקשות, וקראו לפתור אותן בדרכי שלום

סולידריות רעועה: מנהיגי הליגה הערבית שהתכנסו בטוניס אישרו אחר הצהריים (יום א') הצהרה משותפת לסיכום הפסגה, בה הם מגנים פגיעה ב"אזרחים באשר הם", נוסח מוקפד המתייחס לישראלים ופלסטינים כאחד.

 

בהצהרה נכתב: "המנהיגים מגנים את פעילות ישראל בשטחים, וכן פעילות המכוונת כלפי אזרחים ללא הבחנה". ההצהרה מגנה גם "פעולות המכוונות כלפי מנהיגים פלסטיניים וערביים, שמובילות לאלימות ואלימות שכנגד". המנהיגים הצהירו כי הם "סבורים שפעולות כאלה לא יובילו לשלום שהאזור זקוק לו".

 

מנהיגי ערב התחייבו גם לעשות כל מאמץ לגרום לישראל ליסוג מהאדמות הערביות שנכבשו ב-1967, וקראו "להקמת מדינה פלסטינית עצמאית ובירתה ירושלים".

 

ערב כינוס הפסגה בת היומיים רמז בכיר ערבי כי החלטת מנהיגי ערב תכלול גינוי של ההתנקשויות הישראליות במנהיגים פלסטינים, וגם גינוי של הפיגועים בהם נהרגים אזרחים, ישראלים ופלסטינים כאחד.

 
ועידת הליגה הערבית
חיוכים ומחלוקות. נשיאי מצרים וטוניסיה (צילום: איי.פי)

 

מנהיגי ערב הביעו בהצהרת הסיכום סולידריות עם סוריה נוכח הסנקציות הכלכליות שהטילה עליה ארה"ב, ומתחו ביקורת על כל ניסיון לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני תוך עקיפת החלטות האו"ם. היה זה רמז כלפי מכתב הכוונות שמסר נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש לראש הממשלה אריאל שרון, ובו התייחסות לזכות השיבה ולגושי התנחלויות.

 

בהקשר העיראקי, מנהיגי מדינות הליגה הערבית קראו להעניק לאו"ם תפקיד מרכזי ואפקטיבי, "על מנת לסיים את הכיבוש , ולהסדיר את שלבי העברת השלטון לעם העיראקי". הם גם גינו בחריפות את "הפשעים הבלתי אנושיים שביצעו חיילי הכיבוש נגד עצירים עיראקים", וקראו להעמיד לדין את האחראים להתעללויות.

 

עם זאת, הם לא קראו לסיום הכיבוש האמריקני בעיראק ולא הציבו תאריך יעד להחזרת הריבונות.

 

הצהרת סיכום מעורפלת

 

הפסגה הערבית התכנסה, לאחר שנדחתה בחודשיים, בצל מחלוקות קשות בין מנהיגי ערב. שמונה מנהיגים, רובם ממדינות המפרץ, כלל לא הגיעו לכינוס ובישיבת הפתיחה יצא מהאולם במחאה שליט לוב מועמר קדאפי.

 

בהצהרת הסיכום, שכותרתה "התחייבות להסכמה וסולידריות", התייחסו מנהיגי ערב לחילוקי הדעות הללו וקראו ל"פתרון מחלוקות בין-ערביות בדרכי שלום". כמו כן הביעו את "נחישות המנהיגים להמשיך בצעדים לכינון רפורמות פוליטיות וכלכליות, חברתיות וחינוכיות...לחזק את מעורבות הציבור, להבטיח חופש ביטוי וזכויות אדם וחיזוק למעמדן של הנשים".

 

המנהיגים התחייבו גם "להבטיח עתיד טוב יותר למדינות ערב ואזרחיהן, להימנע מהסתה, פילוג ומאבקים פנימיים. אנו מתחייבים בפני האל ובפני עמינו לפעול למעל מימוש מטרותינו...לחזק את הפוטנציאל הקולקטיבי שלנו כדי להגן על הריבונות והביטחון של השטחים הערביים".

 

בשונה מכינוסים קודמים של הליגה, לראשונה התחייבו מנהיגי המדינות הערביות - אם כי תוך שימוש בניסוח מעורפל שאינו יורד לפרטים -  ליישם את החלטות המוסד, החלטות שבעבר הוגדרו בלתי יעילות ובלתי ניתנות לאכיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
כינוס הליגה הערבית
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בצל מחלוקות
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
עזב בזעם. קדאפי
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
נכח בפסגה. אסד
צילום: איי פי
מומלצים