שתף קטע נבחר

אמנסטי: צה"ל הרג יותר מ-100 ילדים ב-2003

צה"ל ביצע בשנה החולפת פשעי מלחמה - כך קובע הדו"ח לשנת 2004 של ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל". הוא מציג נתונים קשים אודות פעולותיה של ישראל בשטחים, ומותח מנגד ביקורת על הרשות הפלסטינית על כך שהיא איננה פועלת כלל נגד מבצעי פיגועים. עוד בדו"ח: ביקורת חריפה על ארצות הברית שמתירה לעצמה כמעט הכל בשם "המלחמה בטרור", והמאבק בעונש המוות

"צה"ל הרג 600 פלסטינים, בהם יותר מ-100 ילדים. רובם נהרגו באופן בלתי חוקי - בירי, הפגזה והפצצה חסרי אחריות באזורי מגורים אזרחיים, בהתנקשויות ללא משפט ובעקבות שימוש מוגזם בכוח. ארגונים פלסטינים חמושים הרגו כ-200 ישראלים, לפחות 130 מתוכם אזרחים, בהם 21 ילדים, בפיגועי התאבדות ובמתקפות מכוונות אחרות".

 

זהו מאזן הדמים לשנת 2003 בין ישראל לפלסטינים, כפי שמציג הדו"ח של ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל", המתפרסם הלילה (ד'). הדו"ח כולל סיכומים אודות מצב זכויות האדם בכל רחבי העולם, ומקדיש פרקים נרחבים למצב בישראל ובשטחים.

 

הוא כולל האשמות חמורות נגד ממשלת ישראל ויחסה לפלסטינים, וקובע כי "צה"ל מבצע פשעי מלחמה". אולם בדו"ח מושמעת גם ביקורת נגד ראשי הרשות הפלסטינית ובראשם יאסר ערפאת, שלא עשו דבר למנוע פיגועים או ללכוד את האחראים להם.

 

לפני ימים אחדים פירסם הארגון דו"ח נוסף בו התייחס באופן ממוקד לפעילות הריסת הבתים על ידי צה"ל בשטחים ולסוגיית גדר ההפרדה. יממה קודם לכן פירסמה מחלקת המדינה האמריקנית דו"ח מטעמה שגם בו נמתחת ביקורת על ישראל בנושא הפרת זכויות אדם בשטחים. 


דו
דו"ח אמנסטי 2004

 

"צה"ל ביצע פשעי מלחמה"

 

הדו"ח הנוכחי כולל ביקורת חריפה על מערכת הביטחון וממשלת ישראל, על יחסן לאזרחים הפלסטינים בשטחים. הדו"ח קובע: "הפרות מסוימות שבוצעו בידי הצבא הישראלי היוו פשעי מלחמה, לרבות הרג בלתי חוקי, מניעת סיוע רפואי והטרדה של עובדים רפואיים, הריסה נרחבת וחסרת אחריות של רכוש, עינויים והשימוש ב"מגינים אנושיים".

 

הנתונים: "כ-600 פלסטינים, רובם לא חמושים ובכללם יותר מ-100 ילדים, נהרגו על ידי צה"ל. כ-90 פלסטינים נהרגו במהלך התנקשויות וחיסולים שהיוו הוצאות להורג בלי משפט, בהם יותר מ-50 עוברי אורח ובכללם 9 ילדים".

 

אחד המקרים המוזכרים בדו"ח הוא הירי שבוצע ב-25 ביוני אשתקד, על ידי מסוק קרב שפגע במונית בעזה. מהירי נהרגו נהג המונית וצעירה בת 19. מטרתם של המסוקים היתה מונית אחרת, שכלל לא נפגעה.  

 

אנשי אמנסטי מגנים את האופן שבו מפעילה ישראל את החוק בשטחים: "אלפי פלסטינים נעצרו על ידי הצבא הישראלי. רובם שוחררו מבלי שהוגש נגדם כתב אישום. מאות הואשמו בעבירות ביטחון נגד מדינת ישראל ולפחות 1,500 הוחזקו במעצר מינהלי ללא כתב אישום או משפט. המשפטים שהתנהלו בפני בתי דין צבאיים לא עמדו בסטנדרטים בינלאומיים. הצהרות על עינויים והתעללות של עצורים פלסטינים היו שכיחות, והחיילים הישראלים השתמשו בפלסטינים כב"מגנים אנושיים" במהלך מבצעים צבאיים".

 

עוד נכתב: "הגברת המגבלות על תנועתם של הפלסטינים על ידי הצבא הישראלי בשטחים הכבושים הובילה לרמות חסרות תקדים של עוני, אבטלה ובעיות בריאות. צה"ל הרס כמה מאות בתים פלסטינים, שטחים נרחבים של קרקע מעובדת ומאות נכסים מסחריים ואחרים".

 

הדו"ח מוסיף ומותח ביקורת על ההתנחלויות ועל בניית גדר ההפרדה: "מאות אלפי פלסטינים הוגבלו במובלעות, מנותקים מאדמותיהם ומהשירותים החיוניים הניתנים בערים ובכפרים השכנים. ישראל המשיכה בהתרחבות בלתי חוקית של התנחלויות, ובכך מנעה מהפלסטינים גישה למשאבים טבעיים, כגון קרקע ומים... מתנחלים ישראלים המשיכו לתקוף פלסטינים ולפגוע ברכושם. ברוב המקרים, ההתקפות לא נחקרו והאחראים לא הועמדו לדין".

 

אנשי אמנסטי מציינים את שמותיהם של פעילי תנועת הסולידריות הבינלאומית, רייצ'ל קורי, טום הורנדל ו בריאן אייברי. הראשונה נמחצה למוות על ידי דחפור של צה"ל ברפיח. שני האחרונים נורו בראשם על ידי חיילי צה"ל, הורנדל מת ואייברי נפצע אנושות. כמו כן מוזכר שמו של העיתונאי הבריטי ג'יימס מילר, שנורה למוות על ידי חיילים ברפיח.

 

"רוב החיילים הישראלים ואנשי כוחות הביטחון המשיכו ליהנות מחסינות מפני העמדה לדין", טוען הדו"ח. "חקירות, תביעות והרשעות בגין הפרות זכויות אדם היו נדירות. לפי טענות הצבא הישראלי, מאז תחילת האינתיפאדה בספטמבר 2000 הואשמו בעבירות 61 חיילים. ברוב אלפי המקרים של הרג בלתי חוקי והפרות בוטות אחרות של זכויות אדם - לא ידוע על חקירות שנוהלו בעניין".

 

הרשות הפלסטינית: אין חוק וסדר

 

הארגונים הפלסטינים הרגו בשנה החולפת כ-200 ישראלים, רובם (יותר מ-130) אזרחים ובהם 21 ילדים. כמחצית מהאזרחים נהרגו בפיגועי התאבדות, והשאר בפיגועי ירי. רוב האזרחים הישראלים נהרגו בשטחי מדינת ישראל, בעוד רוב החיילים (כ-70) נהרגו בשטחים. כמו כן צוינה העובדה שהפלסטינים ממשיכים לשגר טילים מרצועת עזה לעבר ערים בישראל, לרוב מבלי לגרום לפגיעות.

 

באמנסטי מציינים כי בעוד יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, ובכיריו אמנם גינו פיגועים וקראו להפסקתם, הרי שמעולם לא הועמדו לדין האחראים להם. "לא נערכו חקירות ולא ידוע על צעדים שננקטו על ידי הרשות הפלסטינית כדי למנוע מהארגונים הפלסטינים החמושים לבצע את הפיגועים", נכתב.

 

עם זאת, מציינים באמנסטי כי "הרס רוב התשתית של הרשות הפלסטינים על ידי צה"ל צמצם משמעותית את היכולת והרצון של הרשות להפעיל בקרה על הארגונים החמושים... התמוטטות הסדר הפנימי בכמה ערים בגדה המערבית וברצועת עזה יצרה מצב שבו לארגונים פלסטינים חמושים היתה כמעט יד חופשית לבצע הרג בלתי חוקי והתעללויות. לפחות 10 פלסטינים שנחשדו בשיתוף פעולה עם ישראל נהרגו על ידי אנשי הארגונים. הרשות הפלסטינית, באופן עקבי, לא חקרה את המקרים הללו ואיש מהאשמים לא הועמד לדין".

 

כמו כן מאוזכרת פגיעה של אנשי הארגונים הפלסטינים בעיתונאים ונציגי תקשורת, עקב "סיקור תקשורתי של המתחים הפנימיים ברשות שלא היה לטעמם".

 

ארה"ב: הכל מותר במלחמה בטרור?

 

בממשל בוש לא ממש יאהבו לקרוא את החלק בדו"ח העוסק בארצות הברית. "המלחמה בטרור בהנהגת ארצות הברית נמשכה תוך שימוש באמצעים חסרי פרופורציה, בלתי סבירים וחסרי הבחנה", קובע הדו"ח.

 


כוחות אמריקנים עיראק פלוג'ה
חיילים אמריקנים בעיראק: צילום: איי.אף.פי

 

ככלל, אנשי אמנסטי מביעים דאגה שתחת כותרת הגג של "מלחמה בטרור" מרשות לעצמן מדינות רבות פעולות ומעשים הפוגעים בזכויות אדם. "מדינות המשיכו לדון בחוקים 'נגד טרור', שהמשותף להם הן ההגדרות המעורפלות לעבירות החדשות, סמכויות גורפות להחזקת בני אדם ללא כתב אישום או משפט - לעתים על בסיס של ראיות סודיות, סעיפים המאפשרים מאסר ממושך בבידוד ועוד".

 

בארגון מותחים ביקורת על המשך המעצרים בבתי כלא כגון גוונטאנמו על אדמת קובה: "יותר מ-600 אזרחים זרים נשארו במעצר בלתי מוגבל ומתמשך, תחת פיקוח הצבא האמריקני מחוץ לאדמת ארה"ב, בלא כל אישום או משפט... רבים מהאמצעים שננקטו על ידי הרשויות האמריקנים בעקבות פיגועי ה-11 בספטמבר פגעו במסגרת העדינה של המשפט הבינלאומי".

 

בארגון מביעים חשש מהמשך הכיבוש האמריקני בעיראק: "עם התרבות מקרים של מעצרים שרירותיים וכליאה בתנאי בידוד, התעללות ושימוש מוגזם בכוח על ידי כוחות הכיבוש, קרא אמנסטי אינטרנשיונל למדינות הקואליציה לפעול בהתאם להתחייבויותיהן, כפי שעולה מהחוק ההומניטרי הבינלאומי".

 

המלחמה בעונש המוות

 

אמנסטי שב ומזכיר את מחויבותו להיאבק בעונש המוות ברחבי העולם: "בשנת 2003 הוצאו להורג לפחות 1,146 בני אדם ב-28 ארצות. על 2,756 לפחות נגזר עונש מוות ב-63 ארצות. המספרים האמיתיים גבוהים הרבה יותר".

 

"84% מכל ההוצאות להורג הידועות התרחשו בסין, איראן, וייטנאם - וארצות הברית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
ילדים פלסטינים. יותר מ-100 נהרגו
צילום איי פי
צילום: איי פי
הפיגוע בקו 14 בי-ם. הרשות לא עושה דבר
צילום: איי פי
צילום רפרודוקציה: רויטרס
רייצ'ל קורי. נדרסה למוות ברפיח
צילום רפרודוקציה: רויטרס
צילום: איי פי
כוחות צה"ל ברפיח
צילום: איי פי
צילום: אטילה שומפלבי
אזרחים פלסטינים ממתינים במחסום
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: איי אף פי
פלסטינים בשטחים. פשעי מלחמה?
צילום: איי אף פי
מומלצים