שתף קטע נבחר

אירופה: על ישראל וסוריה לוותר על הנשק להשמדה המונית

גורם דיפלומטי באיחוד האירופי ל-ynet: האיחוד יבקש לכלול בהסכמים עם ישראל פיסקה המתייחסת להתפרקות מנשק להשמדה המונית. פיסקה דומה תוכנס גם להסכם הסחר המתגבש בין האיחוד לסוריה בימים אלה

האיחוד האירופי מתכוון להגביר בקרוב את הלחץ על ישראל בסוגיית ההתפרקות מנשק להשמדה המונית.

 

גורם דיפלומטי באיחוד האירופי אמר אמש (ג') ל-ynet כי האיחוד יבקש לכלול בהסכמים עם ישראל פיסקה ובה התייחסות לנושא הטעון.

 

את אותה הפיסקה מבקש האיחוד לכלול גם בהסכם הסחר המתגבש בימים אלה בין האיחוד לסוריה. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה שהיום אמורים נציגי האיחוד לאשר את נוסח הסעיף האמור להופיע בהסכם עם סוריה.

 

בהצעת ההחלטה של אירלנד, מתבקשת סוריה "לפעול באופן מלא בהתאם להתחייבויותיה על-פי ההסכמים והאמנות לפירוק נשק ולאי-הפצת נשק".

 

סוריה תידרש גם "לחתום על הסכמים עם גופים בינלאומיים שהיא אינה חברה בהם היום, או לאשר בפרלמנט הסכמים שחתמה עליהם בעבר". הניסוח הדיפלומטי הפתלתל הזה כוונתו להכפיף את סוריה תחת הפיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA).

 

"השלב הבא, אחרי סוריה, יהיה לכלול את הסעיף הזה בכל ההסכמים עם מדינות המזרח התיכון, ובהן ישראל", אמר הגורם האירופי ל-ynet.

 

עדיין לא ברור כיצד ישפיע מהלך שכזה על היחסים המתוחים השוררים ממילא בין ישראל להנהגת האיחוד, ובעיקר המתיחות השוררת בין ישראל לאירלנד, הנשיאה התורנית של האיחוד.

 

בשבוע שעבר זומן שגריר אירלנד בישראל לשיחת הבהרה במשרד החוץ, לאחר הדברים הקשים שאמר שר החוץ האירי בעקבות הפגיעה באזרחים ברפיח.

 

סוריה רוצה לחתום, אבל מתנגדת לנוסח

 

בריטניה, גרמניה, הולנד ודנמרק התנגדו לטיוטה הקודמת של הסכם החסר עם סוריה, שגובש בדיונים בין נציבות האיחוד לדמשק בדצמבר אשתקד, משום שהוא לא כלל התחייבות להילחם בהפצת נשק להשמדה המונית.

 

כעת, משגובש סעיף המתייחס לנושא הנשק להשמדה המונית, אמר דובר של ממשלת אירלנד: "אנחנו מקווים שמדינות האיחוד יגיעו להסכמה על הנוסח הנוכחי, והדבר ייאפשר לנציבות האיחוד להציג את ההסכם בפני סוריה ולהתקדם לקראת חתימה".

 

סוריה התנגדה עד כה לניסוח מחדש של ההסכם, בטענה שאין להטיל עליה תנאים נוקשים מאלו שמוטלים על ישראל, המחזיקה, על-פי פרסומים זרים, בנשק גרעיני.

 

אולם סוריה מעוניינת מאוד בחתימה על הסכם הסחר עם האיחוד האירופי, זאת כדי לפרוץ את הבידוד בו היא נתונה לאחר הסנקציות הכלכליות שהטיל עליה לאחרונה הממשל האמריקני. אם תקבל סוריה את נוסח הסעיף המוצע, יהיה זה המכשול האחרון שיוסר בדרך לחתימה.

 

גורם בכיר באיחוד האירופי אמר שאם כל 25 מדינות האיחוד יקבלו את הנוסח החדש של ההסכם, יופעל לחץ גדול על סוריה לקבל אותו על אף התנגדותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פסקה בנושא טעון. שר החוץ של אירלנד בריאן קאוון
צילום: איי אף פי
צילום: ישראל הדרי
משרד החוץ זימן להבהרה את שגריר אירלנד. השר שלום
צילום: ישראל הדרי
צילום: איי פי
מתנגדת לנוסח, אבל רוצה את ההסכם. נשיא סוריה אסד
צילום: איי פי
מומלצים