שתף קטע נבחר

נורמנדי, ארץ גבינות וקלבאדוס

אם אתם פולשים לחופי נורמנדי, אל תפספסו את ההזדמנות לטעום קצת קממבר מקורי ולהתענג על כוס סיידר צונן. טיול מלא טעם וריח בין מחלבות ומזקקות, ויש רשימת מסעדות מומלצות

מועד נחיתת כוחות הברית בחופי נורמנדי ביוני 1944, לא נקבע בתיאום עם מועד הבשלת גבינת הקממבר, אבל אם אתם מגיעים לאזור אל תהססו לבקר גם באחת המחלבות שעדיין מייצרת את את הגבינה ורשאית להתהדר בתואר החשוב Camambert de Normandie -  'קממבר של נורמנדי'.

 

אחת מהן היא Domaine de Saint Loup הנמצאת באזור הנחשב ליפה ביותר בנורמנדי, חבל ה- Auge. שני דברים מייחדים מחלבה קטנה זו - זו המחלבה היחידה, כך לפחות טוען פיליפ מלו, מנהל המחלבה בדימוס שאירח אותנו במקום, שעדיין שייכת לאחד מצאצאיה של מרי הראל, ממציאת הקממבר. הייחוד השני הוא שעל המדבקה שעל אריזת העץ העגולה מופיע צילום של אישה צעירה ונאה - לא איכרה מקומית אלא דוגמנית ידועה משנות ה-40, שלא היססה להופיע על עטיפת הגבינה.

 

מסייה מלו הסביר לנו שגבינת הקממבר שכל כך מסמלת את צרפת ואת אזור נורמנדי היא לא הגבינה הוותיקה ביותר בצרפת ומקורה בעצם לא ממש מנורמנדי. על פי המסורת המקומית, מרי הראל, שנולדה בחווה על יד העיירה קממבר, למדה את סודות ייצור הגבינה מכומר שברח מאזור פריז והסתתר בביתה בתקופת המהפיכה הצרפתית. הוא לימד אותה איך לייצר גבינת ברי, אך למרי היו כנראה כמה טעויות ביצור וחלב הפרה המקומית - פרה לבנה שזורה בכתמים בצבע חום בהיר - הפך לגבינה אחרת, לשמחתינו לא פחות טובה. בעיירה הקטנה קממבר יש כמובן, בין היתר, מוזיאון בצורת קממבר המוקדש לגבינה הידועה (העיירה נמצאת באמצע הדרך בין דוביל לעיר Alencon).

 

הקממבר הרשאי לשאת את התואר 'של נורמנדי' עשוי אך ורק מחלב טרי (לא מפוסטר) של פרות מהאזור שרועות באחו ואוכלות עשב הנחשב למעולה. עבודת הייצור היא ידנית ברובה וכוללת מזיגת חלב חם לתבניות מיוחדות בחמש שכבות. מלבד מלח אסור להוסיף לגבינה חומרים אחרים, בוודאי שלא ממקורות כימיים כמו אבקות חלב ופרוטאינים. מאפיין נוסף הוא הגודל והצורה: הגבינה חייבת להיות עגולה, בקוטר של 10-11 סנטימטר, ובמשקל מינימלי של של 250 גרם.

 

כאשר מדברים על גבינות חושבים כמובן גם על יין. יודעי דבר ממליצים לשתות עם הקממבר כוס יין 'סאן אמיליון', שמגיע דווקא מאזור בורדו המרוחק מנורמנדי. את ה- Pont L'Eveque, גבינה נוספת המיוצרת רק בנורמנדי, אפשר ורצוי לטעום עם כוס סיידר תוסס ורענן המיוצר גם הוא באזור.

 

הפונט ל'אבק ותיקה יותר מהקממבר. יש עדויות על כך שהיא יוצרה כבר במאה ה-12. שמה הוא כשם העיירה הקטנה בה החלו בייצורה.  משלושה ליטרים של חלב לא מפוסטר אך מחומם ל-40 מעלות, מייצרים כ-420 גרם של גבינה מרובעת. בחודשי הקיץ אפשר לבקר במחלבה Atelier Formager ב- Route Lisieux שבעיירה ולעקוב אחרי תהליך הייצור (טלפון: 0231646196).

 

קלבאדוס: תחרות קשה לגפנים

 

כאשר הנחתים הגיעו לחופי נורמנדי הם התקבלו בכמה כוסות קלבאדוס שהאיכרים הצליחו להסתיר מפני הגרמנים (ביחד עם כמה טייסים בריטיים שהסתתרו, מסתבר, כמעט בכל עליית גג בחוות האזור...). הקלבאדוס מיוצר בנורמנדי מהפרי היחיד שיכול להתחרות בגפנים - תפוח העץ שגדל בשפע באזור. הסיידר (Cidre) הוא מיץ תפוחים אלכוהולי תוסס שיש ללגום ממנו כשהוא טרי וקר. 

 

כריסטיאן דרויין (Drouin) הוא יזם מקומי המנסה להחזיר לסיידר ולקלבאדוס את היוקרתיות שאיבדו במהלך השנים. הוא בעל 'ייקב

תפוחים', בית זיקוק בשם Domaine Coeur De Lion הנמצא כמה קילומטרים מהעיר דוביל, ה'סאן טרופז' של נורמנדי.

 

אביו של דוריין, חובב יין ואלכוהול, רכש חווה נטושה מהמאה ה-17 ובה הקים את בית הזיקוק לפני כארבעים שנה. הבן שיפץ את המקום והחל לייצר את הקלבאדוס בצורה מסורתית, עם איכות וטעם נדירים. הקלבאדוס נאסף במיכלי נחושת ואחרי הזיקוק נשמר בחביות עץ אלון שמעניקות לו את צבעו ואת הארומה המיוחדת לו. איכותו תלויה בעירבוב 'הנכון' שמבצע הייצרן ובגילו. במקום יערכו לכם סיור קצר הכולל טעימות.

 

Domaine Coeur De Lion, נמצא ב- Rte. de Deauville 117, Coudray Rabut. טלפון: 0231643005.

 

אפשר גם על סוסים

 

איכות העשב של האזור משפיעה לא רק על הפרות שמספקות חלב מעולה אלא גם על הסוסים. בנורמנדי יש חוות גדולות לגידול סוסי מרוץ. הסייחים הנולדים כאן נחשבים לטובים בעולם, ובאזור נערכים מרוצים רבים. הידוע שבהם מתקיים בחודש ספטמבר בדוביל. ניתן לצאת לטיולי רכיבה באזור פונט ל'אבק: Francois Joly, CD 48. טלפון: 0231652921.

 

אל תוותרו על ביקור קצר ומרגיע בעיירה הציורית Honfleur שהיתה חביבה במיוחד על הציירים האיפרסיוניסטים. המלון בו נהגו להתגורר קיים עד היום ובו מסעדה איכותית המשקיפה על הים. Ferm St. Simon, Rue A Marais. טלפון: 023181700.

 

מלחמה וקרבות מלווים את ההיסטוריה של נורמנדי עוד לפני מלחה"ע השניה. בעיר Falais נולד המלך האנגלי וויליאם הכובש והוא קבור ב- Caen. בעיר Bayeux מוצגים  גובלנים מרשימים, הגדולים ביותר בעולם (70 מטר על 55 מטר), המתארים תמונות מחייו של וויליאם הכובש. זהו תיעוד נהדר ומרשים ביותר של של שדות קרב בני אלף שנים, אז כיוון הפלישה היה דווקא מנורמנדי לאנגליה.

 

מסעדות מומלצות

 

מה אוכלים בנורמנדי? צדפות ופירות ים, עוגות תפוחי עץ, 'קרפים', עוף הגדל באזור Auge ובשר טלה צעיר.

 

  • בעיר Caen, על יד הנמל, נמצאת Le Carlotta. בראסרי קלאסי המגיש אוכל מקומי, מאכלי ים מנות בשר עגל מהאזור. המחירים סבירים. Quai Vendeurve 16. 

 

  • בעיירה Cresserons תוכלו למצוא אווז ברוטב סיידר ומנות מקומיות נוספות. La Valise Gourmande, Rue de Lion Sur Mer 7. עלות ממוצעת: 55 אירו לארוחה.

 

  • מול שוק הדגים של טרוביל מומקמת המסעדה הפופולרית ביותר בעיר - Les Vapeur. לבראסרי הזה מגיעים לא רק כדי לאכול, אך המולים שהם מגישים הם הטובים בנורמנדי ופירות הים מעולים.  Bd. Fernand Moureaux 160.

 

  • באזור העיר Bayeux, עשרה ק"מ מהחוף, על יד Colombiers sur Seulles, יש מלון רומנטי ומסעדה מהיפים באזור - Chateau du Baffy. הממוחיות שלהם היא מנת בשר עגל הקרויה על שמה של מרי הראל, ממציאת הקממבר.

 

בנורמנדי מבחר גדול מאוד של בתי מלון חלקם ממוקמים בארמונות ומנזרים משופצים (80-200 יורו) וכן מבחר גדול מאוד של צימרים (החל מ-60 יורו) ובתי כפר להשכרה (300 יורו לשבוע, לארבעה אנשים). כמובן שיש גם מלונות מפוארים ויקרים מאוד. פרטים אפשר לקבל במרכז התיירות של נורמנדי ובמשרדי התיירות בעיירות השונות. בחודשי הקיץ, מאמצע יולי ובכל חודש אוגוסט, ממולץ להזמין חדרים מראש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קממבר עם תואר. חמש שכבות, קוטר של 10 ס"מ
צילום: יפה עירון קוץ
צילום: איי פי
פרות איכותיות. לבנות עם כתמים חומים, רועות רק באחו
צילום: איי פי
יקב קלבאדוס מסורתי. נחושת, אלון וערבוב נכון
צילום: יפה עירון קוץ
מומלצים