שתף קטע נבחר

התגובות לדו"ח לפיד: איבדנו את האמון בממשלות ישראל

חסן עאסלה, אביו של אסיל, שנורה למוות באירועי אוקטובר 2000, אומר ל-ynet בעקבות דו"ח ועדת השרים למימוש המלצות ועדת אור: "כל עוד רוצחי בננו לא הועמדו לדין, פצענו יישאר פתוח". בעמותות המייצגות ערבים מביעים התנגדות גורפת להמלצה לשירות לאומי: "אנחנו מסרבים להיות חלק מהמאמץ המלחמתי של ישראל כמדינה כובשת"

"אין נחמה או שלווה בדו"ח הזה. מזמן איבדתי את האמון בממשלות ישראל" - כך אמר הערב (יום ה') ל-ynet חסן עאסלה, אביו של אסיל, שנורה למוות באירועי אוקטובר 2000, בתגובה על דו"ח ועדת השרים ליישום המלצות ועדת אור, שפורסמו היום.  

 

עאסלה עומד בראש ועד המשפחות השכולות שהוקם בעקבות אירועי אוקטובר: "אנחנו כמשפחות שכולות מצביעים בעצב ובכאב על היעדר הנושא המרכזי שבגללו הוקמה ועדת אור, והוא רצח החללים הערבים באוקטובר. ההתעלמות מהנושא היא פשע, ואנחנו אומרים - מי שלא מכבד את דמנו לא יחוס על כבודנו. בננו החללים אינם נמצאים על סדר היום של הממשלה, לכן אין לי שום תקווה ממנה. כל עוד רוצחי בננו לא הועמדו לדין, פצענו יישאר פתוח".

 

עאסלה מבטיח שלא ישתוק או יתעייף עד שיגייס רוב בארץ כדי להעמיד את האחראים להרג האזרחים הערבים ובהם בנו: "לצערי הרב יש מעט מאוד אנשים בחברה היהודית שמוכנים להזדהות עם כאבנו. על העם היהודי להבין שהפצע הפתוח הזה יוביל לעוד פצעים. עוד הדרך ארוכה, כואבת כדי לשכנע את כולם שצריך להעמיד את הפושעים לדין".

 

ממשלות ישראל ממשיכות להתעלם מזכויותינו בארץ ולזלזל בדמנו, ובכך הן מזמנות אסונות. להערכתי יהיו בעתיד עוד מאורעות קשים יותר, וקורבנות יותר כבדים בקרב הערבים. על המדינה להכיר בזכות הלאום הערבי להיות שותף שווה זכויות עם הלאום היהודי בבניית הארץ".  


ג'מילה עסלי בנה אסיל נהרג במהומות אוקטובר
משפחת עאסלה (צילום ארכיון: גלי תיבון)

 

יו"ר סיעת בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה, אמר בתגובה: "בהמלצות הוועדה יש יותר נזק מאשר תועלת. הקמת ראשות מיוחדת לערבים היא גרסה עדכנית למוסד הישן והמסואב של היועץ לענייני ערבים, עם יותר כוח וסמכויות", אמר ח"כ זחאלקה.

 

"הרשות לענייני ערבים תהפוך במהרה, כמו מוסד היועץ, לקן של השב"כ והערביסטים, ושוב ימשיכו לראות את האזרחים הערבים מבעד לפריזמה הביטחונית. אין כאן שינוי, ואם ישנו, הוא לרעה. מה שדרוש זו גישה אזרחית כלפי כל האזרחים ולזה הוועדה אפילו לא התקרבה. אם המלצה צנועה להקצות קרקעות לפיתוח נמחקה מדו"ח הוועדה, אז כדאי לגנוז את הדו"ח או לזרוק אותו למגרסה הקרובה ביותר".

 

"שבענו דיבורים, שבענו הבטחות"

 

ראש ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, לא הופתע ממסקנות הדו"ח. "זה נופל בקטגוריה של ההצהרות שנמאס לנו לשמוע אותן, שבענו דיבורים, שבענו הבטחות. אני ספקני בקשר ל'רשות השוויון' שעליה דיבר הדו"ח".

 

לדבריו, "מאז שהוקמה ועדת לפיד סירבנו לשתף עימה פעולה. הן בגלל שההרכב כלל את אפי איתם ובני אלון, שלצערי הרב הם אלה שקבעו את היחס בין המדינה לבין האזרחים הערבים. הדו"ח לא התייחס לעומקן של המלצות ועדת אור, בכך שמח"ש צריך לחקור את מקרי ההרג ועל כך שהאזרחים הערבים בארץ זכאים לשיווין כזכות בסיסית".

 

חטיב הציע לראש הממשלה: "לאמץ את המלצות ועדת אור כמות שהן ולהקים תוכנית אופרטיבית ליישומן".

 

גם במרגז מוסאוא דוחים את המלצות ועדת השרים: "המלצות אלה איששו את הטענות נגד הוועדה מצד הנהגת הציבור הערבי, שסירבה להופיע מולה, כיוון שמדובר בוועדה שמונתה ממניעים של סחבת פוליטית".

 

במוסאוא טוענים: "חברים בוועדת השרים, כגון אפי איתם, בני אלון וצחי הנגבי שמסיתים השכם והערב נגד האוכלוסייה הערבית, הם חלק מהבעיה שעליה אף הצביעה ועדת אור, ואסור שיהיו חלק מקביעת מהלכים למציאת פתרון בכל מה שנוגע למעמדם של האזרחים הערבים".

  

"נמשכת אלימות השוטרים"

 

עו"ד מרואן דלאל מ"עדאלה", המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, אמר כי בניגוד לדו"ח, נמשכת מגמת אלימות המשטרה כלפי אזרחים ערבים. "במשך ארבע השנים האחרונות מרכז עדאלה טיפל בהרבה מקרים של הרג ופגיעה פיזית ונפשית באזרחים ערבים על ידי כוחות המשטרה".

 

העובדה שלא הוגשו כתבי אישום בעקבות המלצות ועדת אור על נציגי המשטרה, לדברי דלאל, מוכיחה כי לממשלה אין כוונה לבצע שינויים. "הציבור הערבי בכלל ומשפחות הרוגי בפרט, ימשיכו במאבקם כדי להשיג את הצדק על ידי מיצוי הדין עם האחראים להרג, הן מבחינת אישית או פיקודית".

 

לדבריו, "הדו"ח מקבל את המשמעויות הכי נמוכות שיש, הוא חסר תוכן. בזמן שמדברים על דו-קיום וסובלנות ומזלזלים בחיי אדם, ולא מבצעים אלמנטים הקשורים לשלטון החוק ומיצוי הדין נגד האחראים לאירועי אוקטובר, מתרוקן הדיבור על סבלנות ודו קיום מכל תוכן".

 

כמו כן מתנגד עו"ד דלאל להמלצת הדו"ח לגבי שירות לאומי. "אנחנו נגד לחייב את המיעוט הערבי בארץ בשירות לאומי, זה לא דמוקרטי ולא חוקי, אין תקדים באף מדינה בעולם של הטלת שירות חובה לאומית כתנאי מוקדם להבטחת שוויון זכויות".

 

עו"ד דלאל סבור עוד כי הרשות שממליצה הוועדה להקים "היא רשות שאין לה מקור חוקי שמגדיר את הסמכויות שלה, בהעדר חוק כזה אין לה שום משמעות והיא גוף ללא שיניים".

 

לדבריו, "הדו"ח הזה הוא רק הצהרתי ולצורך תקשורתי. הוא לא התמקד בהמלצות חשובות של ועדת אור כמו צדק בחלוקת הקרקעות על ידי מינהל מקרקעי ישראל. ועדת השרים דנה בנושא אבל השמיטה אותו וזה אומר שהיא נגד חלוקה צודקת". 

 

התנגדות גורפת לשירות לאומי

 

במוסאוא קוראים לממשלה שלא לאמץ המלצות הדו"ח: "המלצות אלה רק יגרמו להרחבת הקרע והניכור בין המדינה לאזרחים הערבים. אנחנו קוראים לוועדת השרים לא להתחמק, ולפעול ליישום המלצות ועדת אור, בכל הקשור להענשת שוטרים וקצינים, שהרגו ופצעו אזרחים ערבים".

 

הם גם דוחים את ההמלצה לחייב ערבים בשירות לאומי אזרחי: "המלצה ברוח זו מתעלמת מהעובדה שהמדינה למעשה לא עושה דבר, כדי למלא את חובתה ביצירת הכרה הדדית בינה לבין האזרחים הערבים. אימוץ המלצה מעין זו מסוכנת ותדחה מכל וכל". 

 

לדברי אמיר מחול, מנהל עמותת "אתג'אה", איחוד העמותות הערביות הלא ממשליות בארץ, "הדו"ח לא הביא חדש. כנראה מדינת ישראל תישאר באופייה ובמהותה מדינת אפליה וגזענות. באשר לשירות הלאומי, אנחנו מסרבים להיות חלק מהמאמץ המלחמתי של ישראל כמדינה כובשת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: ארכיון ידיעות אחרונות
אסיל עאסלה שנהרג במהומות
צילום רפרודוקציה: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: אתר הכנסת
לגנוז את הדו"ח. ח"כ זחאלקה
צילום: אתר הכנסת
צילום: אורי פורת
ספקני. חטיב
צילום: אורי פורת
צילום: איי אף פי
תגובות קשות לדו"ח לפיד
צילום: איי אף פי
מומלצים