שתף קטע נבחר

הויברגר ומרון בהצגה שתשחזר משפט הסרבנים

ביום חמישי יתקיים בצוותא תל-אביב אירוע תיאטרון-דוקומנטרי שישחזר את משפט סרבני המצפון

ביום חמישי יתקיים בצוותא תל-אביב אירוע תיאטרון-דוקומנטרי שישחזר את משפטם של חמשת סרבני המצפון מתן קמינר, שימרי צמרת, חגי מטר, אדם מאור ונועם בהט, שהורשעו בסירוב פקודה ונידונו למאסר בן שנה.

 

הטקסט, שנערך על-ידי מנהל התיאטרון הערבי-עברי ביפו יגאל עזרתי, לקוח מהפרוטוקולים של המשפט. בהמחזת המשפט משתתפים חנה מרון ודורון תבורי בתפקיד השופטים, רמי הויברגר בתפקיד התובע ועו"ד דב חנין, סניגורם של חמשת הסרבנים, שיגלם את עצמו על הבמה. את הסרבנים עצמם יגלמו אורי בנאי, סלאח בכרי ומישה הדר. איוש תפקידם של שני הסרבנים הנוספים טרם נקבע.

 

עזרתי, מה צפוי באירוע?

 

"הכוונה היא לערוך שחזור של המשפט כשאולם התיאטרון ייראה כבית משפט עם שופטים, תביעה ונאשמים. מדובר בקריאה ולא במשחק וזו הסיבה שאנו מכנים את האירוע 'תיאטרון קריאה דוקומנטרי'. המשפט עצמו ארך שעות ארוכות ולכן מתוך הפרוטוקולים ערכנו וכיווצנו את הטקסטים שנאמרו במציאות לתוך שעה תוך שמירה על עיקרי הדברים. כל הצדדים – התובע, השופטים והנאשמים - באים לידי ביטוי בצורה המדויקת ביותר".

 

למי מיועד האירוע?

 

"את האירוע יזם פורום הורי הסרבנים שעמדתם בנושא ברורה, אבל מבחינת התיאטרון זהו בהחלט אינו אירוע מטעם. המטרה שלנו בשחזור הדוקומנטרי של המשפט היא לעורר שאלות שזהו תפקידו של תיאטרון פוליטי אמיתי. אנחנו לא באים עם תשובות מוכנות אלא מעלים את הנושא על הבמה. אני חושב שזה מרתק ויש בזה עניין לציבור שהוא אפילו רב מזה שיש בערבי תמיכה או בהפגנות. זהו לא ערב שמטרתו לשכנע את המשוכנעים אלא לפתוח את הדיון לכלל הציבור".

 

משפט הסרבנים הוא אחד מתוך רשימה ארוכה של פרוייקטים דומים שעשית בעבר.

 

"אפשר לומר שאנחנו מתמחים בז'אנר הזה של תיאטרון קריאה דוקומנטרי. התחלנו עם תיאטרון קריאה דוקומנטרי בשנת 1990 כשהעלינו לבמה את משפט גבעתי ב' ואת משפטו של אל"מ יהודה מאיר שנתן הוראה לשבור ידיים ורגלים. גם אז הסתמכנו על הפרוטוקולים של המשפטים שהיו פתוחים, ערכנו אותם והעלינו את השחזור בעכו. לפני כמה שנים העלינו בצוותא את נושא העצירים המנהליים תוך שימוש בפרוטוקולים של דיוני הערכת המעצרים. בפסטיבל עכו לתיאטרון אחר העלינו לאחרונה את 'ועדת האמת והפיוס' שהתבססה על פרוטוקולים של משפטים שנערכו בדרום אפריקה אחרי משטר האפרטהייד והלבשנו את המקרים האלה על המציאות הישראלית".

 

למה אתה מתמקד בז'אנר?

 

"בעיני הסוג הזה של התיאטרון הוא מפגש מרתק בין המציאות לבמה. מצד אחד כל הטקסטים הם דוקומנטריים ומצד שני זה נעשה על-ידי אנשי תיאטרון. זה תיאטרון שמטרתו לעורר מודעות פוליטית ודיון על נושאים חברתיים באמצעות כלים תיאטרליים. אני מעדיף את זה על מחזאות ז'ורנליסטית ריאליסטית מכיוון שהחומר קיים במציאות וכל מה שצריך זה לתת לו מקום. הכוח של זה הוא בהיעדר יומרה אמנותית. זוהי בעצם בדיקת הגבולות של תיאטרון ומציאות. בעידן כזה שאנחנו בודקים גבולות ועוסקים באינטר-דיסציפלינריות זה נראה לי מרתק".

 

איך נבחרו השחקנים?

 

"פניתי לאנשים שעבדתי איתם בעבר כמו חנה מרון ודורון תבורי שעבדו איתי על משפטי גבעתי או כאלה שמזוהים עם העניין כמו מישה הדר, בוגר טרי של מגמת התיאטרון בתיכון אלון שהולך בקרוב מאוד להפוך לסרבן בעצמו ונמצא על התפר".

 

ההצגה חייבת להסתיים - יום ה', 10.6, בשעה 20:30 בצוותא תל-אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
חנה מרון. בתפקיד השופטת
צילום: אביגיל עוזי
צילום: אלי גוז'נסקי, יש גבול
מתוך הפגנת פורום הורי הסרבנים
צילום: אלי גוז'נסקי, יש גבול
לאתר ההטבות
מומלצים