שתף קטע נבחר

כל החיצים מצביעים על צ'ייני

אוסף של פרשיות מביכות אופפות את הבית הלבן לאחרונה, ושם אחד שב ומופיע בכולן. ראש לשכתו של סגן הנשיא דיק צ'ייני חשוד שהדליף שם של סוכנת חשאית, צ'ייני היה מנותני החסות הבולטים של אחמד צ'לבי, שסומן כעת כבוגד, ולאחרונה נחשד צ'ייני שהתערב כדי שחברה שניהל בעבר תזכה במכרזים שמנים בעיראק. הנשיא רוצה את צ'ייני לצידו בכהונה הבאה, אך יועציו מזהירים: אם האש שהוא מושך תתקרב לחדר הסגלגל, צריך להיפטר ממנו

נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש שופע בימים האחרונים חיוכים. הוא האזין לנאומי התודה של אומות העולם, ובעיקר לדבריו של נשיא צרפת ז'אק שיראק על ההקרבה האמריקנית בנורמנדי, וחייך. הוא קרא כיצד מהללים כלי התקשורת את הגמישות שהפגינה ארה"ב כדי לגרוף תמיכה פה אחד בהצבעה על הצעת ההחלטה העיראקית במועצת הביטחון של האו"ם, והתמוגג. הוא השתעשע עם מנהיגי שמונה המדינות המתועשות באתר הנופש בסי-איילנד שבג'ורג'יה, וחשף שיניים בהנאה. כיף כזה כבר מזמן לא היה לו.

 

אבל ברקע מתקדרים השמיים. כלי התקשורת האמריקנים עמוסים בתקופה האחרונה לעייפה בפרשיות, תסבוכות ומבוכות שונות, שמונחות לפתחו של הבית הלבן. רובן ככולן מובילות לאיש אחד, סגן הנשיא דיק צ'ייני. חיצי הביקורת המופנים אליו לאחרונה מאיימים להוציא את האוויר ממסע הבחירות המשומן והממומן, ששואף להשאיר את הנשיא בוש בוושינגטון לארבע שנים נוספות.

 

מי חשף את שמה של הסוכנת החשאית?

 

בשבוע שעבר, כמו בסצינה מהסדרה "הבית הלבן", זימן אליו הנשיא בוש עורך דין המתמחה בפלילים. בוש נערך לאפשרות שייאלץ למסור עדות בחקירה פלילית המתנהלת לאיתור מדליף מהבית הלבן. המדליף חשף את העובדה שאישה בשם ואלרי פּליים היא סוכנת חשאית של ה-CIA, המתמחה בנשק גרעיני.

 

פליים היא אשתו של ג'וזף ווילסון, שגריר לשעבר של ארה"ב בעיראק ובמספר מדינות באפריקה, שנתבקש לפני כשלוש שנים על ידי ה-CIA לבדוק אם משטרו של סדאם חוסיין ביצע עסקה לרכישת אורניום מועשר מניג'ר.

 

וילסון חקר ודיווח לשולחיו שלא הייתה עסקה כזו. אך למרות זאת המשיך ממשל בוש לדבר על קשרי הגרעין של סדאם באפריקה, והגדיל לעשות הנשיא בוש עצמו, כשציין זאת כעובדה בנאום החשוב ביותר שלו, הנאום השנתי על מצב האומה.

 

וילסון רתח. במאמר שכתב לעיתון "ניו יורק טיימס" הוא האשים בפומבי את ממשל בוש בפרסום שקרי שנועד לקדם את התמיכה הציבורית במלחמה בעיראק.

 

מישהו בבית הלבן רצה כנראה להתנקם בו ולהזהיר אחרים שלא ינהגו כמותו, והדליף לעיתונאי השמרן רוברט נובאק שאשתו של וילסון היא אשת סוכנות הביון המרכזית. לא רק שהדלפה שכזו היא עבירה חמורה על ביטחון המדינה, הפירסום של נובאק "שרף" את פליים, סיכן את חייה ואת חיי האנשים שהיו עימה בקשר חשאי. הדבר גם פגע בווילסון, ורמז שהוא עצמו חסר כישורים ושנשלח למשימה בניז'ר רק תודות לתפקידה של אשתו.

 

ההדלפה עוררה סערה בוושינגטון וחברים בסנאט דרשו חקירה. בלחץ התקשורת הורה הנשיא בוש לבדוק מי הדליף את זהות הסוכנת, וקרא לכל עובדי הממשל לשתף פעולה באופן מלא.

 

בספר שכתב טען ווילסון שהמדליף הוא לואיס (סקוטר) ליבי, ראש לישכתו של סגן הנשיא צ'ייני. בבית הלבן מכחישים שליבי או בכיר אחר בממשל מעורב בהדלפה, אך נכנסו לכוננות. ההערכה היא שהחקירה עומדת להסתיים ומישהו ישלם בראשו. על פי פירסומים שונים, ליבי אכן נמצא על הכוונת.

 

פרשה זו אינה נוגעת ישירות בנשיא בוש, אך במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת אוסטרליה בבית הלבן, נשאל בוש על ידי כתב סוכנות הידיעות איי.פי: "אדוני הנשיא, למה אתה מתייעץ עם עורך דין בחקירת ההדלפה? האם קיבלת מידע כלשהו מהתובעים שהם רוצים לשאול אותך? מה אתה יכול לומר להם שיסייע בקידום החקירה"?

 

"הבטחתי שהממשל שלי ישתף פעולה בצורה מלאה עם החוקרים", השיב בוש. "אני רוצה לדעת את האמת ואני נכון לשתף פעולה. לשאלה אם אני צריך עורך דין? זוהי חקירה פלילית. זה עניין רציני. נפגשתי עם עורך דין כדי להחליט אם אני זקוק או לא ליעוץ".

 

מה שבוש לא אמר זה האם הוא קרא לעורך הדין מיוזמתו, או האם קיבל התרעה מצוות החקירה על האפשרות שייחקר, ויועציו המליצו לו לדבר תחילה עם עורך דין משלו. סגן הנשיא צ'ייני נועץ בעורך דינו טרנס או'דונל. צ'ייני, אגב, כבר תושאל בעבר על ידי החוקר המיוחד שמונה לחקור את הפרשה.

 

בכל מקרה האשימו גורמים בבית הלבן את וילסון במניעים פוליטיים, טענו שהוא עוזר למועמד הדמוקרטי לנשיאות ג'ון קרי ושהוא מייעץ לו בנושאי מדיניות חוץ.


סגן נשיא ארה
בוש וצ'ייני (צילום ארכיון: רויטרס)

 

הבגידה של אחמד צ'לבי

 

פרשה הדלפה נוספת שהסעירה את וושינגטון לאחרונה קשורה בפוליטיקאי העיראקי אחמד צ'לבי. בדיווחים בתקשורת האמריקנית נטען שצ'לבי גילה לסוכן מודיעין איראני בבגדד שה-CIA פיצח זה מכבר את הצופן המשמש את המודיעין האיראני להעברת תשדורות סודיות, וכעת יכולה וושינגטון לצותת לתקשורת החשאית ביותר של טהראן.

 

דווח שאת המידע קיבל צ'לבי מאיש מודיעין אמריקני שיכור, וכעת מתנהלת בפנטגון חקירה כדי לגלות מי היה זה שהדליף לצ'לבי את הסוד הכמוס הזה. צ'לבי, אגב, מכחיש שמסר מידע סודי לאיראן. הוא טוען שזה ניסיון של מחלקת המדינה וה-CIA לפגוע בו.

 

אכן כבר מזמן הזהירו במחלקת המדינה וב-CIA מפניו. הם טענו שהוא נוכל שהואשם בשעתו בירדן בעבירות של שחיתות כלכלית, ושהקשרים וההשפעה שלו בעיראק זניחים לעומת הקשר ההדוק והמסוכן שיש לו עם משטר האייטולות באיראן.

 

אבל צ'ייני ומזכיר ההגנה ראמספלד הימרו עליו, וחיבקו אותו חיבוק אמיץ. במשך שנים הוא קיבל מארה"ב תקציב שהסתכם ב-40 מיליון דולר, והיה אורח קבוע בפנטגון. על בסיס הבטחותיו הודיעו צ'ייני וראמספלד לאמריקנים ולעולם שעיראק תקבל את פני חיילי ארה"ב כמשחררים ולא ככובשים.

 

הוא היה אחד האנשים שהצליחו למשוך את אמריקה למלחמה בעיראק, כשסיפק לממשל שורה של דיווחים כוזבים על האיום המיידי הנשקף מהנשק להשמדה המונית שבידי סדאם, ועל הקשרים של הרודן עם ארגון אל-קאעידה.

 

התקשורת האמריקנית, שהייתה גדושה בגילויים מפחידים על מה שקורה בעיראק, ניזונה בעיקר מהדלפותיו. את הסוף כולם מכירים.

 

לפני כשבוע הודה העיתון "ניו יורק טיימס" במאמר נדיר, במחדלים גדולים בדיווחים שלו ערב המלחמה. המקור העיקרי של כתבי העיתון המכובד הזה היה לא אחר מאשר אחמד צ'לבי. עכשיו אגב, כולם מנסים לתפוס ממנו מרחק.

 

בשולי פרשת צ'לבי עומדת התפטרותו של ראש ה-CIA ג'ורג' טנט. בתקופתו של טנט ידעה ארה"ב שניים מכשלונות המודיעין הגדולים בתולדותיה – מתקפת ה-11 בספטמבר והנשק להשמדה המונית שלא נמצא לבסוף בעיראק. ועדת החקירה של פיגועי 11 בספטמבר תציג את מסקנותיה בחודש הבא. בקונגרס מתנהלות לא פחות משבע חקירות הקשורות למלחמה בעיראק.

 

יש הטוענים שטנט מיהר להתפטר לפני שיוצגו המסקנות של ועדות החקירה השונות. לפי גירסה זו, פרישתו של טנט נעשתה בניגוד לבקשתו של בוש. טנט היה המטרה של חיצי הביקורת; אחרי לכתו יכוונו המבקרים גבוה יותר, לבכירים ממנו, לסגן הנשיא, שהיה ממובילי המלחמה, ואולי אף לנשיא עצמו. טנט עצמו יהיה אז כבר מחוץ לממשל, ויהיה חופשי להגיב וגם לתקוף - אם מקורבי הנשיא ינסו להפיל עליו את התיק.

 

איך זכתה דווקא החברה של צ'ייני במכרזים?

 

פרשה נוספת שמרחפת מעל הבית הלבן קושרת בין צ'ייני והמכרזים העיראקיים השמנים בהם זכה תאגיד הליברטון, שצ'ייני היה בעבר אחד ממנהליו.

 

במשך חודשים ארוכים טענו מתנגדי המלחמה שמטרתה האמיתית הייתה הנפט העיראקי. שמה של חברת הליברטון נזכר בהקשר זה חדשות לבקרים. אבל רק בסוף השבוע שעבר נחשף בכתובים הקשר הישיר בין חוזים הנפט שקיבלה הליברטון לבין לשכתו של סגן הנשיא צ'ייני.

 

השבועון "טיים" השיג עותק של התכתבות אלקטרונית מה-5 במרס 2003 ממנה נמחק שמה של KBR, חברה-בת של הליברטון. החוזה לאיתור שריפות בשדות נפט והשפעות אקולוגיות של המלחמה בעיראק, ניתן לה בחשאי.

 

"טיים" הצליח לאתר את כותב הודעת הדואר האלקטרוני ואת ההתכתבות המקורית בין אנשי השטח לבין הפנטגון. תת שר ההגנה האמריקני דאג פיית' כתב שהוא לא רואה שום בעיה באישור החוזה, "כיון שהפעילות תואמה עם משרד סגן הנשיא". צירים בקונגרס טוענים כי KBR זכתה בחוזים בעיראק בשווי 7 מיליארד דולר, רק בזכותו של צ'ייני.

 

כל זה עוד לפני ששככה פרשת ההתעללויות בעצירים עיראקים בכלא אבו גרייב. לאחרונה נטען שהממשל עצמו אישר נהלים המאפשרים לאנשי הצבא להתעלל בעצירים כדי להשיג מידע. משפטיהם של המתעללים כבר החלו אבל ההערכות הן שהאחריות לא תעצר בש.ג.

 

ובתוך כך ממשיכים חיילים אמריקנים לחזור מעיראק בארונות, התקציבים נשחקים ומשבר הדלק הוא פצצה מתקתקת עבור ממשל בוש.

 

יועציו של בוש מודאגים

 

כל הדרכים מובילות למשרדו של צ'ייני, אדם שהנשיא בוש קשור אליו בעבותות. הוא האיש בעל ההשפעה הגדולה ביותר בממשל בוש, והוא האיש שהביא איתו תבונה וניסיון בנושאי חוץ ובטחון לבית הלבן, ניסיון שלא היה לבוש כשנבחר לנשיאות.

 

אפילו לפגישה עם ועדת החקירה לפיגועי 11 בספטמבר לקח איתו בוש את צ'ייני. התקשורת לעגה לנשיא, שאינו מסוגל להשיב לשאלות בלי האומנת, אבל בוש התעקש שצ'ייני יהיה בחדר לצידו וכך היה.

 

הפופולריות של בוש צנחה לאחרונה בסקרים לשפל של פחות מ-50 אחוז. זוהי הנקודה שאחריה נשיאי העבר כמו בוש האב וג'ימי קרטר הפסידו בבחירות. ההבדל הוא שהמתחרה הדמוקרטי ג'ון קרי אינו מצליח בינתיים לנצל את המומנטום ולצבור גובה.

 

הציבור האמריקני אינו להוט גם אחר צ'ייני. בסקר אחד תמכו בו רק 43 אחוז ו-42 אחוז היו שמחים לראות אותו הולך הביתה. בעיני רבים הוא מקור הצרות של ממשל בוש, בעיקר המלחמה בעיראק והסטת המשאבים מהמלחמה בטרור.

 

בוש הזמין את צ'ייני לרוץ איתו כסגן נשיא לכהונה נוספת אבל במטה בוש עוקבים אחר יחסי הציבור של סגן הנשיא בדאגה. בשלב מסויים עלול צ'ייני להוות נטל עבור בוש. במקרה זה ימליצו לו יועציו הפוליטיים להקריב את צ'ייני ולאלצו לפרוש.

 

בוש לא ימהר לעשות זאת, הוא ידוע כנאמן לאנשיו. הכל תלוי בשאלה אם אחת הפרשיות הללו תקרב את האש לפתח החדר הסגלגל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שמו חוזר ועולה. סגן הנשיא ריצ'ארד (דיק) צ'ייני
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
צ'ייני פתח לו את הדלת לפנטגון. אחמד צ'לבי (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
החברה של צ'ייני זכתה במכרזים. קבלנים אמריקנים בעיראק (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מקור הצרות? בוש, טנט וצ'ייני (בגבו למצלמה) בבית הלבן (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
קשור אליו בעבותות. בוש וצ'ייני
צילום: רויטרס
מומלצים