שתף קטע נבחר

"רק במדינות גזעניות מבחינים בין עיתונאים לפי מוצאם"

ח"כ תמיר קוראת לפטר את האחראי להחלטה למנוע את נסיעתו של כתב ynet, עלי ואקד, במטוסו של שר החוץ למצרים. ח"כ גלאון: "ממשלת ישראל פוגעת בחופש העיתונות בשיוויון ובדמוקרטיה". ח"כ פינס: "דרושה תגובה מנומקת ופומבית של השב"כ להחלטה". ח"כ ברכה: "שדות התעופה של ישראל הפכו למתקני השפלה עבור אזרחיה הערבים". תא הכתבים לענייני ערבים: "דורשים הבהרות"

חברי כנסת מהשמאל מתחו אתמול (ג') ביקורת חריפה בעקבות הפרסום ב-ynet אודות מניעת יציאתו של הכתב עלי ואקד במטוסו של שר החוץ למצרים.

 

דוברו של שר החוץ הודיע על האיסור לראש מחלקת החדשות של ynet. ניסיונות לברר מדוע נאסר על כתב ותיק ומוכר להצטרף לכתבי כלי התקשורת האחרים לנסיעת השר למצרים, נתקלו בתשובה: "נספר לכם, רק לא לציטוט ולייחוס. העיקר שתחליפו כתב (ליהודי)". 

 

בירור מעמיק העלה כי ההוראה הגיעה מ"גורמי ביטחון", שם קוד לשירות הביטחון הכללי.

 

ח"כ יולי תמיר (עבודה) קראה לפטר לאלתר את האחראי להחלטה. "רק במדינות גזעניות מבחינים בין עיתונאים לפי מוצאם האתני", אמרה תמיר.

 

היא התייחסה גם לדבריו של ח"כ יובל שטייניץ, יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, שאמר מוקדם יותר כי "לנסיעות שכאלה, כאשר יש חומרים רגישים מסביב, יש לקחת עיתונאים שהמערכת סומכת עליהם".

 

תמיר: "הטלת ספק באמינות הכתב, כפי שהושמעה מפי חבר הכנסת יובל שטייניץ, נוגדת את מהות הדמוקרטיה".

 

ח"כ אופיר פינס (עבודה) דרש בעקבות הפרסום לקיים דיון דחוף בוועדת החוקה של הכנסת.

 

פינס: "תפקיד הוועדה הוא לשמור על חופש העיתונות בישראל ולקיים ברור מקיף על החלטה זו. קצנו במציאות שבה פעם אחר פעם כתבים ערבים מורדים ממטוסים של נציגי המדינה".

 

פינס הביע תמיהה על כך ששר החוץ לא מצא לנכון להתערב בנושא. "דרושה תגובה מנומקת ופומבית של השב"כ להחלטה", הוסיף.

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ-יחד) אמרה בתגובה: "ממשלת ישראל פוגעת בחופש העיתונות, בשיוויון ובדמוקרטיה הישראלית, כאשר היא מאפשרת אפלייה גזענית בין יהודים לערבים".

  

עמיתה ח"כ חיים אורון (מרצ-יחד) אמר: "ההחלטה לפסול את נסיעת הכתב היא שערורייתית. מדינת ישראל מסרבת להילחם בנגע האפלייה של אזרחיה הערבים. מה עוד צריך לקרות כדי שמקרים כאלה לא יישנו?"

 

חברי הכנסת הערביים הדגישו כי לא מדובר בפעם הראשונה בה מופלה עיתונאי ערבי לרעה. הם הזכירו את פרשת לוטפי משעור, שהוזמן על ידי נשיא המדינה להתלוות אליו לנסיעה לפולין, אך נדרש לעבור בדיקות ביטחוניות מקיפות בשונה משאר המוזמנים.

 

ח"כ ג'מאל זחאלכה (בל"ד) אמר: "בפרשה זו ניכר היחס העוין של השב"כ לעיתונאים ולאזרחים הערביים. שתיקת שר החוץ היא מתן הכשר לגזענות".

 

יו"ר סיעת חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, אמר: "שדות התעופה והטרמינלים בישראל הפכו למתקני השפלה עבור אזרחיה הערבים, והופכים אותם לחשודים בקשירת קשר נגד המדינה".

 

ברכה גם דרש חקירה נמרצת בנושא ואמר: "הנימוקים הביטחוניים כוזבים ונישאים לשווא. לאור התקרית החמורה הנני סבור שזאת מגמה ברורה של שירותי הביטחון במדינת ישראל נגד כל האזרחים הערבים במדינה. עובדה שממשרד ראש הממשלה נמסר רשמית שזאת לא התקרית היחידה".

 

תא הכתבים לענייני ערבים: דורשים הבהרות

 

גם בקרב העיתונות הישראלית עוררה הפרשה תגובות זועמות. תא הכתבים לענייני ערבים שיגרו הודעת תמיכה בואקד.

 

"אנו החתומים מטה, חברי תא הכתבים לענייני ערבים בישראל, מביעים מחאה על פסילתו של העיתונאי עלי ואקד מהצטרפות לנסיעתו של שר החוץ, סילבן שלום, לקהיר. ואקד הוא אזרח ישראלי, עיתונאי, הנושא תעודה רשמית של לשכת העיתונות הממשלתית. מניעת הצטרפותו לנסיעה רשמית של שר החוץ, בלא מתן הסבר משכנע, היא מעשה הפוגע בחופש העיתונות.

 

מקרה זה מצטרף למקרים קודמים של הצרת צעדיהם של עיתונאים ערבים-ישראלים. משום כך אנו דורשים כי יובהרו הסיבות להחלטה תמוהה זו.

 

על החתום, חברי תא הכתבים לענייני ערבים: מתי גוטמן (ג'רוזלם פוסט), עודד גרנות (ערוץ 1), חגי הוברמן (הצופה), ג'קי חוגי (מעריב), צבי יחזקאלי (ערוץ 10), אבי יששכרוף (רשת ב'), שמרית מאיר (גל"צ), יוסי נשר (קול ישראל בערבית), סמדר פרי (ידיעות אחרונות) ויואב שטרן (הארץ)".


פורסם לראשונה 08/06/2004 20:49

 

בהכנת הכתבה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
ואקד. "העיקר שתחליפו כתב"
צילום: גבי מנשה
צילום: חיים זיו
תמיר. לפטר האחראי
צילום: חיים זיו
צילום: אתר הכנסת
פינס. לכנס ועדת החוקה
צילום: אתר הכנסת
צילום: מאיר פרטוש
גלאון. אפליה גזענית
צילום: מאיר פרטוש
אתר הכנסת
ברכה. השפלה
אתר הכנסת
מומלצים