שתף קטע נבחר

לבנת: עיריית י"ם מנחיתה מכת מוות על "ניסן נתיב"

סניף הסטודיו למשחק הפועל בירושלים 17 שנה נמצא מזה חודשים בסכנת סגירה. בבית הספר טוענים: העירייה מתחמקת מהקצאת כסף ייחודי לתשלום שכר הדירה כפי שהתחייבה

הסטודיו למשחק של ניסן נתיב, הפועל כבר 17 שנה בירושלים, נמצא מזה חודשים בסכנת סגירה. בתחילת חודש ינואר הפסיקה קרן ירושלים את מימון שכר הדירה של הסטודיו ומאז הולך חובו וטופח. לדברי הנהלת בית הספר, עיריית ירושלים התחייבה לסייע במימון שכר הדירה או במציאת משכן חלופי שהעירייה תעמיד לרשותו. כעת, לדבריהם, היא מפרה את ההבטחה.

 

בקשת הנהלת בית הספר מהעירייה, להגדיל את התמיכה הכוללת בסכום השווה לערך שכר הדירה השנתי העומד על 400 אלף שקל, נדחתה. הסיבה לדחייה, כך על פי עיריית ירושלים, היא אי יכולתה להגדיל הקצבות לפני קביעת קריטריונים לחלוקת כספי תקנת ירושלים המיועדים למוסדות התרבות הפועלים בעיר. "בהינתן תקציב לא קבוע לתמיכה במוסדות התרבות, כל הגדלת תקציבו של בית הספר תבוא על חשבון מוסדות תרבות אחרים", אומר דובר העירייה ומוסיף, "הועדה הציבורית שהוקמה לקביעת קריטריונים לחלוקת התקציב נמצאת בעיצומה של עבודה בנושא".

 

בסוף לא יהיה למי לחלק

 

מנכ"ל בית הספר למשחק, מיקי ורשביאק, אומר: "זה לא רציני, שלא לומר התחמקות. המשוואה פשוטה - לנו אין מאיפה להביא 400 אלף שקל לשכר דירה, ואם הכסף הזה לא יועבר כפי שהובטח, ניאלץ לסגור את בית הספר. אם בעיריית ירושלים לא עומדים בהתחייבויות, מכיוון שחושבים שפעילות ביה"ס אינה חשובה - שיגידו את זה בפה מלא. טדי קולק הביא את הסטודיו של ניסן נתיב לירושלים לפני 17 שנה, מכיוון שהוא רצה להחזיר לעיר את הצעירים שברחו ממנה לתל-אביב וחשב שאחת הדרכים היא הקמת בתי ספר לאמנויות. אם העיר זקוקה לנו, שתעמוד בהתחייבויותיה. אין לנו זמן לחכות לועדת הקריטריונים, זה מגוחך והם יודעים את זה, בעירייה מודעים למצבנו מזה חודשים ארוכים. לפני יותר משנתיים הקים משרד התרבות ועדה לקביעת קריטריונים לחלוקת התקציבים של בתי הספר לאמנויות. עד היום הזה הוועדה לא השלימה את עבודתה לא רק מעצלנות, אלא גם מפני שמדובר בנושא מורכב ומסובך. בעירייה אומרים שאין ביכולתם לחלק את הכסף לפני שוועדת הקריטריונים שהוקמה לפני מספר חודשים תסיים את עבודתה. אני אומר שעד שהיא תסיים את עבודתה לא יהיה למי לחלק את הכסף".

 

אתמול שיגרה שרת החינוך והתרבות, לימור לבנת, מכתב לראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי, בו היא דורשת את התערבותו האישית והמיידית להצלת בית הספר. "ברור כי החלטת העירייה שלא לשאת במימון שכר הדירה של הסטודיו או לחילופין להציע לו מיקום אחר שבו יוכל לפעול מבלי לשלם שכר דירה, מנחיתה עליו מכת מוות", כתבה השרה. "בטוחני כי יש בידי עיריית ירושלים את הכלים הדרושים בכדי להציל את הסטודיו ולמנוע פגיעה קשה וכואבת בחיי התרבות בבירה".

 

לימין בית הספר למשחק ניצב גם איגוד שחקני המסך, בראשותו של השחקן יורם חטב, שפנה אף הוא בכתב לראש העיר לופוליאנסקי. "לא יעלה על הדעת שהעיר ירושלים תאבד את צביונה התרבותי הייחודי, בין היתר באמצעות מחיקתם מהמפה של מוסדות תרבות חילוניים כדוגמת בית הספר למשחק בהנהלת ניסן נתיב. אנו תמהים כיצד החלטת העירייה עומדת בקנה אחד עם הבטחותיך הפומביות לפיהן מוסדות התרבות החילוניים לא ייפגעו עקב כניסתך לתפקיד ועם הבטחתך הפומבית לפיה הסטודיו למשחק לא ייסגר מסיבות כספיות. אנו קוראים לך לדבוק בהבטחותיך, לפעול מיידית להזרמת התקציבים הדרושים להצלת בית הספר ולהוכיח לציבור כי אכן הינך ראש העיר של כל תושבי ירושלים לרבות החילונים שבהם".

 

דובר עיריית ירושלים מסר בתגובה: "על מנת לבצע חלוקה ראויה של תקציב התמיכה במוסדות התרבות בעיר הוקמה ועדה ציבורית לקביעת קריטריונים לחלוקה. ועדה זו נמצאת בעיצומה של עבודה בנושא והיא אמורה להתכנס בקרוב על מנת למצוא פתרון לדון בנושא". בקשת תגובה על פניית השרה לבנת נענתה בתשובה: "במקום לשלוח מכתב, שתתקצב את בית הספר, או שתגיד לנו מאיפה היא רוצה שנביא את הכסף". יש לציין כי תקציב מנהל תרבות לבית הספר למשחק בניהולו של ניסן נתיב עומד על סכום של 910 אלף שקל, זאת מעבר לסכום שהוא אמור לקבל מתוקף תקנת ירושלים.

 

להעביר את החלוקה למנהל התרבות

 

עצם הקפאת כספי תקנת ירושלים מהווה בעיה חמורה לא רק לבית הספר למשחק אלא לכלל גופי התרבות הפועלים בעיר. בחודש ינואר הגישה הנהלת פסטיבל ישראל בג"ץ נגד עיריית ירושלים על הפרת התחייבויות, ובמסגרתו דרשה העברת כספי תקנת ירושלים מהעירייה למנהל תרבות. "אין צורך להעביר את הכספים המיועדים למוסדות תרבות דרך העירייה כשאפשר להעביר אותם ישירות אלינו דרך מנהל תרבות", אמר בזמנו מנכ"ל הפסטיבל יוסי טל-גן והוסיף, "אין סיבה או הצדקה לאלץ אותנו להגיש בקשות כפולות לתמיכה מהמדינה, לשחר על פתחי העירייה ולעמוד בפני פרנסי העיר כעניים בפתח".

 

בית המשפט דחה את בקשת פסטיבל ישראל מטעמים טכניים אך לא כרעיון עקרוני. היום עולה מחדש השאלה האם לא הגיע הזמן להעביר את חלוקת כספי תקנת ירושלים, העומדים על סכום של 14 מיליון שקל, מעיריית הבירה למנהל תרבות. גורמים במוסדות התרבות הירושלמים אומרים היום: "עיריית ירושלים אינה מזדרזת לפעול לחלוקת כספי תקנת ירושלים ובינתיים אנחנו נחנקים. הם מורחים את הזמן במכוון".

 

אצ'ה בר, מנהל מרכז המוזיקה "הצוללת הצהובה", אומר: "כל עוד בעיריית ירושלים אין קריטריונים ברורים לחלוקת הכסף עדיף שמנהל תרבות יחלק את כספי התקנה ישירות למוסדות". מגורמים במשרד התרבות נמסר כי בימים אלא נמצא הנושא בבחינה.

 

ביום שלישי הבא (15.6) אמורים ראשי מוסדות התרבות בירושלים להיפגש עם ראש העיר לופוליאנסקי במטרה לדון איתו בין היתר בנושא חלוקת התקציב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
נתיב. בסכנת סגירה
צילום: תומריקו
לאתר ההטבות
מומלצים