שתף קטע נבחר

ביילין לא קיצוני מדי?

הוא לא מתייעץ, הוא כל הזמן בחו"ל, הוא קיצוני מדי, הוא מחק כל סממן למרצ ולא עשה שום דבר חוץ מזה - אלה רק חלק מדברי הביקורת שמשמיעים חברים במפלגת "יחד" על היו"ר שלהם, יוסי ביילין, ערב כינוס ועידת המפלגה. יועצו של ביילין: הוא הולך אחרי האמת שלו

ביקורת חריפה על יוסי ביילין, שעות לפני הכינוס החגיגי של ועידת מפלגת השמאל יחד הערב (יום א'): במפלגה כבר יש מי ששולפים סכינים ותוקפים את "המנהיג החדש של השמאל", היו"ר שנבחר לפני כשלושה חודשים, ושהיה אמור להוציא את המפלגה מהקיפאון שלתוכו שקעה יחד עם השמאל כולו.

 

בין לבין, אפשר לשמוע מפי אחדים, כולל תומכים נלהבים לשעבר, גם את המילה אכזבה, ממי שהיה אמור להפיח חיים חדשים בשמאל הישראלי. "לעתים יש תחושה שאנחנו הולכים להתרסקות", אומרים גורמים בכירים ביחד. "הדבר היחיד שביילין עשה עד כה זה למחוק כל סממן של מרצ, כולל השלט שהיה בכניסה למפלגה בתל אביב".

 

גורמים ביחד אומרים כי המפלגה נמצאת בתקופה מכרעת, שכן עליה להחליט באיזו דרך היא רוצה לצעוד – זו של אריאל שרון, המוביל את ההתנתקות, או זו של יוסי ביילין, המוביל את הבנות ז'נווה, והמתנגד בחריפות לתוכנית מדינית חד צדדית. בשבוע שעבר ניטש ויכוח ארוך בישיבת סיעת יחד בכנסת סביב הנושא הזה, כאשר ביילין וח"כ זהבה גלאון תמכו בהתנגדות לראש הממשלה ולממשלתו, ואילו חברי כנסת אחרים הביעו נכונות לשקול את תוכניתו. ובכלל - התחושה ביחד בימים אלה היא שעל המפלגה לעשות חושבים בצורה מעמיקה, לעקוב אחר השינויים המדיניים והפוליטיים ולהתאים את עצמה למציאות החדשה.

 

ביחד יש מי שכועסים על ביילין גם בשל דרך קבלת ההחלטות שלו. לדברי גורמים בכירים, "ביילין לא הפנים כי המלחמה בתוך המפלגה נגמרה, והוא לא מתייעץ עם האנשים. הוא מקבל החלטות על דעת עצמו, והתקשורת שלו עם שאר הבכירים, חוץ מזהבה גלאון אולי, אינה טובה".

 

"הוא לא מתייעץ איתי", אומר ח"כ יוסי שריד, האיש שביילין הזכיר פעם אחר פעם לאחר שנבחר כפרטנר חשוב לשיקום המפלגה. "אבל זה בסדר, אין לי שום טענות כלפי האיש. צריך לתת לו זמן. אני מודה לו על זה שהוא לא מתייעץ איתי".

 

לטענת הגורמים, יום לפני שתוכנית ההתנתקות עברה בממשלה, פרסם ביילין, שלא בידיעת חברי סיעתו, הודעה לתקשורת ובה הוא הודיע כי סיעת יחד תצביע נגד. כמה מחברי הסיעה שלו זעמו על ההודעה, ולא חסכו ממנו את ביקורתם בישיבה האחרונה. "ההודעה הזאת שרפה לאנשים את הפיוזים", מספר ל-ynet בכיר ביחד, המעורה היטב בנעשה בסיעה.

 

"חברי כנסת קיבלו טלפונים מחברי מפלגה ומפעילים שלא הבינו את פשר ההודעה. אנחנו צריכים להחליט עכשיו לאן אנחנו הולכים, שכן אנחנו בבעיה: אם אנחנו מפילים את שרון, מי שיבוא אחריו זה ביבי והחרדים, וזה יותר גרוע לנו. הגיע הזמן להסתכל בצורה ריאלית על מה שקורה כאן. כרגע יש אצלנו מבוכה די גדולה, והתחושה היא לעתים שאנחנו כמו המפד"ל: המנהיג נמצא בנקודת קיצון, בעוד שהרוב דווקא מושך למרכז. מצב כזה הוא בלתי אפשרי. אנחנו נראים לא ריאליים, מאוד קיצוניים. אם לא נהיה מוכנים לפרגמטיות ולא נהיה מוכנים להודות ששרון עושה פה מהלך, זה יסתום את הגולל על התפקיד שלנו".

 

"אני לא יודע אם ביילין מושך שמאלה", משיב אורי זכי, יועצו של ביילין. "עמדותיו היו ידועות מראש, והוא הולך אחרי האמת שלו. הוא לא הפסיק עם האמת הזאת גם בתקופה של הקמפיין, והוא לא הסתיר שהוא לא מתלהב מהתוכנית של שרון, אלא הולך איתה כברירת מחדל. הוא מאמין שאפשר להגיע להסדר קבע, וזה מה שמחנה השלום צריך לחרות על הדגל שלו. זה שברק לא הצליח, זה לא אומר שצריך לוותר על הדרך שלנו. רוב הסיעה מחזיקה באותן עמדות, וביילין מעולם לא הוציא הודעה שלא תואמת עמדות שלא התקבלו בסיעה".

 

למה הוא כל הזמן בחו"ל?

 

לאנשי יחד יש גם ביקורת על מנהיגותו של ביילין. הטענות המרכזיות הן שהוא לא מצליח להטביע את חותמו כמנהיג המפלגה, ולא מוביל מהלך שיוציא אותה מהבוץ. לטענת אחדים מבכירי יחד, מי שמנהל את המפלגה בפועל הוא זכי, יועצו. ומה עושה היושב ראש? מסתובב בעולם ומקדם את הבנות ז'נווה.

 

 "הוא המון בחו"ל", טוענים מתנגדיו של ביילין במפלגה. "כל פעם שיש משהו בוער על הפרק - הוא נוסע לחו"ל". ביחד בלעו בשקט בשבוע שעבר את תוצאות סקר ידיעות אחרונות, שנתן למפלגה שישה מנדטים בלבד. "זאת הפעם הראשונה בחודשים האחרונים, שאנחנו רק עם שישה מנדטים", אומר בכיר ביחד. "כל הזמן היינו בעליה, והיינו בין שבעה לתשעה מנדטים. עכשיו אנחנו יציבים על שישה, וזה לא נותן הרגשה טובה לגבי ההצלחה של היושב ראש".

 

"יוסי ביילין מנהל את המפלגה", אומר זכי. "נכון, הוא נוסע לחו"ל, אבל הוא מקדם את ענייני המפלגה שם, וגם את ענייני ז'נווה. אבל הוא רוב הזמן בארץ. המפלגה בקשיים מאוד גדולים. ביילין קיבל ירושה מאוד קשה, עם 15 מיליון שקל חובות, ונדרשים צעדים מאוד מאוד החלטיים וקשים על מנת להבריא אותה מבחינה כלכלית. ביילין עושה את הצעדים הללו, ולסיכומו של דבר, אני מניח שיש כאלה שמרוצים יותר, ויש כאלה שפחות".

 

בהתייחס לטענה כי יחד איבדה מכוחה בסקרים משיב זכי: "זה היה סקר שנעשה בשבוע שבו שרון בא עם תוכנית מדינית. אף אחד לא עלה בסקר הזה, אפילו לא העבודה. רק שבוע לפני כן היו ליחד שמונה מנדטים בסקר אחר, והיא היתה היחידה שעלתה. סקר לא קובע איפה הדברים עומדים באמת".

 

אבל גם מי שמבקר כעת את ביילין, מסכים להעניק לו זמן חסד נוסף. "זאת רק ההתחלה", אומרים מבקרים רבים, "ואולי דברים עוד ישתנו לטובה. אולי זאת רק תחילתה של התנהלות, שתשתנה עם הזמן". בסביבתו של ביילין אומרים כי הוא מתכוון, כבר בעתיד הקרוב, להקים שני צוותים – חברתי-כלכלי ומדיני, שיגבשו את המדיניות של המפלגה, בהתאם למציאות המשתנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ביילין. מחק סממני מרצ?
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בז'נווה. כל הזמן בחו"ל?
צילום: רויטרס
שריד. מודה לו שלא מתייעץ איתי
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: איי פי
שרון. להתיישר לפי ההתנתקות?
צילום: איי פי
מומלצים