שתף קטע נבחר

פאנל מומחים: מה לעשות בשביל להתנתק

"חייבים להקים גוף מודיעיני ממלכתי שינבא כל תרחיש מראש", אומר בן-אליהו, מפקד חיל-האוויר לשעבר, ומזהיר: "הסבירות שהמהלך יטורפד היא יותר מגבוהה". חבר המועצה לביטחון לאומי משוכנע שהפינוי יבוצע, אך מתנה זאת בהתגייסות של הציבור כולו. ואילו ח"כ וילנאי תוקף: "מהלך חד-צדדי יש רק במלחמה, במילא נדבר איתם בסוף"

"עם אישור תוכנית ההתנתקות בממשלה, מדינות העולם חזרו לתמוך בישראל". כך אומר חבר המועצה לביטחון לאומי, איתמר יער, לקראת יישום תוכניתו המדינית של אריאל שרון. לדבריו, אותה תמיכה בינלאומית "נובעת מאינטרסים, ולא מאהבה".   

 

יער, שנשא אמש (יום ב') דברים ביום עיון של מכון פלורסהיימר למחקר מדיני בירושלים, הוסיף: "הקהילה הבינלאומית רוצים להכניס לאזור כוח רב-לאומי, משקיפים, מנגנוני פיקוח ועוד". הוא הביע את ביטחונו בכך שמהלך ההתנתקות ייצא לפועל, אולם התנה את הצלחתו בהתגייסות הציבור כולו למה שכינה "מאמץ לאומי".

 

"אנחנו מקווים שלא יהיה צורך להפעיל כוח נגד 7,500 המתיישבים משום שרובם, מסיבות שונות, יעדיפו לעזוב מרצונם החופשי", אמר יער. "אך יש להניח כי מצד שני, יהיו בוודאי רבים שיבקשו דווקא להצטרף לאותם מתיישבים ברצועה, על מנת להקשות עוד יותר את הפינוי – ולכך עלינו להיערך. עלינו להסתכל על כל התהליך תמיד במבט מפוקח קדימה, לעבר הסכם הקבע". 

 

גם מפקד חיל-האוויר לשעבר, האלוף (במיל') איתן בן-אליהו, נשא דברים בכינוס, ונשמע סקפטי ביחס לסיכויי התוכנית להתממש. הוא ציין כי מספר כמעט אינסופי של גורמים מסכלים, שנמצאים בשטח ובאזור, עלולים לפעול לטרפוד התכנית ולרפות את ידי הממשלה.

 

"הסבירות לכישלון יותר מגבוהה"

 

"קיים מרחק רב מאוד בין קבלת ההחלטה לפנות 7,500 מתיישבים יהודים מחבל עזה לבין ביצוע הפינוי בפועל", אמר בן-אליהו. "למעשה, כבר 30 שנה נשמעים בעם הקולות לסגת מעזה ושום דבר לא קרה עד כה. נכון לעכשיו, להערכתי, פועלים בשטח מספיק גורמים המבקשים לטרפד את ההתנתקות, והמציאות המזרח תיכונית היא גם כך מאוד שברירית והפכפכה, כך שישנה סבירות למעלה מגבוהה שההתנתקות כלל לא תצא לפועל".

 

לאור ריבוי התרחישים העשויים לטרפד את מימוש תוכנית ההתנתקות, מציע בן-אליהו להקים גוף מודיעיני ממלכתי, שיפעל בצמוד ובכפוף לממשלה, ותפקידו יהיה ללקט בכל יום את כל התרחישים האפשריים ולפעול לסיכולם. את פעולת הגוף המודיעיני המוצע הוא משווה לפעולת צוות "היפכא-מסתברא" שקיים בחיל-המודיעין, ואחראי בין השאר לספק תרחישים מוגזמים וקיצוניים.

 

בן-אליהו לא ציין אלו אישים אמורים לשבת באותו גוף מודיעיני. הוא הציע בנוסף להקים גופים ציבוריים ואזרחיים דומים, שתפקידם יהיה לסכל נסיונות טרפוד שונים שיבואו מטעם החברה והאוכלוסייה עצמה, ולא בהכרח מטעם ארגונים או גופים אזוריים.

 

בפאנל השתתף גם ח"כ מתן וילנאי (עבודה), אשר הביע אמון בכנות כוונותיו של ראש הממשלה בביצוע תכנית ההתנתקות. עם זאת, וילנאי לא חסך את ביקורתו כלפי תכניתו של שרון, בכך שהוא מתעלם מקיומו של פרטנר בצד השני.

 

"אין דבר כזה פעולה חד-צדדית", אמר וילנאי. "רק מלחמה עושים באופן חד-צדדי. כל הסכם, כל הבנה – חייבת את הסכמת הצד השני וממילא, מרגע שממשלה מבצעת פעולה מסוימת, בהכרח תהיה תגובה כלשהי של הצד השני. בתוך החברה הפלסטינית מתקיימים כל הזמן תהליכים דינמיים – בדיוק כמו אצלנו. רק שאצלנו בוחרים להתעלם מהם. הרי בסוף ידברו איתם, זו רק שאלה של זמן. אז עדיף כבר כעת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עצות לשרון
צילום: רויטרס
צילום: ג'רמי פלדמן
גוף ממלכתי. בן-אליהו
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: שאול גולן
בסוף נדבר. וילנאי
צילום: שאול גולן
צילום: תומריקו
"מספר אינסופי של גורמים מסכלים"
צילום: תומריקו
מומלצים