שתף קטע נבחר

ברקע ההתנתקות: שרון פותח בתוכנית "התחברות" לליכוד

ראש הממשלה החליט לחזור ולפגוש את פעילי השטח בליכוד מדי שבוע, כיוון שהוא "הרגיש שהוא מתנתק מהמפלגה", על פי מקורביו. לאחר היעדרם של השר לנדאו וסגן השר רצון מהצבעות אי האמון, רחשו שמועות עקשניות, רובן נבעו מהדלפות לשכת ראש הממשלה, כי הוחלט לפטרם. בינתיים הוא חזר בו, אך מקורביו אומרים שלא לזמן רב

מתנתק מעזה, מתחבר לליכוד: בסביבת ראש הממשלה אמרו אמש (יום ב') כי אריאל שרון החליט לשפר את יחסיו עם פעילי השטח של המפלגה, לנוכח קשייו בקואליציה, ובייחוד קשייו עם מורדי הליכוד, שבאו לידי ביטוי בהצבעות האי-אמון בכנסת.  

 

שרון מתכוון לפגוש את פעילי השטח לעתים תכופות, לפחות פעם בשבוע, ולשוחח עם רבים מהם בטלפון. ביום חמישי שעבר כבר פגש שרון עשרות פעילים משני חוגים בליכוד (פורום מח"ל וראשי המתנגדים לתוכנית ההתנתקות) במצודת זאב. ביום חמישי הקרוב, יירד ראש הממשלה שוב לתל אביב כדי לפגוש פעילים נוספים.

 

מקורבי שרון אמרו שקיום הפגישות נועד להעביר מסר ברור: ראש הממשלה שולט במפלגה. "אריק טוב עם קבוצות קטנות", אמר אחד מיועציו. "הפגישות בשבוע שעבר היו מוצלחות מאוד, גם עם אנשים המתנגדים לדרכו". בכך מנסה שרון גם להבהיר כי הדיבורים על מפלגה חדשה שהוא שוקל להקים הם "קשקוש", כדברי אחר ממקורביו.  

 

במערכת הפוליטית יש מי שגורס כי תחילת הפעילות הפנים-מפלגתית מרמזת על הכנותיו של ראש הממשלה לפריימריז אפשריים בתוך מפלגתו, אם לא יצליח לייצב את הממשלה, ואם ייבחר בהליכה לבחירות כלליות.

 

"אריק הרגיש שהוא מתנתק מהמפלגה שלו", אמר גורם בלשכת ראש הממשלה. "הוא החליט לוותר על המתווכים ועל היועצים, ולפגוש את האנשים אישית". ראש הממשלה אכן ויתר בשנה האחרונה על הקשר האישי, האינטימי כמעט, שהיה לו עם לא מעט פעילים. במקומו ניהלו את העניינים בנו, עומרי, ומנכ"ל הליכוד, אריק ברמי.   


אריאל שרון ראש הממשלה בכנסת
בודד בצמרת? (צילום: רויטרס)

 

אתמול פשטה חרושת של שמועות בכנסת סביב עתידם הפוליטי של השר עוזי לנדאו וסגן השר מיכאל רצון, ממתנגדי תוכנית ההתנתקות בליכוד, וממובילי המטה "הליכוד שלנו".

 

השמועות, שהיו מתובלות בהדלפות מכוונות מכיוון לשכת ראש הממשלה, דיברו על כך שלנדאו ורצון ימצאו עצמם עם מכתבי פיטורים ביד, כיוון שנעדרו מהצבעת אי האמון. לאחר ההצבעה החלו חברי סיעת הליכוד "לעלות לרגל" ללשכת ראש הממשלה בבקשה שיחזור בו מההחלטה לפטר את השניים.

 

הראשונה היתה השרה ציפי לבני. לאחר מכן נכנסו בזה אחר זה יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער וחברי הכנסת יובל שטייניץ, מיכאל איתן, יחיאל חזן ויעקב אדרי. גם יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ ניסן סלומיאנסקי, הצטרף לבקשה. 

 

ח"כ סער אמר בצאתו מהשיחה עם שרון: "הפיטורים לא היו משרתים אף אחד. אנחנו בסיטואציה מורכבת ויש להפעיל שיקול דעת ולשמור על הליכוד".

  

החישוב שעשו אנשי שרון גילה כי לפי מבחן הנוכחות בהצבעה לא די בפיטורי לנדאו ורצון, אלא יש לפטר גם את השר זבולון אורלב מהמפד"ל, שנעדר מההצבעה אף הוא, "ואת זה אנחנו לא רוצים", הסבירו אנשי ראש הממשלה, "ובוודאי שאנחנו לא רוצים להפעיל עליו לחץ, כשהוא צריך להתמודד עם הבעיות הפנימיות שלו ולהשאיר את המפד"ל בקואליציה". 


בנימין נתניהו סילבן שלום אריאל שרון אהוד אולמרט
מצביעים יחד, בינתיים (צילום: איי.פי)

 

ההנחה בקרב מתנגדי התוכנית, וגם אצל השר לנדאו, היא ששרון לא יכול להרשות לעצמו לפטר אותו כעת. "אם הוא יפטר את השר", אומרים אנשיו של לנדאו, "הוא ייפתח לעצמו חזית ממשית בליכוד". יועציו של שרון לא מתרשמים, ואומרים שכבר כעת יש לשרון חזית גלויה בתוך מפלגתו, וכי האיומים לא מפחידים.

 

יש שאומרים כי כבר בהצבעות האי אמון בשבוע הבא, יפוטרו לנדאו ורצון. "אפילו מבחינת החוק", אמר מקורב לראש הממשלה, "לא יעלה על הדעת ששר וסגן שר יצביעו נגד החלטת ממשלה. הם לא יכולים להיות בתוך הממשלה, ולהצביע נגדה. קיימת אחריות קולקטיבית, ואם הדרך של הממשלה לא מתאימה להם, הם יכולים לעזוב. ואם הם לא יעזבו, ראש הממשלה כבר החליט להעזיב אותם כשיהיה לו נוח".

 

בינתיים, יש ללנדאו ולרצון עוד כמה ימים להתכונן.

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מתחבר. שרון
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
לא פוטר. לנדאו
צילום: סבסטיאן שיינר
עוד זמן להתכונן. מיכאל רצון
צילום: סבסטיאן שיינר
נפגשה עם שרון. לבני
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלכס קולומויסקי
לשמור על הליכוד. סער
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: תומריקו
פגישות אינטימיות עם הפעילים (ארכיון)
צילום: תומריקו
מומלצים