שתף קטע נבחר

בר-און ל-ynet: חילצנו את הפרקליטות מעניבת החנק

כך רואה יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוני בר-און, את הצעת החוק שהעביר ברוב גדול בקריאה טרומית, לפיה שופט חוקר יקבע בענייניהם של אישי ציבור. לדבריו, התקשורת מהווה גורם לחץ כבד על הפרקליטות בתיקים של אנשי ציבור. ולא, הוא לא חוזר בו מאף מילה שאמר השבוע על ח"כ פרס. ראיון

את השבוע החל ח"כ רוני בר-און כשהוא תוקף בחריפות במליאת הכנסת את יו"ר האופוזיציה, שמעון פרס, ומכנה אותו "מרחף" ו"חצוף". אתמול (יום ד') הוא הצליח להעביר ברוב גדול הצעת חוק הקובעת כי שופט חוקר יקבע בענייניהם של נבחרי ציבור.

 

בראיון ל-ynet מסביר בר-און מדוע החליט להגיש את הצעת החוק, מגלה כי קיים סיכום מוקדם בינו ובין שר המשפטים, יוסף לפיד, לשתף פעולה בעתיד עם היועץ המשפטי לממשלה כדי לקדם את העניין ומבהיר: "אני לא חוזר בי ממה שאמרתי על פרס".

 

ח"כ בר און, מדוע הגשת את הצעת החוק שלך דווקא עכשיו? האם יש קשר בין הצעת החוק לכוונות של היועץ מני מזוז לקדם את הנושא?

 

"הגשתי את הצעת החוק הזאת כבר לפני שנה, כשמני מזוז לא היה בכלל יועץ משפטי. ועדת השרים לא קיבלה את ההצעה שלי אז, והיות שאני מחויב על פי תקנון הקואליציה - החלטתי לא להעלות את זה להצבעה במליאה. כששמעתי שמזוז מתכוון לקדם את הנושא, חידשתי את הטיפול בזה. הודעתי לשר המשפטים על כוונתי, וסיכמתי עימו כי אחרי שההצעה תעבור בקריאה טרומית, הטיפול ייעשה על דעת משרד המשפטים ויהיה מתואם עם יוזמתו של היועץ המשפטי".

 

האם החוק הזה לא יפגע בכוחה של הפרקליטות? אתה לא חושש שזה יסרס את היכולות שלה?

 

"התופעה של העמדה לדין של אנשי ציבור ותוצאות הזיכויים היא תופעה מאוד קשה. ראיתי בעיתון 'משפט ותקשורת' ש-70 אחוז מהתיקים נגד נבחרי ציבור הסתיימו בזיכוי. זה מספר ענק. בדרך כלל, הזיכויים לא עוברים את ה-5 אחוזים. במקרים הרגילים יש מסננות שונות שאין לאנשי ציבור".

 

טוענים נגדך שחיסלת את השיוויון בפני החוק, שמבחן בוזגלו מת.

 

"יש יד קל על ההדק של הגשת כתבי אישום. פוליטיקאי שעומד לדין - גורלו נחרץ. חלק גדול מהפוליטיקאים שעמדו לדין, אפילו זוכו - נמחקו מהמפה הפוליטית: יעקב נאמן, רפול, אביגדור קהלני, אבי יחזקאל, שמעון שבס. רק מעטים, כמו אהוד אולמרט, שורדים. לכן, הזהירות צריכה להיות הרבה יותר גדולה. זה העניין הקריטי".

 

כיצד בעצם יסייע השינוי הזה בפועל? הרי לפרקליטות כבר לא תהיה זכות לומר את דברה, ואדם אחד בלבד, שופט חוקר, יקבע גורלות.

 

"הפרקליטות נמצאת במצב בלתי אפשרי כשהיא מעמידה אנשים לדין. יש תקשורת שעוסקת, בין היתר, בתחקירים ובחשיפת שחיתויות. אבל התקשורת לקחה את זה צעד קדימה, כי היא מתחברת להרשעה, שכן אחרת יוצא שהיא טעתה. וכך היא מפעילה לחץ ישיר ועקיף. הלחץ הזה, ומצד שני הזיכויים, שמים את הפרקליטות בצד בלתי אפשרי, כשאחרי זיכוי, כמו הזיכוי של אלי הורביץ מ'טבע', אמרו אנשי פרקליטות שלבית המשפט יש ליקו מאורות.

 

אני אומר: תנו למשטרה לבדוק, שיכינו טיוטת כתב אישום, ובמקום הפרקליטות, יהיה שימוע אצל שופט חוקר. הפרקליטות תוכל להופיע בפני השופט החוקר, ותוכל לטעון את הטענות שלה. דווקא היום, אחרי החלטת מזוז בעניין שרון, וכל השערוריה המביכה בעימות ארבל-מזוז, אפשר לומר שזה יכול היה להימנע. כשיהיה שופט חוקר, לא יתנפלו על הפרקליטות, היא לא תהיה כדור במשחק הפוליטי, ולא תהיה לחוצה בין ימין לשמאל, ומהתקשורת.

 

לקראת החלטת היועץ המשפטי בעניין ראש הממשלה, הופעל לחץ אדיר מצד התקשורת. אני מחלץ את הפרקליטות מעניבת החנק, וגם את היועץ המשפטי. הוא לא יעסוק בזה יותר, וזה מנטרל את המוקש בטענה שיועץ משפטי לא יכול להחליט בעניינים של מי שיושב בממשלה".

 

אז מה שאתה אומר זה שאתה מנסה להגן על הפרקליטות?

 

"אני לא דואג להם. ההצעה הזאת נועדה להסיר לחץ מעל הפרקליטות. אף אחד לא יאשים את אנשי הפרקליטות ברדיפת אנשי ציבור, ולא יוכלו להגיד שהם מסמנים אנשים פוליטיים או משהו כזה. זה לא יהיה יותר".

 

אתה אומר בעצם שהפרקליטות מסמנת אנשים?

 

"אני לא אומר את זה. מני מזוז אמר את זה. אני אומר: תוציאו את תפוח האדמה הלוהט הזה מהפרקליטות. מצד שני, לא ייתכן שהפרקליטות תאמר שלבית המשפט היה ליקוי מאורות. במדינה מתוקנת זה עובד להפך - בית המשפט מעביר ביקורת על הפרקליטות".

 

אתה כבר יודע כיצד יפעל השופט החוקר, מה יהיו סמכויותיו?

 

"לא, ואני פתוח להצעות בעניין הזה. אלה דברים טכניים לא חשובים. אני מעריך שיהיה צוות של אנשי משפט, אולי משפטנים בכירים, אולי שופטים לשעבר כמו השופט זמיר או השופט סטרשנוב, שיוסמכו לטפל בתיק כשיהיה תיק. שום דבר עוד לא מגובש, וצריך לעשות את זה לאט. אני רואה בחוק הזה משהו מאוד חשוב, שייעצב את הנושא המשפטי של ישראל לדורות קדימה. לכן - אעבוד בשיתוף פעולה מלא עם היועץ המשפטי. החיפזון מהשטן. זה לא בשביל הכותרת או פיסת העיתון".

 

ובעניין אחר: מה גרם לך השבוע לתקוף את שמעון פרס כל כך בחריפות, לכנות אותו "חוצפן" ו"מרחף" מעל בימת הכנסת?

 

"שמעון פרס הרוויח ביושר את מה שאמרתי. הוא איבד שליטה. לקרוא לתוכניות של ממשלה שאתה כל כך רוצה להיכנס לתוכה 'מחורבנת' או 'חזירית' - זה לא הסגנון שהורגלנו אצל פרס. זה מעיד על התרופפות. הקצנתי את הדברים כי רציתי שהמסר יעבור. פרס, במשך כל החודש האחרון מוכיח שהעניין של השלום הוא חשוב רק אם הוא יהיה שר החוץ. אם הוא לא שר החוץ - אין לו עניין בשלום. זה לא הגיוני. אם אתה מאמין ברעיון, למה העניין האישי?".

 

אתה לא חושב שכדאי שתחזור בך מכמה מהדברים שאמרת?

 

"אני לא רוצה לחזור בי משום מלה. היום התחבקתי עם פרס, והוא צחק. זה חלק בלתי נפרד מהמשחק הפוליטי. 30 שנה התקוטטתי עם עורכי דין בבתי משפט, וכשיצאנו החוצה - לא היתה שום בעיה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
להסיר את הלחץ מהפרקליטו. בר-און
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: שימי נכטיילר
תקף בחריפות. פרס
צילום: שימי נכטיילר
צילום: רויטרס
נשתף פעולה. מזוז
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
התקשורת לחצה. שרון
צילום: רויטרס
מומלצים