שתף קטע נבחר

20 המאכלים היעילים ביותר להגנה ממחלות קשות

נוגדי החמצון מגינים עלינו מסרטן, מחלות לב ואפילו מהזדקנות. בארה"ב דירגו את 20 המאכלים נוגדי החמצון היעילים ביותר. הרשימה במלואה

כמה סוגים של ירקות, פירות ואגוזים נרשמו לתחרות '20 המאכלים העשירים ביותר נוגדי חמצון'. שופטי התחרות היו מדענים לתזונה ממשרד החקלאות האמריקאי.

 

בסוף התחרות ניצחה השעועית האדומה הקטנה, שגברה על אוכמניות הבר כמאכל בעל הריכוז הגבוה ביותר של נוגדי חמצון במנה.

 

נוגדי החמצון מגינים על התאים מנזק שגורמות להם מולקולות שמכונות רדיקלים חופשיים. המולקולות האלה גורמות למחלות לב, לסרטן ולהזדקנות. "רשימת 20 המאכלים הטובים ביותר, שפורסמה בירחון יוני של כתב העת 'Chemistry Journal of Agriculture & Food', נקבעה על פי יכולתם של המאכלים להתערב בתהליך החמצון או למנוע אותו ולסלק את הרדיקלים החופשיים", מסביר רונלד פריור, תזונאי ממשרד החקלאות האמריקאי וכימאי חוקר, שעזר בכתיבת הרשימה.

 

פריור ועמיתיו השתמשו בטכנולוגיות המתקדמות ביותר כדי לקבוע את רמות נוגדי החמצון ביותר ממאה סוגים של פירות, ירקות, פירות יער, אגוזים ותבלינים.

 

ואלו 20 נוגדי החמצון הטובים ביותר:

 

  1. שעועית אדומה קטנה (יבשה)
  2. אוכמניות בר
  3. שעועית אדומה
  4. שעועית מנומרת
  5. אוכמניות (מתורבתות)
  6. חמוציות
  7. ארטישוק (מבושל)
  8. פטל שחור
  9. שזיף מיובש
  10. פטל אדום
  11. תות שדה
  12. תפוחי עץ אדומים דלישס
  13. תפוחי עץ סמית
  14. אגוזי פקאן
  15. דובדבנים מתוקים
  16. שזיפים שחורים
  17. תפוחי אדמה אדומים (מבושלים)
  18. שעושית שחורה (יבשה)
  19. שזיפים
  20. תפוחי עץ גאלה

 

"עדיין איננו יודעים מדוע מאכלים מסוימים עשירים יותר בנוגדי חמצון מאחרים", אומר פריור. "ולמרות שהשעועית האדומה הקטנה דורגה בראש הרשימה, אין לנו הרבה מידע על שעועית באופן כללי".

 

בנוגע לפירות היער אנחנו יודעים הרבה יותר. "המרכיב שתורם רבות לפעולה נוגדת החמצון נקרא אנתוציאנין. זהו המרכיב שנו תן לפירות היער את הצבע הכחול כהה שלהם", הוא אומר.

 

"למעשה,הצבע יכול להיות מפתח באיתור מאכלים שנאבקים ברדיקלים החופשיים", אומרת רוברטה אנדינג, דוברת האגודה האמריקאית לדיאטה ותזונאית בבית החולים לילדים טקסס שביוסטון. "אם רוצים לדעת היכן למצוא נוגדי חמצון, אני ממליצה להביט בצבעי הקשת. לדוגמה: בצבע הצהוב שנמצא בתירס יש לוטאין; כתום הוא צבע ממשפחת הקרוטנואידים שנמצא במלון ובמנגו; אדום מגיע מהליקופן שנמצא בעגבניות ובאבטיחים. ולאחר מכן ישנם הצבעים הכהים יותר – הסגול והכחול שבפירות היער".

 

עם כל זאת מזהיר פריור שגם אם מוכח במעבדה שמאכל מסוים עשיר בנוגדי חמצון, אין זה אומר שכל המרכיבים התזונתיים ייספגו במערכת העיכול האנושית. "ככל שאנחנו מעמיקים בלימוד נוגדי החמצון במאכלים השונים, כך אנחנו יודעים שחלקם אינו נספג היטב".

 

גם צורת האכילה של המאכל – טרי, קפוא, מעובד או מבושל – משפיעה על כוחו של נוגד החמצון. לדוגמה, אוכמניות עדיף לאכול כשהן טריות ולא אפויות בפאי. מצד שני, מחקר העלה שבישול עדין מעלה את הכוח נוגד החמצון של העגבניות.

 

כיום עובדים מומחים על הנחיות תזונתיות לצריכה יומית של נוגדי חמצון, אך זהו תהליך ארוך מאוד, אומר פריור. "אנחנו עדיין לא יודעים מספיק על נוגדי החמצון".

 

אנדינג מציעה לא להתמקד באכילת מאכל אחד, אלא לאכול מגוון של פירות וירקות תוך הקפדה על צריכת מאכלים שמתהדרים בשלל צבעי הקשת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
במקום הראשון: שעועית אדומה
צילום: סי די בנק
צילום: סי די בנק
אוכמניות: מקום חמישי ברשימת נוגדי החמצון הטובים ביותר
צילום: סי די בנק
שזיפים. רק מקום 19
ד"ר רק שאלה
מומלצים